Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μπαν Κι Μουν: Το τράφικινγκ το μεγαλύτερο πρόβλημα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μουσικής τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν
Έμφαση στο θέμα της εμπορίας ανθρώπων γνωστό ως τράφικινγκ και ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών έκανε ο γγ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.
Ο κ.Μπαν αναφέρθηκε στους συνέδρους του Γ’ Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση παρουσίαζοντας τις τρεις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης στο θέμα της μετανάστευσης.


Η πρώτη πρόκληση σήμερα, είπε ο κ. Μπαν, είναι η οικονομική κρίση και η διασφάλιση του ευάλωτου χαρακτήρα των μεταναστών. Λόγω της κρίσης στους τομείς που συνήθως απασχολούνται

 


Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επικεντρώθηκε στο θέμα των παράνομων μεταναστών καθώς και στην κοινωνική και πολιτική ένταξη των νόμιμων μεταναστών.

Αναφέρθηκε επίσης σε δύο άξονες για τη διευθέτηση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών. Ο πρώτος άξονας θα εγγυάται την ένταξη των νόμιμων μεταναστών με μέτρα τόνωσης της ασφάλειάς τους αλλά και συμμετοχή   των επί μακρών διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στη διαχείριση του όλο και αυξανόμενου αριθμού μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ένα από τα μέτρα που θα ληφθούν είναι η δημιουργία ενός επιτελικού κέντρου συντονισμού για τους μετανάστες αυτούς με τη συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων υπουργείων.

Οι εργασίες του Τρίτου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση άρχισαν σήμερα το πρωί παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και θα ολοκληρωθούν αύριο., οικοδομή, βιομηχανία, τουρισμός, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ανεργίας που γι’ αυτούς είναι υψηλότερη απ’ ότι σε άλλους εργαζόμενους.

Επίσης από την οικονομική κρίση δημιουργείται και κοινωνικό πρόβλημα καθώς οι μετανάστες μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους και θεωρούνται υπεύθυνοι για τα χαμηλά ημερομίσθια, κάτι όμως που δεν οφείλεται σε αυτούς.

Η δεύτερη πρόκληση είναι αυτή της κλιματικής αλλαγής. Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε παράκτιες περιοχές που θα μπορούσαν να πληγούν από την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας.

Η τρίτη πρόκληση είναι το θέμα των ευάλωτων μεταναστών όπως είναι οι γυναίκες και τα παιδιά. Όπως είπε ο κ. Μπαν, οι άνθρωποι αυτοί υφίστανται εξευτελισμούς, ωθούνται σε καταναγκαστικές εργασίες, στην πορνεία ακόμα και στην αφαίρεση οργάνων. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε μάλιστα πως έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του είπε ότι οι περισσότεροι έλληνες έχουν ζήσει το θέμα της μετανάστευσης γιατί και αυτοί ήταν μετανάστες αρκετές φορές. “Ας αξιοποιήσουμε το φαινόμενο της μετανάστευτης ως ένα μεγάλο σχολείο”, είπε ο κ.Παπανδρέου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε