Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η φράση που φούντωσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η φράση που φούντωσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές
Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

Μπορεί ο πρωθυπουργός να επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο μια αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη “φούντωσε” τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, που όπως πρώτο έχει αποκαλύψει το newsit.gr, μελετάται να στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου ή στις 2 Οκτωβρίου.

“Πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προκαλώντας νέο γύρο συζητήσεων για τον σχεδιασμό του.

Στη συνέχεια πρόσθεσε μάλιστα με έμφαση ότι δεν θα ήθελε “σε καμία περίπτωση η συζήτηση για πρόωρες εκλογές να αντικατασταθεί από πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα, που θα διαρκέσει δέκα μήνες”. “Αυτό θα ήταν κακό για τη χώρα” πρόσθεσε, στρέφοντας τα βέλη του κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ λακωνική ήταν η απάντηση στην παρατήρηση του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά ότι… είναι σαν να αφήνει, μέσω «τοξικότητας», ένα παράθυρο ανοιχτό… “Δεν θα αποσπάσετε από μένα τίποτα παραπάνω από αυτό το οποίο ήδη σας είπε” απάντησε ο πρωθυπουργός.

Οι αναφορές αυτές του Κυριάκου Μητσοτάκη ενισχύουν τις εκτιμήσεις και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, ότι η εξάντληση της τετραετίας μπορεί να είναι η διακηρυγμένη επιθυμία του πρωθυπουργού, ωστόσο δεν αποκλείεται για συγκεκριμένους λόγους να επισπευστούν. Και αυτοί οι λόγοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι είτε εθνικοί, είτε να έχουν να κάνουν με την οικονομία και τον “Αρμαγεδώνα” που αναμένεται να φέρει ο χειμώνας, κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο, όπως τουλάχιστον εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές και επενδυτικοί οίκοι.

«Πυρά» σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός έδειξε προς την πλευρά κυρίως του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αλλά και του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για τη δημιουργία του κλίματος τοξικότητας.

Έστειλε εκ νέου μήνυμα για την ανάγκη αυτοδυναμίας στη ΝΔ, αποφεύγοντας να μπει στη συζήτηση για ενδεχόμενες συνεργασίες, στην περίπτωση που και οι δεύτερες κάλπες δεν βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

“Είχα μιλήσει προεκλογικά, το ‘19, για «αυτοδύναμη Ελλάδα». Και θα επιμείνω σε αυτό το σύνθημα. Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε τη θέση του ότι σε περίπτωση συνεργασίας με άλλο κόμμα, πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, καυτηριάζοντας έτσι τις δηλώσεις Ανδρουλάκη ότι με το ΠΑΣΟΚ σε συγκυβέρνηση “δεν θα δει καρέκλα ούτε ο Μητσοτάκης, ούτε ο Τσίπρας”.

Πρωθυπουργό διαλέγει ο λαός, δεν διαλέγει ο κ. Ανδρουλάκης” απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, “συμβουλεύοντας” τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ “να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις