Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Μαυρωτάς: Χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο με “φωτογραφικές” προκηρύξεις

Μαυρωτάς: Χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο με “φωτογραφικές” προκηρύξεις

Χιλιάδες προσλήψεις με χαμηλά κριτήρια και «φωτογραφικές» προκηρύξεις γραμματέων καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.Όπως αναφέρει αυτές αποκαλύπτονται από τα στοιχεία που παρουσίασε το ΑΣΕΠ μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει στην Βουλή.

Ο κ. Μαυρωτάς χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα αποκαλυπτικά τα στοιχεία του ΑΣΕΠ σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, οι οποίες ξεπερνούν τις 16.000 μόνο το 2018.

Μιλάει για σωρεία «φωτογραφικών προκηρύξεων γραμματέων στα Υπουργεία” , που όπως σημειώνει «φτάνουν σε ποσοστό 32% ή αλλιώς 1 στις 3. Ο κ. Μαυρωτάς παράλληλα επισημαίνει ότι μόλις το 15% θέσεων τακτικού προσωπικού που προκηρύχτηκαν είναι ΠΕ, ενώ αντίστοιχα για τις θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι μόλις 7,7%. “Όσον αφορά, το περίφημο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης πρακτικά παραμένει ανενεργό…”.

Ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που του διαβιβάστηκαν ως απάντηση στην ερώτηση που είχε καταθέσει στην Βουλή «προκύπτει ότι συνολικά μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2018, βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδικασίες προσλήψεων που αφορούσαν σε 12.995 θέσεις τακτικού προσωπικού (μόνιμου και ΙΔΑΧ) εκ των οποίων οι 148 ήταν θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, 2.021 ΠΕ (δηλαδή μόλις το 15% ) , 487 ΤΕ, 4.507 ΔΕ και 5.832 ΥΕ”.

Και όπως επισημαίνει στα στοιχεία αυτά δεν έχουν περιληφθεί οι 1.200 θέσεις επικουρικού προσωπικού υγείας, για τις οποίες ήδη έχει ψηφισθεί ειδική διάταξη αλλά δεν έχει περιέλθει ακόμη στο ΑΣΕΠ σχετικό αίτημα.

Σε ότι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στις 31.10.2018 εκκρεμούσαν στο ΑΣΕΠ προς έγκριση 258 Ανακοινώσεις διαφόρων φορέων που αφορούν την πλήρωση 3.419 συνολικά θέσεων εκ των οποίων μόνο 263 ΠΕ – ποσοστό 7,7% – 120 ΤΕ, 1.363 ΔΕ και 1.673 ΥΕ.

Παράλληλα ελέγχονται πίνακες κατάταξης και προσληπτέων, που οι φορείς έχουν αποστείλει και εξετάζονται 303 σχετικές ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.

Για την επιλογή στελεχών του δημοσίου, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στον κ. Γιώργο Μαυρωτά ότι από τις 69 συνολικά προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση 69 θέσεων Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεαρχών Γραμματέων και Ειδικών Τομεακών Γραμματέων η διαδικασία πλήρωσης από το ΕΣΕΔ βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει επιλεγεί κανένας ακόμα υποψήφιος.

Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά προκύπτει ότι από τις 69 προκηρύξεις οι 19 ήταν «φωτογραφικές» και επαναπροκηρύχτηκαν και αναμένεται η εκ νέου έκδοση τριών ακόμη προσκλήσεων.

Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει και η επιλογή Προϊσταμένων Διεύθυνσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ποταμιού καθώς όπως αναφέρει «μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 34 προκηρύξεις για την πλήρωση 395 θέσεων ευθύνης Διεύθυνσης σε διάφορα Υπουργεία, χωρίς ακόμα να έχει επιλεγεί κανένας υποψήφιος. Σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα (5-11-18) στο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης έχουν εγγραφεί 2.862 υποψήφιοι και για 2.185 εξ αυτών έχουν αποσταλεί στο ΑΣΕΠ από τις αρμόδιες διευθύνσεις βεβαιώσεις πιστοποίησης των στοιχείων των υποψηφίων».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις