Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του στο STAR

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η συνέντευξη του στο STAR

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις αποφάσεις των lockdown, τα self test κορονοϊού, τους εμβολιασμούς, αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η οικονομία να ανοίξει συνολικά τον Ιούνιο και να μην ξανακλείσει, ενώ η εστίαση αναμένεται να ανοίξει μετά το Πάσχα. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες και ειδικά στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν, ενώ παραδέχτηκε πως “αγκάθι” αποτελούν οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάζονται. Μάλιστα, αποκάλυψε πως από τον Σεπτέμβριο θα συζητηθεί το ζήτημα και δεν αποκλείεται να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών, όπως συνέβη στην Ιταλία.

“Κεφάλαιο” ελληνοτουρκικά

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε αρχικά για τα εθνικά ζητήματα και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. “Η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία ήταν απούσα από τα θέματα της Λιβύης. Αποκαταστήσαμε ένα δίαυλο ειλικρινούς επικοινωνίας. Αποκατέστησα σαφές ότι είναι παράνομο αυτό το μνημόνιο”, είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως “η Λιβύη έχει σύνορα με την Κρήτη, όχι με την Τουρκία. Στη Λιβύη ανοίγονται και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες σε υποδομές, ενέργεια και νερό”.

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ανέφερε: “Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ξεκάθαρες. Κάνουν λόγο για ανατρέψιμη προσέγγιση. Της δίνουμε την ευκαιρία για θετική ατζέντα αλλά υπό προϋποθέσεις. Προϋπόθεση για την ευρωπαϊκής της πορεία είναι να μην υπάρχουν εντάσεις. Μπορούμε να συνεννοηθούμε με την Τουρκία. Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες από την πλευρά μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού. Θα ήταν ένα πολύ θετικό βήμα να δεχτεί η Τουρκία τους χιλιάδες πρόσφυγες που είναι στα νησιά μας. 

Το lockdown

Ερωτηθείς για τον κορονοϊό και το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως “αλλάζουμε συνεχώς τη στρατηγική μας”. “Τα έχουμε καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί ακούσαμε τους ειδικούς”.
Για την εστίαση: “Είναι πολύ καλύτερο να είμαστε έξω από μέσα. Ο καιρός είναι σύμμαχος. Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα όταν είναι να φας ή να πιεις. Η εστίαση δεν θα ανοίξει πριν από το Πάσχα”. 

“Περιμέναμε ότι το lockdown θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν το είχαμε επιβάλλει, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Δεν είχε αποτελεσματικότητα λόγω της μετάλλαξης, αλλά και της κούρασης του κόσμου. Υπήρξαν αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Στο πρώτο κύμα υπήρχε φόβος. Τώρα πολλοί θεωρούν ότι δεν τους αφορά. Ιδίως οι νέοι”.

Ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν σύντομα οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές. 

Ο εμβολιασμός και η ανοσία

Ερωτηθείς πότε θα υπάρξει ανοσία, ο Πρωθυπουργός απάντησε: “Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει”.

Στη συνέχεια κάλεσε τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, διότι “ξέρουμε πια ότι ο εμβολιασμός μειώνει δραματικά την πιθανότητα να κολλήσεις και αν κολλήσεις, μειώνει την πιθανότητα να διασωληνωθείς. Ο εμβολιασμός είναι ασπίδα προστασίας. Μπείτε στην πλατφόρμα και εμβολιαστείτε το συντομότερο δυνατό”.

Για τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται ανέφερε: “Από Σεπτέμβριο ίσως το δούμε διαφορετικά και γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όπως έκανε η Ιταλία”.

Για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως “δεν υπάρχουν πολίτες που χρειάζονται ΜΕΘ και δεν βρίσκουν” και πως “αν χρειαστεί νέα επίταξη στον ιδιωτικό τομέα θα το κάνω”.

Η επιτροπή και ο Τσιόδρας

Ερωτηθείς για τα λάθη στον χειρισμό της πανδημίας, είπε: “Ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών. Τον Ιανουάριο κλείσαμε νωρίς αλλά διαπιστώσαμε ότι υπήρχε πρόβλημα συμμόρφωσης. Δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο σκληρό lockdown. Η επιτροπή αποτελείται από σοβαρούς επιστήμονες, που είναι απολύτως ελεύθεροι να εισηγούνται και εμείς να παίρνουμε τις αποφάσεις και την πολιτική ευθύνη. Με τον Σωτήρη Τσιόδρα μιλώ σχεδόν καθημερινά και βλέπω όλα τα δεδομένα. Εμείς εκθέτουμε στην επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις. Πρέπει να γνωρίζει για παράδειγμα το κόστος από το κλείσιμο του λιανεμπορίου”.

Για τον Σωτήρη Τσιόδρα: “Πιστεύω ότι λείπει από την ενημέρωση. Αλλά είναι απόφαση του ίδιου να μας συμβουλεύει χωρίς να εκτίθεται. Πιστεύω ότι η απόφαση οφείλεται στο γεγονός ότι στοχοποιήθηκε χυδαία”.

“Θεωρώ ότι τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα που εκπέμπαμε δεν ήταν τόσο καθαρό, όσο ήθελα… Θα ήθελα οι ειδικοί να μην βγαίνουν στα κανάλια και να λένε γιατί μειοψήφισαν”, είπε απαντώντας αν έκανε λάθη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, διότι έχει αποφασίσει την εξάντληση της τετραετίας και επίσης αισθάνεται ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του λαού. “Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις, αλλά και για να βάλουμε την Ελλάδα σε μία δυναμική τροχιά ανάκαμψης”.

Δείτε τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού

 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις