Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

ΝΔ: Τα “σενάρια” για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – Εσωκομματική “φαγούρα” για την υπόθεση Novartis

ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ

“Μουρμούρα” στην ΝΔ για τον χειρισμό στην υπόθεση Novartis.
“Φωνές” για την εξαίρεση Τσίπρα από το “κάδρο”.
Τα σενάρια που εξετάζει ο Μητσοτάκης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Καλά-καλά η ΝΔ δεν έχει κλείσει ακόμη τρεις μήνες στην κυβέρνηση, συνεπώς είναι λογικό να εμφανίζεται απόλυτα συνεκτική η κοινοβουλευτική ομάδα.

Η υπόθεση Novartis, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμασία. Αν και δεν αναμένονται ηχηρές διαφοροποιήσεις ή εκπλήξεις ή γενικότερη αναταραχή, στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι, όμως, απόλυτα διακριτές τις τελευταίες ημέρες οι αντίρροπες τάσεις, παρά το γεγονός ότι όλοι δηλώνουν ότι στηρίζουν ανεπιφύλακτα τις επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίο κινείται γενικότερα ο πρωθυπουργός.

Υπάρχει π.χ. η ομάδα των «σκληρών», η οποία θεωρεί πως ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να μπει στο κάδρο των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

«Εμείς εκτεθήκαμε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά όταν λέγαμε πως ο πρώην πρωθυπουργός είναι υπόλογος και θα του αποδοθούν ευθύνες», έλεγε χαρακτηριστικά στο newsit.gr εις εξ αυτών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ασφαλώς όσοι πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι γνωστό πως θα ήθελε να δει τη διερεύνηση για τον κ. Τσίπρα να πάει «ως το τέλος», όπως έχει πει και ο ίδιος.

Οι “Καραμανλικοί”

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι «Καραμανλικοί», οι οποίοι ασφαλώς έχουν πάρει σαφείς αποστάσεις κι έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τον κ. Παπαγγελόπουλο από τη στιγμή που εκείνος έγινε υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένουν, ωστόσο, σιωπηλοί για το ζήτημα, ενώ, αντιθέτως, μια ομάδα μετριοπαθών βουλευτών που δεν κατατάσσονται ούτε στους μεν ούτε στους δε και ταυτόχρονα δεν ανήκουν ούτε στους «μητσοτακικούς» εκφράζουν την άποψη ότι η υπόθεση θα έπρεπε να πάει σε εξεταστική επιτροπή ή να γυρίσει ο φάκελος στη Δικαιοσύνη και να συνεχίσει εκείνη απερίσπαστη το έργο της. Το τελευταίο υπενθυμίζεται ότι είχε παρουσιάσει ως προσωπική της άποψη η Ντόρα Μπακογιάννη, πριν κυκλοφορήσει ως ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά μετά τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.

Τα “σενάρια” για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πολλοί είναι πάντως εκείνοι που πλέον… βάζουν στοίχημα ότι το πρώτο σοβαρό πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η θητεία του Προκόπη Παυλόπουλο, τα σενάρια που θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να προτείνει χάριν συναίνεσης πρόσωπο από την Κεντροαριστερά και τον ευρύτερο εκσυγχρονιστικό χώρο δεν είναι καθολικά αποδεκτά στη ΝΔ.

Τουναντίον, από τους «Σαμαρικούς» διακινείται εκ νέου σενάριο για τον κ. Σαμαρά. Εκτιμούν δε ότι ο κ. Μητσοτάκης «το χρωστάει» στον πρώην πρωθυπουργό, από τη στιγμή που δεν τον πρότεινε για Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έκανε το … χατίρι του με τον κ. Τσίπρα για την υπόθεση Novartis.

Όλα, ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι σε επίπεδο παρασκηνιακών συζητήσεων, καθώς το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι εξαιρετικό κι επ’ ουδενί δεν απειλείται η συνοχή της, όπως σκοπίμως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Novartis κι επιχειρεί υποβολιμιαία να σπείρει ζιζάνια,. Αφορμή η διαφορετική άποψη που δείχνει να έχει ο κ. Σαμαράς, δίχως, ωστόσο, να έχει ακόμη εκφραστεί γι’ αυτό δημοσίως.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις