Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Μητσοτάκης καλεί δημάρχους για ΕΝΦΙΑ – Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ

Μητσοτάκης καλεί δημάρχους για ΕΝΦΙΑ – Τι προβλέπει η πρόταση της ΝΔ

Την εξειδίκευση των προτάσεων που διατύπωσε από το βήμα της ΔΕΘ ξεκινά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας συγκεκριμένα στην πρότασή του για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους από το 2021.

Για το σκοπό αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει το μεσημέρι συνάντηση στα γραφεία του κόμματος με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), επιδιώκοντας ουσιαστικά δύο πράγματα:

Πρώτον, ν’ απαντήσει στις αιτιάσεις της κυβέρνησης περί αντισυνταγματικότητας της πρότασής του και αδυναμίας είσπραξης του φόρου από τους δήμους.

Δεύτερον, ν’ αποσπάσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από την πλευρά των αυτοδιοικητικών, καθώς το επιτελείο της οδού Πειραιώς εκτιμά ότι πρόκειται για την πιο σημαντική μεταρρύθμιση που κομίζει η ΝΔ και γι’ αυτό πρέπει να τύχει ευρύτατης αποδοχής και συναίνεσης.

Όπως ήδη έχει διαρρεύσει από την πλευρά της ΝΔ, οι βασικές αρχές της πρότασης προβλέπουν ότι η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να γίνεται από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στη συνέχεια τα ποσά θα κατανέμονται στους δήμους, με βάση το ποσό που δικαιούνται από το φόρο ακινήτων, αλλά και με ρήτρες που θα εξασφαλίζουν πως τα ποσά αυτά δεν θ’ αποκλίνουν από τη σημερινή διανομή των κεντρικών πόρων (ΚΑΠ).

«Οι δήμοι δεν θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μία μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους», δήλωσε χαρακτηριστικά σε τηλεοπτική της συνέντευξη (Epsilon) η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, φωτογραφίζοντας έναν από τους άξονες της πρότασης, με την επισήμανση ότι οι περισσότεροι δήμοι δεν πρόκειται να χάσουν πόρους σε σχέση με την κατανομή που γίνεται σήμερα.

Την ίδια στιγμή, πιστή στην τακτική της ν’ αναδεικνύει θέματα της καθημερινότητας, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στο προσφυγικό. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του, ανακίνησε το ζήτημα των κονδυλίων που… αναζητούνται στη Μόρια.

«Όσα συμβαίνουν στη Μόρια είναι ντροπή για την πατρίδα μας. Και για την ντροπή αυτή, φέρει αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση και οι συνεργάτες της», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας επιπλέον αναφορά στην υπόθεση της σύλληψης των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», που ανέδειξε το θέμα, και τη μήνυση του Πάνου Καμμένου.

Εξ αυτής της αφορμής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα καταργήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου για τα αδικήματα περί Τύπου, δίνοντας προτεραιότητα στη γρήγορη εκδίκασή τους, ενώ προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα επανέλθει με κάθε τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης του ποσού των 1,6 δις ευρώ που προοριζόταν για το προσφυγικό και «αγνοείται».

Παράλληλα, αναφερόμενος σε ένα νέο σύστημα μεταναστευτικής πολιτικής που θα φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο προέδρός της περιέγραψε ως άξονες την ασφαλή φύλαξη των συνόρων, την ταχεία επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου, την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται ασύλου και τη διασφάλιση βιώσιμων συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας και γενικότερα για όσους παραμένουν σε ελληνικό έδαφος, μακριά από το κακό παράδειγμα της Μόριας.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις