Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν είναι σαν να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται

Ντόρα Μπακογιάννη: Ο Ερντογάν είναι σαν να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται

Για τα ελληνοτουρκικά μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη αναγνωρίζοντας ότι το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα δούμε να κορυφώνεται η ένταση.
«Θεωρώ ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο δημιούργησαν μία πάρα πολύ μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία, γιατί ο Ερντογάν ήταν σε φάση διαπραγμάτευσης. Δοκίμαζε με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας να κερδίσει κάτι συγκεκριμένο στον τομέα των αμυντικών», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο. 

Η ίδια εκτίμησε πως δεν «παίρνει» τους Τούρκους να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν πολιτεύτηκε τον τελευταίο μήνα είναι σαν να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Εάν υπήρχαν προβληματισμοί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία, οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Η Δύση θέλει να κρατήσει την Τουρκία κοντά της, αλλά το ερώτημα πόσο αξιόπιστη είναι έχει ενισχυθεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Η Τουρκία εμφανίζεται αναξιόπιστη, ενώ η Ελλάδα ως πόλος ηρεμίας, σταθερότητας, σιγουριάς, ανάπτυξης σε μία περιοχή υπεύθυνη για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας».

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές δήλωσε: «Η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό της Τουρκίας στους πρόσφυγες είναι μεγάλη. Η αύξηση της ανεργίας είναι τεράστια και φοβάμαι πως αυτά θα αυξήσουν την πίεση των ροών στην Ελλάδα».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε πως θα καθορίσει πολλά πράγματα, όπως τις τιμές στην ενέργεια και την επισιτιστική κρίση.

«Εύχομαι να επικρατήσει η σωφροσύνη και να αντιληφθούν οι Ρώσοι ότι είναι μία πολιτική που δεν μπορεί αν γίνει αποδεκτή από κανένα διεθνώς και θα έχει τεράστιο κόστος για τον ρωσικό λαό».

Τέλος, τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες, καθώς ήδη το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας είναι αυξημένο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις