Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί… δεν θέλει εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί… δεν θέλει εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο

Το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο έβαλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ ανησυχεί για την αποχή στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Θέλει να ελαχιστοποιήσει πιθανές διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς την Ελληνική Λύση.

Τι είναι, λοιπόν, αυτό που ωθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει το δίλημμα «αυτοδυναμία για τη ΝΔ ή κάλπες το Δεκαπενταύγουστο»; Σίγουρα δεν θέλει να φανεί… μισητός στους πολίτες, καταστρέφοντας τα «μπάνια του λαού», τα οποία ούτως ή άλλως είναι για πολλούς αμφίβολα, αφού είναι η πρώτη φορά σχεδόν μετά από 90 χρόνια που κάλπες στήνονται στην καρδιά του καλοκαιριού.

Έχει, όμως, κάθε λόγο ν’ ανησυχεί ο πρόεδρος της ΝΔ για το ενδεχόμενο αύξησης της αποχής σε σχέση με τις ευρωεκλογές ή της «χαλαρής» ψήφου που μπορεί να προκαλέσει η διάχυτη αίσθηση πως η ΝΔ έχει κλειδώσει όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και την αυτοδυναμία.

Τα στοιχεία, άλλωστε, της δημοσκόπησης της Marc που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 τη Δευτέρα δείχνουν πως όσοι δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά αν το έκαναν θα ψήφιζαν ΝΔ είναι οι διπλάσιοι σε σχέση με αυτούς που θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ελαχιστοποιήσει πιθανές διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς την Ελληνική Λύση λόγω της «χαλαρής» ψήφου, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να μείνει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου εκτός Βουλής, ώστε η ΝΔ πράγματι να κλειδώσει ή να διευρύνει την αυτοδυναμία της. Το τελευταίο είναι, μάλιστα, κάτι που ζητάει «φωναχτά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει έως τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουλίου, όταν και ολοκληρώνεται η προεκλογική περίοδος, να ζητάει «ισχυρή εντολή για ν’ αλλάξει τη χώρα». Αυτό τόνισε και χθες βράδυ από τη Χαλκίδα: «Κάθε ψήφος μετράει και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της ισχυρής εντολής ή νέων περιπετειών».

Παράλληλα, έθεσε με έναν ακόμη τρόπο το δίλημμα των εκλογών: «Ή θα δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην κρίση ή θα συνεχίσουμε στο τέλμα, τη στασιμότητα, την υπερφορολόγηση και την ανασφάλεια», είπε. Επισήμανε δε πως οι πολίτες που συναντά και του λένε ότι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά ΝΔ είναι για τον ίδιο «μια μεγάλη ικανοποίηση, αλλά είναι και μια βαριά ευθύνη. Διότι η ΝΔ σήμερα ξεπερνάει τα παραδοσιακά της όρια, ανοίγεται στην κοινωνία, γίνεται η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί την επόμενη ημέρα να εγγυηθεί τη σταθερότητα, την κανονικότητα και την ανάπτυξη».

Click4more: Είναι σημαντικό ο επόμενος πρωθυπουργός να λάβει ισχυρή εντολή για να αλλάξει τη χώρα

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αποψινή εκδήλωση στην Ελευσίνα, όπου ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το λεγόμενο «κοινωνικό συμβόλαιο» ανάμεσα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Πρόκειται για το πλέγμα των προγραμματικών δεσμεύσεων της ΝΔ που αναφέρονται στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον και διέπονται από την κεντρική ιδέα πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γίνονται συμμέτοχοι στα κέρδη μιας επιχείρησης κι αντίστοιχα οι «καλοί» εργοδότες ν’ απολαμβάνουν φοροελαφρύνσεις κι άλλες παροχές από την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, την εμμονή Τσίπρα σε debate με τον κ. Μητσοτάκη, από την πλευρά της ΝΔ παραμένουν σταθεροί στη θέση τους πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τη στάση του οδήγησε στη ματαίωση του debate των πέντε αρχηγών, ενώ παραπέμπουν στις γνωστές παλιές δηλώσεις του πως είναι κόντρα στις δημοκρατικές αρχές η διεξαγωγή μιας τηλεμαχίας με τη συμμετοχή μόνο δύο αρχηγών.

Ειλημμένη απόφαση, ούτως ή άλλως, είναι στην οδό Πειραιώς η διεξαγωγή «debate» του κ. Μητσοτάκη με τους πολίτες σε θεματικές εκδηλώσεις, όπως π.χ. συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κρήτη. Στην αδιαμεσολάβητη επαφή του προέδρου της ΝΔ με τους πολίτες έχουν ούτως ή άλλως ποντάρει πολλά στο «γαλάζιο» επιτελείο, όπως και στα μηνύματα συσπείρωσης και πανστρατιάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χαιρετισμός που θ’ απευθύνει σήμερα ο Κώστας Καραμανλής στην εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη πολιτική παρέμβασή του σε κομματική και προεκλογική εκδήλωση – πέραν, δηλαδή, των δηλώσεων που έχει κάνει ο πρώην πρωθυπουργός στα πρόσφατα συνέδρια της ΝΔ, στηρίζοντας απόλυτα τον κ. Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται δε πως το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να περιοδεύσει σε Θράκη και Μακεδονία.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις