Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

“Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στο προσφυγικό”, συμφώνησαν Παυλόπουλος – Μάας

“Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στο προσφυγικό”, συμφώνησαν Παυλόπουλος – Μάας
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος επικαλέστηκε τη φράση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως “χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη” και χαρακτήρισε το Προσφυγικό “υπαρξιακό ζήτημα” για την ΕΕ και αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενίσχυση της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οφείλουμε, όλοι να αγωνισθούμε τουλάχιστον για μια στοιχειώδη Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, γιατί αυτό είναι απαραίτητο για την ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την τελική ενοποίηση» τόνισε.

Επίσης αναφερόμενος στο Προσφυγικό, ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε πως μας καλεί να σκεφτούμε για το πόσο σημαντική είναι η αρχή της αλληλεγγύη για την ΕΕ «δεν μπορεί σε ένα τέτοιο ζήτημα, πάνω στο οποίο κρίνεται η έννοια της Δημοκρατίας, του σεβασμού του ανθρώπου, πάνω στο οποίο κρίνεται ο ίδιος ο πολιτισμός μας, να υπάρχουν εταίροι, οι οποίοι δεν εκπληρώνουν ούτε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, σε τελική ανάλυση.

Μην ξεχνάμε ότι τέτοιες συμπεριφορές είναι αυτές που τρέφουν όλα αυτά τα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία φθάνουν τα όρια του νεοναζισμού. Πέραν του ότι επιβουλεύονται την Δημοκρατία σε κάθε Κράτος, στην ουσία επιβουλεύονται την ίδια την δομή της ΕΕ, τα ίδια τα θεμέλια της ΕΕ» και σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυυλόπουλος μίλησε και για τις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, την πλήρη σύμπλευση σε βασικά θέματα της ΕΕ και χαιρέτησε τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών για μια ενιαία Ευρώπη, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρόεδρο για την θερμή υποδοχή, εξέφρασε τον σεβασμό τόσο του ίδιου όσο και της γερμανικής κυβέρνησης για τα όσα κατάφεραν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια «τα κατάφεραν οι πολιτικοί υπεύθυνοι, αλλά και η ίδια η ελληνική κοινωνία, η οποία χρειάστηκε να περάσει από δύσκολες καταστάσεις και αποφάσεις. Η ΕΕ παρείχε στήριξη προς την Ελλάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό ήταν καλό για την Ελλάδα αλλά και για τη ΕΕ. Ήταν μια ένδειξη της ζωντανής αλληλεγγύης, της ζώσας αλληλεγγύης, όπως είχε πει και ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ», ανέφερε.

Ο κ. Μάας συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάγκη ενίσχυσης του Πυλώνα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, ενώ για το προσφυγικό ξεκαθάρισε την ανάγκη να αναλάβουν όλοι οι εταίροι τις ευθύνες, που τους αναλογούν και όχι μόνο να απολαμβάνουν τα δικαιώματα, που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και να παραμερίζουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν.

Τέλος απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, δήλωσε εντυπωσιασμένος που γνώριζε με τόση ακρίβεια τις θέσεις και τοποθετήσεις του σχετικά με την πορεία και το μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις