Πολιτική

Μπλέξαν οι “κόκκινες γραμμές” – Τι ζητάει η Τρόικα και τα “όχι” της κυβέρνησης

Με την κυβέρνηση να έχει σχεδόν μαδήσει τη μαργαρίτα για το αν έρχεται δεν έρχεται η τρόικα, με τις τελευταίες πληροφορίες να λένε ότι ενδεχομένως να καταφθάνει και μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν οι και οι δύο πλευρές ανεβάζουν στο.. κόκκινο το πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης.

Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν μάλιστα τις προθέσεις τους, αποστέλλοντας με email έγγραφο προς την κυβέρνηση με 19 σημεία που πρέπει βρει λύση η κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουν και να ολοκληρώσουν την 5η και τελευταία αξιολόγηση.

Πρόκειται επί της ουσίας για τα λεγόμενα προαπαιτούμενα που στην παρούσα φάση θα αποτελέσουν τα «κλειδιά» για να περάσει η Ελλάδα από την μνημόνιο εποχή στην ενισχυμένη προληπτικής γραμμή πίστωσης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αυτού του εγγράφου από τις Βρυξέλλες, το οποίο αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το εκτιμά στα 2,6δις€ για το επόμενο έτος, αλλαγές στο ασφαλιστικό, άρση των περιορισμών στους πλειστηριασμούς, αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων, περιορισμό των επιδομάτων στο Δημόσιο και νέο μισθολόγιο, τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ.

Η τρόικα λοιπόν καλεί την κυβέρνηση Σαμαρά να προωθήσει τα εξής ζητήματα:

1. Αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Το σχήμα των μέχρι και 100 δόσεων για ρύθμιση οφειλών δεν ικανοποιεί την τρόικα, η οποία τονίζει ότι οι τόσες δόσεις είναι «πολύ γενναιόδωρες» και δεν δημιουργούν τα κατάλληλα κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών.

2. Δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα κάνει οριζόντια ρύθμιση δανείων για νοικοκυριά (δηλαδή στεγαστικών και καταναλωτικών). Επίσης ότι θα άρει τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς στο τέλος του έτους

3. Στο θέμα του ασφαλιστικού η τρόικα ζητάει να παράσχει η ελληνική πλευρά παραμετρικές αλλαγές (δηλαδή αλλαγές σε όρια ηλικίας, ποσοστά αναπλήρωσης, απαιτούμενα έτη ασφάλισης μεταξύ άλλων), να εφαρμόσει τα διαρθρωτικά ορόσημα που αναφέρονται στο Μνημόνιο, όπως ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος της ελάχιστης σύνταξης.

4. Η μεταρρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις στο Μνημόνιο. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να κάνει προτάσεις για το lockout σύμφωνα με τις καλύτερες πρακτικές στην Ε.Ε.

5. Παρουσίαση του νέου ενιαίου μισθολογίου για τον δημόσιο τομέα.

6. Περιορισμός επιδομάτων εκτός από τις βασικές αποδοχές στο Δημόσιο (π.χ. οδοιπορικά, εκτός έδρας, πληρωμή κινητού τηλεφώνου κ.λ.π). Να περιοριστούν οι μισθολογικές διαφορές στη δημόσια διοίκηση

7. Διεύρυνση του αριθμού υπηρεσιών και προϊόντων που βρίσκονται στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ (23%) και κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων (που συνήθως παρέχονται στα νησιά).

8. Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων χρησιμοποιώντας τις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

9. Κάλυψη δημοσιονομικού κενού που η τρόικα το υπολογίζει στα 2,6 δισ. για το 2015. Αυτό το κενό υπάρχει καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί στην επίτευξη 3% του ΑΕΠ πρωτογενούς πλεονάσματος.

10. Αξιολόγηση δαπανών και στα υπουργεία και όχι μόνο στους δημόσιους φορείς.

11. Προτάσεις αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ.

12. Βελτίωση «δημοσιονομικών κανόνων» που θα προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δημοσιονομική ευελιξία στους δημόσιους φορείς. Θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή το 2015.

13. Υιοθέτηση έως τις αρχές Δεκεμβρίου της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης.

14. Επισήμανση ότι ο στόχος για τις ιδιωτικοποιήσεις το 2014 έχει χαθεί (ήταν 1,5 δισ. και τελικά τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ανέρχονται στα 600-700 εκατομμύρια). Επισήμανση ότι έχουν χαθεί οι στόχοι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες αλλά και οι στόχοι για τις απολύσεις, επιστροφές φόρων και αιτήσεις για συντάξεις που δεν έχουν ικανοποιηθεί.

15. Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ αλλά και στην παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

16. Κατάθεση στη Βουλή του νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

17. Διαπίστωση της τρόικας ότι η αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης δεν έχει ολοκληρωθεί όπως αναμενόταν και απαιτείται περαιτέρω ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

18. Αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο ώστε πρώτον να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στις προηγούμενες αξιολογήσεις και δεύτερον να συνάδει με τους εξωδικαστικούς μηχανισμούς.

19. Στον τομέα των στατιστικών η τρόικα ζητάει να επεκταθεί η θητεία της ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Τα «όχι» της κυβέρνησης

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα ασφαλιστικού και δεσμεύεται ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις. Οι όποιες αλλαγές θα περάσουν μέσα από την ενοποίηση των ταμείων.

Η ενοποίηση των ταμείων θα φέρει όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ενοποίηση των παροχών τους με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάργηση κάποιων από τις εξαιρέσεις που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα, σε ότι αφορά κυρίως στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο ζήτημα των 100 δόσεων η κυβέρνηση κρίνει ότι το θέμα είναι λήξαν και θα εφαρμοστεί όπως ανακοινώθηκε χθες με τις «δίδυμες» ρυθμίσεις για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα αισιοδοξεί ότι μπορεί να πείσει την τρόικα πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων δεν θα επηρεάσει την πορεία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, όπως αυτή αναφέρεται στο πρόγραμμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν χαρίζει τη δυναμική που καταγράφει – Τι ισχύει για τη συνεργασία με Κασσελάκη
Τα στελέχη του Κινήματος Δημοκρατίας σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εκλογική συνεργασία, ευελπιστούν ωστόσο ότι μέσα από αυτή την κίνηση θα προκύψει η δημιουργία ενός «αλλού πόλου»
Ο Στέφανος Κασσελάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Τo αίτημα Μητσοτάκη στη Μελόνι για σύγχρονα τρένα από τη Hellenic Train και το «καμπανάκι» για την αμυντική συνεργασία της με τον Ερντογάν
Στη Ρώμη σήμερα ο Μητσοτάκης - Η ατζέντα της συνάντησης με την Ιταλίδα ομόλογό του - Αδειάζει η «κλεψύδρα» για τη σύσταση Προανακριτικής
Κυριάκος Μητσοτάκης με Τζόρτζια Μελόνι 1
«Βόμβα» από Φάμελλο και κόντρα με Παππά: «Ο Κασσελάκης με καθαίρεσε από την προεδρία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με πραξικόπημα»
Η κόντρα Φάμελλου - Παππά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από τη συζήτηση στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση των τάσεων
Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Παππάς
Σωκράτης Φάμελλος: «Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αναβολή του Συνεδρίου της αναγέννησης και επανεκκίνησης»
«Από αύριο ξεκινά ο προσυνεδριακός διάλογος και πρέπει να είναι ουσιαστικός και εξωστρεφής, θα γίνουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με τη ενεργή συμμετοχή και της κοινωνίας» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Σωκράτης Φάμελλος 1
Ζωή Κωνσταντοπούλου για Στέφανο Κασσελάκη: Δεν ισχύει αυτό που ειπώθηκε, όπως ειπώθηκε, για συνεργασία για τα Τέμπη
«Ο κ. Κασσελάκης μου έχει πει ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα του θα στηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας για προανακριτική για τα Τέμπη»
Στέφανος Κασσελάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλο 5