Πολιτική

“Σφαλιάρα” από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής – Ποιοί είναι οι όροι για την ανάκαμψη

«Η συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο, παρά τις πολιτικές δυσκολίες, ήταν και παραμένει προτιμότερη από την παράταση της εκκρεμότητας ή από μια ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία» τονίζει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και όπως αναφέρει είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για βαθυτερη ύφεση.

Η έκθεση που περιγράφει τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2015 πιστοποιεί την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ύφεση, καθώς και την αύξηση και πάλι από το Σεπτέμβριο του 2015, της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης που έρχονται να προστεθούν στη μείωση των εξαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Συνολικά η, έστω μετρίως, θετική πορεία που καταγράφηκε το 2014 και τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015 έχει αναστραφεί» τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, προειδοποιώντας ότι «ο υπαρκτός κίνδυνος είναι η χώρα να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση ή και σε μία μακροχρόνια στασιμότητα».

Σημειώνεται, ωστόσο ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποτραπεί υπό όρους και, τελικά, η οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017. «Ο σπουδαιότερος όρος για ταχύτερη ανάκαμψη και, κυρίως, για να είναι αυτή σε διατηρήσιμη βάση, είναι να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα τόσο ως προς τη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, όσο και ως προς τη διαχείριση θεμάτων, (όπως μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις, κά)» τονίζεται στην έκθεση που διαπιστώνει ότι «αυτό θα επιτευχθεί, αν ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης του νέου μνημονίου».

Στην έκθεση επισημαίνεται ο κίνδυνος της αβεβαιότητας, τον οποίο, όπως τονίζεται, τροφοδοτούν «η συνεχής αναζήτηση ισοδυνάμων, για να γίνουν τροποποιήσεις, (που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν νόημα, αλλά τροφοδοτούν την αβεβαιότητα), οι ασάφειες σε φορολογικά ζητήματα (φορολόγηση μισθώματος ακινήτων, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ΕΝΦΙΑ), οι ανασχεδιασμοί στο ασφαλιστικό, κά. Την αβεβαιότητα τροφοδοτεί και η αρνητική στάση του συνόλου της αντιπολίτευσης σε κάθε σχεδόν μέτρο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι στήριξε με τη ψήφο της στη Βουλή το πλαίσιο της πολιτικής που υποδεικνύεται από το τρίτο μνημόνιο».

Η έκθεση θέτει το ερώτημα: Γιατί έξι χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου το 2010 η ελληνική κρίση δεν έχει ξεπερασθεί: Και απαντά, ως εξής: «Η εύκολη και δημοφιλής απάντηση αποδίδει τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης στη λιτότητα-στις περικοπές μισθών, συντάξεων και άλλων δαπανών-και στις αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών που εξουδετέρωσαν τυχόν ευνοϊκές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων. Αυτή η απάντηση συνδέεται με την εσφαλμένη υπόθεση ότι αρκεί να σταματήσει η λιτότητα ή να καταργηθούν τα μνημόνια, για να ανακάμψει η χώρα. Όμως, δεν είναι πλήρης, γιατί παραβλέπει τις παθογένειες της χώρας στην πλευρά της παραγωγής, τη μεταρρυθμιστική υστέρηση, το κακό μείγμα των μέτρων, λόγω έμφασης στους φόρους, τις παλινωδίες και, κυρίως, τη σημασία της αβεβαιότητας για την οικονομική πορεία. Υποτιμά τις επιπτώσεις της αβεβαιότητας στη γενική κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής και σε επιμέρους περιοχές της που ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Θάνος Πλεύρης στη Daily Mail για το μεταναστευτικό: «Δεν είμαστε πια ξενοδοχείο, μην έρχεστε στην Ελλάδα»
«Τώρα τους λέμε ότι αν περάσετε παράνομα με πλοίο στην Ελλάδα, μην περιμένετε άσυλο, αλλά ετοιμαστείτε για πέντε χρόνια φυλακή ή ένα εισιτήριο για επιστροφή στην πατρίδα σας»
Μετανάστες Κρήτη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φωνή της θάλασσας - στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από αυτήν. Γιατί όταν προστατεύουμε τον ωκεανό μας, προστατεύουμε το ίδιο μας το μέλλον» σημειώνει σε σχετικό βίντεο ο πρωθυπουργός
Θαλάσσιο πάρκο Ιονίου 29
Η «αλήθεια» του Αλέξη Τσίπρα μέσα από τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών του 2015: Η πρόταση Γιούνκερ και «το “Όχι” που δεν έγινε “Ναι”»
Πολιτικοί παρατηρητές, που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με εκείνη την περίοδο, έλεγαν ότι κατέρρευσαν όλα τα προπαγανδιστικά fake news μιας ολόκληρης δεκαετίας, εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα
Αλέξης Τσίπρας 22
Νικόλας Φαραντούρης: Νονός εγκληματικής οργάνωσης ο Μητσοτάκης – «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής κατηφόρας» απαντά η ΝΔ
«Η στάση του κ. Φαραντούρη είναι ο ορισμός της ακραίας τοξικότητας» τονίζει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αλεξάνδρα Σδούκου
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νικόλας Φαραντούρης
29