Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα Δημοκρατία: Γιατί θεωρούν ότι δικαιώνονται από Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά

Νέα Δημοκρατία: Γιατί θεωρούν ότι δικαιώνονται από Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά

Όταν την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον όρο «κουτσή πάπια» για να περιγράψει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη συμβίωση Τσίπρα-Καμμένου πολλοί απόρησαν. Στη Νέα Δημοκρατία, πάντως, αισθάνονται δικαιωμένοι.

Ο όρος “lame duck” χρησιμοποιείται κυρίως στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και αναφέρεται στους γερουσιαστές που δεν επανεκλέγονται, έχοντας κάποιους μήνες μπροστά τους κι ενώ γνωρίζουν ότι έχει λήξει η θητεία τους, με αποτέλεσμα η (πολιτική) συμπεριφορά τους να είναι αλλοπρόσαλλη, απρόβλεπτη και πολλές φορές επιζήμια. Το ίδιο, λοιπόν, συμβαίνει με την κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στη Νέα Δημοκρατία και θεωρούν ότι έχουν δικαιωθεί ήδη από τη στάση των Κοτζιά-Καμμένου μετά τα όσα ακολούθησαν την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών.

Από τη μία πλευρά, ο Νίκος Κοτζιάς εξακολουθεί να μιλά δημοσίως για διεφθαρμένους, για εκβιαστές και για «μπιστόλια του συστήματος», όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter, παραπέμποντας μεταξύ άλλων και στην περιβόητη υπόθεση των μυστικών κονδυλίων – για την οποία επίσης θεωρούν στη ΝΔ ότι έχει «ψωμί».

Από την άλλη πλευρά, ο Πάνος Καμμένος επαναλαμβάνει ότι ναι μεν δεν πρόκειται να «χωρίσει» με τον Αλέξη Τσίπρα πριν από το Μάρτιο, όπως έχουν συμφωνήσει, αλλά, εάν και εφόσον η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή, τότε ο ίδιος και το κόμμα του θ’ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Και στη μέση βρίσκεται η ίδια η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με το επιτελείο της οδού Πειραιώς, παράγει τετελεσμένα και γι’ αυτό η θέση της ΝΔ είναι πως μόνο η διεξαγωγή εκλογών όσο το δυνατόν συντομότερα και το «πάγωμα» της συμφωνίας από τους ίδιους ως κυβέρνηση μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτή την κατάσταση.

Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν, επίσης, ότι με τα παραπάνω δικαιώνεται απόλυτα η εκτίμηση Μητσοτάκη πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι είναι «αλληλοεκβιαζόμενοι», με φόντο την υπόθεση των μυστικών κονδυλίων. Σ’ αυτό το βαρύ κλίμα, εξάλλου, έρχεται να προστεθεί μια σειρά περιστατικών, όπως είναι π.χ. η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και οι αποκαλύψεις για την εξαγορά της εταιρείας συνεργάτη του Ζάεφ στην πΓΔΜ, η διαχείριση του προσφυγικού και ο έλεγχος από την ευρωπαϊκή υπηρεσία κατά της απάτης (OLAF) για τα κοινοτικά κονδύλια ή ακόμη και η παραχώρηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε αλλοδαπή κοινοπραξία με χαμηλό τίμημα. Υποθέσεις που έχει αναδείξει και θα συνεχίσει ν’ αναδεικνύει το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία, επιδιώκοντας να φέρει σε δύσκολη θέση τους κυβερνητικούς εταίρους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις