Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο

Στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στο ενδεχόμενο πρόκλησης από την Τουρκία, αλλά και στα όσα ακούγονται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (28.06.2022) στον ΣΚΑΪ. 

Στην περίπτωση που, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προκληθεί από την Τουρκία για τα νησιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – όπως είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών – προσέρχεται πλήρως θωρακισμένος. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει στο «οπλοστάσιο» του πάρα πολλά και σταθερά επιχειρήματα, από τα πρακτικά της Συνθήκης της Λωζάνης μέχρι και το Διεθνές Δίκαιο όπως ισχύει σήμερα.

Για τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, είπε πως «δεν υπήρχε μεγαλύτερη χάρη από αυτή που μας έκανε ο Τσαβούσογλου, κάνοντας μια δήλωση ότι ”τα σύνορα της Τουρκίας δεν περιορίζονται”». 

Χαρακτήρισε μάλιστα «γελοίο» τον παραλληλισμό που επιχείρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με το Βουκουρέστι για να δικαιολογήσει το «μπλόκο» της Άγκυρας σε Σουηδία και Φινλανδία. «Μέχρι την τελευταία στιγμή, εμείς πήγαμε στο Βουκουρέστι με έξι χώρες οι οποίες θέτανε το ίδιο θέμα με εμάς. Δηλαδή δεν έβαλε η Ελλάδα βέτο. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα είχε 6 χώρες», τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη, προσθέτοντας μάλιστα ότι την απόφαση του Βουκουρεστίου την ψήφισαν και την ψήφιζαν και οι Τούρκοι.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με τη επίσημη θέση του για το ζήτημα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας. «Καλώ τον κ. Τσίπρα σήμερα, πριν πάει ο κ. Μητσοτάκης (στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ), γιατί έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, να πει ξεκάθαρα: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα είναι αρνητικό στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την Φινλανδία και τη Σουηδία, δηλαδή ταυτίζεται με την ρωσική και την τουρκική θέση;», τόνισε. Σχολιάζοντας μάλιστα την τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου για το θέμα, σημείωσε ότι μπορεί να πρόκειται και για μια «προσωπική μπαρούφα» του, καθώς «κάποιες φορές του ξεφεύγουν κάποια πράγματα». 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Δεν πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει θερμό επεισόδιο 

Σχετικά με το τεταμένο κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα όσα ακούγονται για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Και αυτό, γιατί – σύμφωνα με τα όσα δήλωσε – ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν έχει να κάνει μια διαλυμένη χώρα, αλλά με μια χώρα με τεράστια αμυντική θωράκιση.

«Ο Ερντογάν δεν έχει στείλει ποτέ τον τουρκικό στρατό ο οποίος πολεμάει, αλλά πολεμάει στη Συρία στη Λιβύη, σε χώρες όχι οργανωμένες», είπε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις