Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Ο Πλεύρης διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ για «εμπόδια ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση ασθενών με διαβήτη» – Έρχεται μονομαχία στη Βουλή

Ο Πλεύρης διαψεύδει ΣΥΡΙΖΑ για «εμπόδια ΕΟΠΥΥ στην πρόσβαση ασθενών με διαβήτη» – Έρχεται μονομαχία στη Βουλή

Ο Θάνος Πλεύρης απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ, διαβεβαιώνοντας πως «οι ασθενείς με διαβήτη θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ». Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας από την αξιωματική αντιπολίτευση, που επιμένει ότι «ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1».

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης απάντησε στον αρμόδιο τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, που είχε αφήσει αρχικά αιχμές κατά ΕΟΠΥΥ για προβληματική πρόσβαση ασθενών στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα του διαβήτη, αναφέροντας:

«Οι ασθενείς διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν, θα συνεχίσουν να  εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη.

Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται».

Ξανθός: Ο ΕΟΠΥΥ εμποδίζει την πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Νωρίτερα, ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός είχε ανακοινώσει ότι, «με αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (αντλίες ινσουλίνης σε συνδυασμό με αισθητήρες συνεχούς καταγραφής των επιπέδων γλυκόζης), που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση, μείωση επιπλοκών και ποιότητα ζωής».

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Ξανθός σημείωνε: «Η κοινότητα των διαβητικών και οι Σύλλογοι ασθενών διαμαρτύρονται έντονα και απαιτούν συνέχιση της δωρεάν κάλυψης των συσκευών αυτών και των αναλωσίμων τους. Καταθέτουμε αύριο (σ.σ. κατατέθηκε την Παρασκευή, 19 Αυγούστου) στη Βουλή ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Υπουργό Υγείας με αίτημα την επανεξέταση της απόφασης. Είναι ζήτημα σεβασμού του δικαιώματος των διαβητικών στην καλύτερη δυνατή φροντίδα, είναι θέμα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ασθενών και των οικογενειών τους».

Δείτε τα tweets του Ανδρέα Ξανθού:

H ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

Το βράδυ της Παρασκευής (19.08.2022), η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα ερώτηση προς τον κ. Πλεύρη, επαναλαμβάνοντας ότι «ο ΕΟΠΥΥ βάζει εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 σε νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που εξασφαλίζουν καλή ρύθμιση και ποιότητα ζωής».

Στην ερώτηση, 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα Ξανθού, ζητούν από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να απαντήσει αν:

* Έχει ενημερωθεί για το θέμα που έχει προκύψει και τις παρενέργειές του στην καθημερινότητα χιλιάδων διαβητικών τύπου 1, ιδιαίτερα μικρών παιδιών;

* Θα ζητήσει την επανεξέταση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των συγκεκριμένων αναλωσίμων, αφού προηγηθεί διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους των διαβητικών;

* Θα διασφαλίσει τη συνέχιση της δωρεάν πρόσβασης στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στα απαραίτητα αναλώσιμα για όσους διαβητικούς τύπου 1 έχουν ιατρική ένδειξη γι’ αυτό, μέσα από τη διαπραγμάτευση βιώσιμων τιμών με τις προμηθεύτριες εταιρείες και την ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ;

* Θα υπάρξει μέριμνα για τη δωρεάν κάλυψη σε όλους τους ανασφάλιστους διαβητικούς των αναγκαίων αναλωσίμων που αφορούν στη μέτρηση και καλή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος;

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις