Πολιτική

Λάβρος ο Αλέξης Τσίπρας για τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια

Για «ολομέτωπη επίθεση σε βάρος του Δημόσιου Πανεπιστημίου» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε στα Προπύλαια. Στην εκδήλωση αποδοκιμάστηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, κα Ρεπούση - ΒΙΝΤΕΟ.

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο στόχαστρο του Μνημονίου. Το αν θα αντέξει και θα σταθεί όρθιο, είναι υπόθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δασκάλων, φοιτητών και εργαζομένων. Είναι όμως και υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς αυτό που τίθεται σε κίνδυνο είναι το δημόσιο αγαθό της παιδείας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό τον τίτλο «Καταστροφική η διαθεσιμότητα για τη λειτουργία των πανεπιστημίων».

«Η υπόθεση της διαθεσιμότητας είναι χαρακτηριστική. Με συνοπτικές διαδικασίες, τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας οδηγούνται σε ολοκληρωτική διοικητική αποδιάρθρωση. Πρόκειται για μια εξέλιξη εξοργιστική από κάθε άποψη.

Πρώτον, επειδή χιλιάδες εργαζόμενοι εξωθούνται από την μια μέρα στην άλλη στην εργασιακή ανασφάλεια. Δεύτερον, γιατί η μαζική αυτή σφαγή δεν έχει την παραμικρή σχέση με οποιοδήποτε σχέδιο εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης ή της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και τρίτον, η υπόθεση αυτή είναι εξοργιστική, γιατί αντικειμενικά οδηγεί τα πανεπιστήμια σε αδυναμία λειτουργίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης επισημαίνοντας ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια αλλά και οι περικοπές στον προϋπολογισμό τους εντάσσονται «στη λογική του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου, που παλιότερα υπήρξε το όνειρο των πιο άρρωστων νεοφιλελεύθερων μυαλών στην Ευρώπη, και το οποίο τώρα με το Μνημόνιο γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα». 

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να νικήσει» υπογράμμισε στην κατακλείδα της ομιλίας του ο κ.Τσίπρας. «Πρέπει να αποτρέψει την επιχείρηση κατεδάφισης, η οποία εξελίσσεται εναντίον του, από την κυβέρνηση του Μνημονίου και την τρόικα. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι ενωτικός, μαζικός και εξωστρεφής. Να συνδέσει την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας με την καθολική άμυνα της κοινωνίας απέναντι στο Μνημόνιο» πρόσθεσε. 

Την άμεση απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας ζήτησαν στις παρεμβάσεις τους ο Νίκος Μαρκάτος εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, ενώ η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση αποδοκιμάστηκε από μερίδα του ακροατηρίου όταν υποστήριξε ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Από την πλευρά του, ο Ι.Μυλόπουλος κατηγόρησε για ακόμη μια φορά το υπουργείο Παιδείας ότι προχώρησε χωρίς μέθοδο στην αξιολόγηση των δομών του πανεπιστημίου, ενώ ο Θ.Πελεγρίνης επισήμανε ότι με το μέτρο της διαθεσιμότητας τα πανεπιστήμια τίθενται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

Αύριο, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κεδίκολου για Τσίπρα: “Μάθαμε ότι θα σκίσει το μνημόνιο, αλλά θα επαναδιαπραγματευθεί τη δανειακή σύμβαση!”

“Η μόνη δουλειά που έκανε ο παντελώς ανεπάγγελτος Τσίπρας ήταν ότι καταλάμβανε το σχολείο του κάθε τόσο και το έκλεινε!”

Τσίπρας: «Σταγονίδια» στο περιβάλλον Σαμαρά

Στα άκρα η κόντρα για τα δύο “άκρα”! Υπαινιγμοί από τη Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει με την ιδέα…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Όποιος φοιτητής συμμετέχει σε επιθέσεις όπως αυτή στη Νομική να διαγράφεται»
Επιτέθηκε στην Αριστερά και Κεντροαριστερά υποστηρίζοντας ότι «στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια»
Ο Παύλος Μαρινάκης 14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακαινισμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Παιανίας: Το δώρο των μικρών αθλητών της ξιφασκίας και η συνάντηση με τον Νάσο Γκαβέλα
«Η υποστήριξη του αθλητισμού αποτελεί επένδυση σε αθλητικές υποδομές με μεθοδικότητα και με παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιεργάζεται το ξίφος μικρού αθλητή 5
«Καμπανάκι» Χάρη Δούκα μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Η κατανάλωση ενέργειας στην Αθήνα τριπλασιάζεται λόγω τουριστικής κίνησης»
Με μια επιστολή ο Χάρης Δούκας ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τον προγραμματισμό σας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της φετινής θερινής περιόδου
Ο Χάρης Δούκας 1
Φόβοι στη ΝΔ πως η υπόθεση Καραμανλή μπορεί να «τορπιλίσει» την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις
Μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, απαιτείται να είναι προσεκτικοί
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας