Πολιτική

Μπηχτή από τη Ρουμάνα Επίτροπο! Η Ελλάδα δεν ζήτησε λεφτά για τους πρόσφυγες όπως η Ιταλία

«Μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων στην αντιμετώπιση των δυσκολιών στα ελληνικά νησιά» καταλόγισε στην Ελλάδα η επίτροπος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου (Ρουμανία), κατά την πρωινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση έγινε ύστερα από προφορική ερώτηση της ευρωβουλευτή Ίσκρας Μιχαήλοβα για την «Νησιωτικότητα» και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών νησιών.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι σημαντικός παράγοντας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των νησιών είναι το πλαίσιο του επενδυτικού Ταμείου 2014-2020, και ότι έχουν δοθεί σχετικές συστάσεις στις αρχές των νησιών για τη δραστηριοποίησή τους.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα νησιά του Αιγαίου και στις προσφυγικές ροές που αντιμετωπίζουν, η κ. Κρέτσου επισήμανε ότι «πάνω από 180.000 άτομα έφτασαν στην Ελλάδα μόνο μέσα στο 2015» και αναγνώρισε ότι πρόκειται για «τεράστιο βάρος για τη χώρα». Αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στη Λέσβο το περασμένο έτος και δήλωσε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να στηρίξει την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Ωστόσο, προσέθεσε πως «δυστυχώς η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε τα ευρωπαϊκά ταμεία για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της μετανάστευσης», σημειώνοντας πως υπάρχουν δυνατότητες να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για τη δημιουργία κινητών νοσοκομείων, νηπιαγωγείων, κ.ο.κ. «Αντιθέτως, η Ιταλία ζήτησε τη στήριξη των ταμείων αυτών και η Επιτροπή έχει ήδη μεταφέρει σημαντικά ποσά προς την Ιταλία. Γνωρίζω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως κάνουμε ό,τι περνάει το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιαίτερες αδυναμίες των νησιών» τόνισε.

Η κ. Κρέτσου υπογράμμισε στη συνέχεια μια δεύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξαιτίας δικών της παλαιότερων επιλογών: «Μερικές χώρες, δυστυχώς δεν επιθυμούν να εξετάζονται τα νησιά ως ξεχωριστή περίπτωση. Η Ελλάδα στη Συνθήκη Προσχώρησης ζήτησε να συζητηθεί ως ενιαία χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα) και να μην αντιμετωπίζονται τα νησιά σαν να βρίσκονται κάτω από ειδικές συνθήκες. Άλλες χώρες, όπως επί παραδείγματι η Γαλλία, στη Συνθήκη Προσχώρησης είπε ότι τα νησιά της όπως η Ρεϋνιόν, η Γουαδελούπη, κ.λπ., έχουν ανάγκη από ειδικές πολιτικές. Άρα είναι θέμα επιμερισμένης ευθύνης, ιδιαίτερα για τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που είναι ευθύνη 100% των χωρών» υπογράμμισε η Επίτροπος.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον παρευρισκόμενο στη συζήτηση αντιπρόεδρο του ΕΚ και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την επιλογή της Ελλάδας κατά την προσχώρησή της στην ΕΕ να μην ζητήσει ειδική μεταχείριση για τη νησιωτική χώρα, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε: « Είναι αμαρτία του 81, διαπραγματευτικό λάθος στην ένταξη».

Σε άλλη ερώτηση για τη μη αξιοποίηση των ταμείων από τις νησιωτικές αρχές, σημείωσε ότι «οι ελληνικές αρχές κινούνται με ταχύτητα για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν καθυστερήσεις και αδυναμίες στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στην αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών κονδυλίων» και τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι σε λίγους μήνες, όταν θα αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει επιτελέσει η ελληνική διοίκηση στην αντιμετώπιση αυτή, θα αποδειχθεί ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα».

«Ας μη ξεχνάμε, γιατί ορισμένοι στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο το ξεχνούν, ότι ένα μόνο νησί, η Λέσβος, με 85.000 πληθυσμό δέχθηκε μέσα στο 2015 έναν τεράστιο αριθμό προσφύγων. Πράγμα, που και ο ίδιος ο Φαμπρίς Λεγκερί, ο γενικός διευθυντής της Frontex αναγνώρισε και ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια και αλληλεγγύη για την Ελλάδα και όχι τιμωρητική διάθεση», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να περάσει κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015 – Μερτς: Έχουμε τεράστιο σεβασμό για την Ελλάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Καγκελαρία μετά την εκλογή Μερτς
Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς 16
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα
Μαρινάκης για την έκθεση Καρώνη για τα Τέμπη: «Σήμερα το αφήγημα της συγκάλυψης σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατέρρευσε με κρότο»
«Σήμερα ως προς την πραγματογνωμοσύνη μπαίνει ένα επίσημο με στοιχεία με τεκμηρίωση και επιστημονικά δεδομένα τέλος στην πιο χυδαία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης»
Ο Παύλος Μαρινάκης 8
Η γκρίνια στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα «αγκάθια» στον δρόμο για το συνέδριο και οι «παιδικές αρρώστιες της αριστεράς»
Η εσωκομματική αντιπολίτευση ασκεί κριτική στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για διαφωνίες. 
Ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Παππάς
Δημοσκόπηση Interview: Στις 15,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Στην τέταρτη θέση έπεσε η Πλεύση Ελευθερίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας», ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο «κανένας»
Κάλπη με ψηφοδέλτια στις εκλογές 6
Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με την Ιταλία για τα τρένα και ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Ελλάδα – Το παρασκήνιο της υπογραφής της
Στις «ράγες» του ελληνικού σιδηρόδρομου επενδύσεις 360 εκατ. ευρώ από τη Hellenic Train - Μέχρι το 2027 η Ελλάδα θα έχει παραλάβει τα νέα τρένα
Κυριάκος Μητσοτάκης / Τζόρτζια Μελόνι