Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Όσα έκανε ο πρωθυπουργός πριν τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Όσα έκανε ο πρωθυπουργός πριν τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν
Φωτογραφία Intime

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και μεταξύ άλλων θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, δεν θα πραγματοποιήσει μόνο τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, καθώς έχει ήδη μιλήσει στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC το πρωί της Δευτέρας (16.5.2022 – ώρα ΗΠΑ) ενώ επισκέφθηκε και το Georgetown University στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο πρώτος που υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ ήταν ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, στο θρυλικό Blair House, στη λεωφόρο Πενσιλβάνια.

Μιλώντας στο MSNBC, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πλούσια ατζέντα θεμάτων που θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και τόνισε για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «δεν είναι ώρα για παζάρια», αναφορικά με την επιθυμία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τις οποίες η Ελλάδα υποστηρίζει.

Απαντώντας για το ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητές του όσον αφορά τη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Αυτή είναι μια σημαντική επίσκεψη για μένα προσωπικά, και για την Ελλάδα, καθώς συμπίπτει παράλληλα και με την επέτειο 201 ετών από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η επίσκεψη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί πέρυσι, αλλά εξαιτίας της πανδημίας, προγραμματίστηκε για φέτος. Θα μου δοθεί επίσης η ευκαιρία να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε την πορεία δύο ζωντανών δημοκρατιών και να επαναβεβαιώσουμε την αμοιβαία στρατηγική μας δέσμευση. Και η Ελλάδα είναι προφανώς ο πιο αξιόπιστος εταίρος που έχουν αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε ένα ιδιαίτερα ταραχώδες μέρος του κόσμου. Θα συζητήσουμε, λοιπόν, για την ενίσχυση της στρατηγικής μας διμερούς συνεργασίας. Φυσικά, θα συζητήσουμε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και για τις επιπτώσεις του στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Η ανοικτή συζήτηση στο Georgetown University

Ακόμη, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.

«Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερο σημείο τους», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας μια αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ στην ανοικτή συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Για την δημοκρατία ανά τον κόσμο και την Δημοκρατία στην Ελλάδα η οποία παρότι κράτησε 250 χρόνια αντιμετώπισε και δυσκολίες, απάντησε: «Ήταν ένα πείραμα η Ελλάδα γιατί ήταν μια δημοκρατία που δεν είχε να κάνει με τις σημερινές δημοκρατίες γιατί οι σκλάβοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στις αποφάσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στις 22:30 (ώρα Ελλάδας), σε μια συνάντηση που χαρακτηρίζεται ιστορική λόγω και της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αλλά και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

  • Στις 00:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.
  • Την Τρίτη 17 Μαΐου, στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
  • Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
  • Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις