Πολιτική

Νέα εποχή για τη Δικαιοσύνη! Ο Εισαγγελέας θα μπορεί να “διαπραγματεύεται” την ποινή με τον ίδιο τον κατηγορούμενο εκτός δικαστηρίου

- Καθοριστικός ο ρόλος του “ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής”
- Θα εκδικάζονται περισσότερα κακουργήματα από Μονομελή Εφετεία
- Ποια αδικήματα δεν υπάγονται στους κανόνες της συνδιαλλαγής
- Προτείνεται η κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων


Καινοτομίες που αποσκοπούν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, προτείνει η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Σύμφωνα με το έργο της επιτροπής, που συγκροτήθηκε υπό τον καθηγητή της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάμπρο Μαργαρίτη, ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προβλέπει την καθιέρωση του θεσμού του “ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής”.

Αυτό σημαίνει, ότι ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τον κατηγορούμενο και να συμφωνεί για το ύψος της ποινής, χωρίς η υπόθεση να πηγαίνει στο ακροατήριο, ενώ η δεύτερη βασική πρόβλεψη είναι η εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων από Μονομελή Εφετεία.

Η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα αφορά τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να υπαχθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Εισαγγελέας και κατηγορούμενος θα συμφωνούν για την ποινή… εκτός ακροατηρίου

Σε περίπτωση, κατά τη οποία ο κατηγορούμενος συμφωνήσει με τον “ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής”, τότε η συμφωνηθείσα ποινή πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα.

Στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ. Παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Ακόμη, προτείνεται η κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων, και η εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων να γίνεται από Μονομελή Εφετεία. Εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, τα οποία θα δικάζονται από Πενταμελή Εφετεία.

Εξάλλου, τα πλημμελήματα θα δικάζονται από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βάλτωσαν στα δικαστήρια εισπράξεις 7,7 δισ. ευρώ!

Οι προϋποθέσεις αποφυλάκισης κρατουμένων με ηλεκτρονικά βραχιολάκια

Φεύγουν και δεν γυρίζουν ποτέ οι αδειούχοι κρατούμενοι; Πόσοι “μιμήθηκαν” τον Ξηρό

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Κωστής Χατζηδάκης: Οι τράπεζες ξεπέρασαν τα όρια, πήγαν γυρεύοντας
«Δεν είμαστε λαϊκιστές να θεωρούμε ότι υπεύθυνες για όλα τα δεινά είναι οι τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχουν κάποια όρια και ότι δεν μπορεί να βγάζουν "από τη μύγα ξύγκι"»
Ο Κωστής Χατζηδάκης
Απομακρύνεται το σενάριο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να αλληλοψηφίσουν τις προτάσεις τους για προανακριτική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται ιδιαίτερα αρνητικά σε αυτό το σενάριο, καθώς θεωρούν ότι η δική τους πρόταση είναι πιο συγκεκριμένη και ζητά να ελεγχθούν Βορίδης και Αυγενάκης
Ο Σωκράτης Φάμελλος
Θαλάσσια πάρκα: Πώς η Αθήνα απέκρουσε τη νέα προσπάθεια «γκριζαρίσματος» από την Άγκυρα – Στο ραντάρ του Μαξίμου οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν
Η Αθήνα δεν ξαφνιάστηκε, καθώς ανάλογες «ιαχές» έχει εκστομίσει και στο παρελθόν η Άγκυρα, και με συντονισμένες κινήσεις αποδόμησε το αφήγημα της Τουρκίας
EUROKINISSI 8