Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μπακογιάννης – Θεοδωρικάκος: Μαίνεται η κόντρα για «εγκληματικότητα» στην Αθήνα – Οι 11 «κόκκινες» γειτονιές

Μπακογιάννης – Θεοδωρικάκος: Μαίνεται η κόντρα για «εγκληματικότητα» στην Αθήνα – Οι 11 «κόκκινες» γειτονιές

Νέα επεισόδια στην αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κώστα Μπακογιάννη και τον Τάκη Θεοδωρικάκο για τα επίπεδα εγκληματικότητας στην Αθήνα. Για 11 «κόκκινες» περιοχές της πρωτεύουσας κάνουν λόγο από τον Δήμο Αθηναίων, με την Κατεχάκη να αφήνει υπαινιγμούς για κάποιου είδους σκοπιμότητες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» στενός συνεργάτης του δήμαρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη σε θέματα αστυνόμευσης, «ο δήμος σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ προχώρησε την περίοδο 2019 – 2021 στην εκκένωση 60 καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας και υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι για τη συρρίκνωση της εγκληματικότητας. Ωστόσο τώρα έχουμε εντοπίσει 11 περιοχές που είναι στο «κόκκινο» από πλευράς διάπραξης μικροκλοπών, διαρρήξεων αυτοκινήτων, με πιάτσες ναρκωτικών κ.λπ.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό, η οδός Γερανίου, η οδός Φυλής, η οδός Μάρνη, το Μοναστηράκι, το Γκάζι, η πλατεία Αμερικής, η οδός Δροσοπούλου και άλλες με ασύδοτους μικροκλέφτες και διακινητές ναρκωτικών.

Παρακολουθούμε συνέχεια κινητοποιήσεις πολιτών για άθλιες συνθήκες στη γειτονιά τους και για «υγειονομικές βόμβες» με κτίρια στα οποία καταφεύγουν τοξικομανείς και άλλοι. Υπάρχουν κλοπές και ληστείες του δρόμου που δεν καταγγέλλονται, αφού πολλά τμήματα ασφαλείας είναι κλειστά το βράδυ και υπολειτουργούν το πρωί. Οι περισσότεροι πολίτες είτε αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε στους αστυνομικούς ή προχωρούν σε απλές δηλώσεις απώλειας για να μην ταλαιπωρούνται. Υπάρχει μείωση – λόγω ανάθεσης φρουρήσεων σε άλλους στόχους και άλλες ανάγκες – κατά 50%-60% των αστυνομικών που συμμετείχαν στη Διεύθυνση Περιπολιών που επόπτευαν το κέντρο της Αθήνας, όπως και άλλων αστυνομικών δυνάμεων. Στο Συντονιστικό Κέντρο υποβάλλουμε αιτήματα και προχωρούμε σε εισηγήσεις με χαμηλό βαθμό υλοποίησης.

Η μόνη περιοχή όπου υπάρχει ομολογουμένως επαρκής αστυνομικός έλεγχος είναι στου Φιλοπάππου, ενώ σημαντικό θεωρούμε ότι επανενεργοποιείται η ομάδα «Πάνθηρες» της ΕΛ.ΑΣ. με 75 άτομα για να υπάρχουν πιο ισχυροί έλεγχοι».

Μπακογιάννης σε Θεοδωρικάκο

«Για τα προβλήματα εγκληματικότητας στην Αθήνα, πέρα από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ας ρωτήσουν τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, τις πρυτανικές αρχές, τους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου, τους κατοίκους της πλατείας Βικτωρίας, τους υπαλλήλους του ΟΣΥ. Δεν δημιουργώ θέμα χωρίς λόγο. Γνωρίζω τι συμβαίνει από τις καταγραφές μας σε κάθε σημείο της πόλης αλλά και από την επαφή μου με τον κόσμο. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχει μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες».

Click4more: Πηγές Δήμου Αθηναίων για Θεοδωρικάκο – Να δει τις πραγματικότητες των κατοίκων

Η αναφορά αυτή στο «Βήμα της Κυριακής» του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αποτυπώνει τον προβληματισμό των δημοτικών αρχών για την καταγγελλόμενη μείωση των αστυνομικών ελέγχων στο κέντρο της πρωτεύουσας που φέρεται – σύμφωνα με τις αναφορές τους – να προκαλεί έξαρση της επονομαζομένης αφανούς εγκληματικότητας, με χιλιάδες μηνιαίως αδήλωτες κλοπές και διαρρήξεις του δρόμου, με την ασύδοτη δράση ναρκοεμπόρων από τα δυτικά προάστια και πολλές άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Θεοδωρικάκος σε Μπακογιάννη

Εκπρόσωποι, ωστόσο, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για όχι ορθές αιτιάσεις και για διαρκή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων στο επονομαζόμενο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, όπου δίνει το παρών κάθε εβδομάδα και αξιωματικός της ΓΑΔΑ και δέχεται εισηγήσεις από τον εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων.

Click4more: Θεοδωρικάκος σε Μπακογιάννη: Συνεχείς οι δράσεις για την ασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πλευρά του επισημαίνει ότι «ο κ. Μπακογιάννης αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις-«σκούπα»».

Με επιτελείς του να αφήνουν υπαινιγμούς για «υπερβολές που σχετίζονται με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν δώσει το παρών στη λεωφόρο Κατεχάκη».

Αθήνα: Κλοπές και διαρρήξεις

Σημειώνεται ότι σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δηλώνονται κάθε χρόνο περίπου 1.200 – 2.000 κλοπές και διαρρήξεις. Παράλληλα καταγράφονται γύρω στις 8.000 – 10.000 απώλειες αντικειμένων ύστερα από εισηγήσεις κυρίως αστυνομικών προς τους πολίτες για να αποφεύγουν τη «γραφειοκρατική ταλαιπωρία».

Oπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν τα δεδομένα με την αστυνόμευση και τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, «πράγματι υπάρχει μια αύξηση της εγκληματικότητας, μετά την καραντίνα, η οποία τείνει να επανέλθει σε αριθμούς εγκληματικών ενεργειών προ της πανδημίας. Σημειώνονται περίπου 15-20 ληστείες κάθε μήνα. Έχουμε περίπου δύο-τρεις ομάδες Αλβανών, τέσσερις Ρουμάνων και οκτώ-εννέα συμμορίες Αλγερινών, όπως και ορισμένες άλλες από τη Βουλγαρία που λυμαίνονται το κέντρο της πόλης, τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις γειτονιές. Όμως έχουμε και συνεχείς συλλήψεις κλεφτών για τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες απέλασης, για να μην επανέλθουν σύντομα στην εγκληματική δράση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις