Πολιτική

Μαρινάκης: Μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα από το ΠΑΣΟΚ με την στάση του στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ

Η αντιπολίτευση υιοθέτησε την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την άρση της ασυλίας 14 βουλευτών της ΝΔ. Η άρση είχε ζητηθεί μετά από μήνυση που κατέθεσε η Πρόεδρος του Συλλόγου των Οικογενειών για τα Τέμπη Μαρία Καρυστιανού. 

Ο Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μίλησε για μαύρη σελίδα στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Στρέφοντας μάλιστα τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η ψήφος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «συνιστά μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού».

Σχεδόν άμεση ήταν η απάντηση από το ΠΑΣΟΚ που μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του αναφέρει «Ας μην κουνάει το δάχτυλο της προάσπισης του Συντάγματος ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης που το κατέστησε  «κουρελόχαρτο». Η καταπάτηση συνταγματικών διατάξεων δεν είναι καθήκον του βουλευτή».

Όλη η ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

«Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας. Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία στην Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής επί του αιτήματος άρσης της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της παράβασης καθήκοντος και της κατάχρησης εξουσίας, ενώ εξέφρασαν τη γνώμη τους, ασκώντας το κατά το Σύνταγμα κοινοβουλευτικό τους καθήκον, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά ψήφισαν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το αίτημα.

Και αυτό, ενώ το άρθρο 61 του Συντάγματος αναφέρει ρητώς ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων, ενώ η μόνη περίπτωση που η Βουλή μπορεί κατά το Σύνταγμα να χορηγήσει άδεια δίωξης αφορά στο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης».

Με λίγα λόγια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η στάση των κομμάτων της «πάνω και κάτω πλατείας», όπως και των μετεξελίξεων τους, όσο θλιβερή και ενάντια στους στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας μας κι αν είναι, δεν μας εκπλήσσει.

Ωστόσο, η ψήφος του ΠΑΣΟΚ συνιστά μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα, το οποίο στοιβάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες, με τις δυνάμεις του πιο ακραίου λαϊκισμού.

Καλούμε τον κ. Ανδρουλάκη να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του και, ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, έστω και την τελευταία στιγμή, να σώσει τα προσχήματα.

Είναι αδιανόητο, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να συζητούμε τα αυτονόητα, όπως είναι η κατά το Σύνταγμα οριζόμενη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών».

Η ανακοίνωση – απάντηση του ΠΑΣΟΚ

«Έχουμε επανειλημμένα τόσο εμείς όσο και σοβαροί συνταγματολόγοι επισημάνει ότι η μεθόδευση που εγκαινίασε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την υπόθεση Τριαντόπουλου, αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Και εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε αυτή την πρακτική.

Μια αρνητική ψήφος σήμερα θα αποτελούσε δικαίωση αυτής της αντισυνταγματικής μεθόδευσης. Προφανώς, το «παρών» δηλώνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μας εκφράζει.

Ας μην κουνάει το δάχτυλο της προάσπισης του Συντάγματος και της δήθεν προστασίας των θεσμών ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που έχει καταστήσει τις συνταγματικές διαδικασίες «κουρελόχαρτο».

Μαύρες μέρες για τον κοινοβουλευτισμό είναι οι μέρες που οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό την καθοδήγηση του κ.Μητσοτάκη καταπατούν συστηματικά το Σύνταγμα για να προστατεύσουν υπουργούς  από τις ευθύνες τους για την τραγωδία των Τεμπών και την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος.

Η καταπάτηση συνταγματικών διατάξεων δεν είναι καθήκον του βουλευτή.

Το κόμμα που απορρίπτει δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εφευρίσκει απαλλακτικά κατηγορητήρια για τους πρώην υπουργούς της, τρέχει με fast track διαδικασίες να κλείσει την ποινική διερεύνηση κρίσιμων υποθέσεων και έχει διασύρει τη χώρα διεθνώς με τα σκάνδαλα αδιαφάνειας, διαφθοράς και ασυδοσίας, δεν δικαιούται να κάνει μαθήματα θεσμικής προσήλωσης στο ΠΑΣΟΚ.

Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που ανέλαβε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Πώς φτάσαμε στη διπλωματική κρίση με τη Βεγγάζη: Η άστοχη επιλογή του Ευρωπαίου Επιτρόπου, το «παζάρι» Χαφτάρ και το αμείωτο «τσουνάμι» μεταναστών
«Γαλάζια» στελέχη, επεσήμαιναν γιατί δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης δεδομένου ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επιλέξει να επισκεφτεί πρώτα στη Βεγγάζη
Ο Χαλίφα Χαφτάρ
Χατζηδάκης για μεταναστευτικό: Η Ελλάδα δε θα γίνει ξέφραγο αμπέλι, ειδικότερα στο μέσον της τουριστικής περιόδου
«Η Λιβύη πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος για την όποια οικονομική στήριξη της Λιβύης περνάει και από την Αθήνα»
Ο Κωστής Χατζηδάκης 10
Ο Χάφταρ χαρακτήρισε ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία - Διπλωματική κρίση με τη Λιβύη και συνάντηση Μητσοτάκη με Πλεύρη στο Μαξίμου
Εκτιμάται ότι αυτή η πρωτοφανής κίνηση έγινε επειδή η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία πήγε πρώτα στην Τρίπολη, όπου εδρεύει η κυβέρνηση που έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ
Χαλίφα Χάφταρ 142