Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οικονόμου: Λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά μη ρίξουμε τον λίθο του αναθέματος στην ΕΥΠ

Οικονόμου: Λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη αλλά μη ρίξουμε τον λίθο του αναθέματος στην ΕΥΠ

Μια ημέρα μετά την δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων για την υπόθεση αυτή στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Θα έπρεπε η ηγεσία της ΕΥΠ να δείξει αισθητήριο αλλά δεν το έπραξε», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ενημερώθηκε και γι’ αυτό ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη εν συνόλω και δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς. Δεν είναι εθνικά επωφελές να ρίξουμε τον λίθο του αναθέματος στην ΕΥΠ. Η προσφορά της είναι εμφατική και αποτυπώνεται στην ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως στον Έβρο και στο Αιγαίο αλλά και να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών που είναι επιφορτισμένες με την εθνική ασφάλεια συνεργάζονται με 4 υπουργεία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι η ΕΥΠ ήταν υπό την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

«Το 2015 το συγκεκριμένο υπουργείο απέκτησε την δική του υπηρεσία και για τον λόγο αυτό δεν είχε νόημα να μείνει εκεί η ΕΥΠ», είπε και έφερε επίσης ως παράδειγμα το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της ΕΕ η σχετική υπηρεσία υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού. «Στη Μεγάλη Βρετανία ο πρωθυπουργός έχει την κύρια ευθύνη για την εθνική ασφάλεια. Το ίδιο και στις ΗΠΑ. Αυτές είναι πρακτικές που ακολουθούνται σε ευνομούμενα κράτη σε όλο τον πλανήτη. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς να δεχθούμε ότι η δημοκρατία μέσα από θεσμικές δικλείδες αυτοπροστατεύεται και διασφαλίζεται. Το ίδιο συμβαίνει και με το κράτος που για να επιβιώσει από απειλές αυτοθωρακίζεται».

«Για λόγους εθνικής επιβίωσης» τόνισε ο κ. Οικονόμου «η δημοκρατία το κράτος και η πατρίδα δεν πρέπει να είναι αφελείς. Ένα μέρος της προστασίας είναι και οι νόμιμες επισυνδέσεις. Συμβαίνουν και στην Ελλάδα εδώ και 10ετιες. Θα ήταν ωραίο να ζούμε σε αγγελικό κόσμο που δεν θα είχαν όλες αυτές οι υπηρεσίες λόγο ύπαρξης».

Για την λειτουργία της ΕΥΠ ο κ. Οικονόμου είπε μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε δημιουργική ιδέα που θα ενισχύσει τους μηχανισμούς λογοδοσίας». Για την έκδοση πράξης ΠΝΠ είπε ότι θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Για το τι θα περιέχει είπε ότι θα έχει την τοποθέτηση δεύτερου εισαγγελέα και την παροχή γνώμης από την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας για την τοποθέτηση του νέου διοικητή της ΕΥΠ.

Ξεκάθαρο το νομικό πλαίσιο της ΕΥΠ από το 1994

Για τις προϋποθέσεις που έχει η ΕΥΠ για τη νόμιμη παρακολούθηση προσώπων, ο κ. Οικονόμου είπε ότι διέπονται από ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που ξεκινά από το 1994 με μικρές τροποποιήσεις και δεν εξαιρεί κανέναν στην αξιολόγηση των πληροφοριών από τις υπηρεσίες και την έγκριση από εισαγγελικούς λειτουργούς.

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει διαρροή από την πλευρά της κυβέρνησης και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τα πράγματα αυτά. «Η ΕΥΠ», τόνισε «είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να υπερασπίζεται εθνικά θέματα και κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν παίζουμε μικροπολιτικά παιχνίδια».

Δεν εξαιρείται κανείς από τις νόμιμες επισυνδέσεις

«Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία των νόμιμων επισυνδέσεων το οποίο δεν εξαιρεί κανέναν εκ της επαγγελματικής ή της νόμιμης ιδιότητάς του. Είτε είσαι πολιτικός, δημοσιογράφος, γεωπόνος, ηθοποιός, γιατρός, τεχνίτης, δεν λέει το νομικό πλαίσιο ότι εφόσον έχεις αυτή την ιδιότητα αποκλείεσαι του ελέγχου της νόμιμης επισύνδεσης με τις διαδικασίες που περιγράφεται. Είναι σαφές ότι αυτό το πλαίσιο αυτό πρέπει να το ξαναδούμε. Δεν είναι εύκολη συζήτηση και χρειάζεται να το ξαναδούμε. Χρειάζεται ένα παραπάνω φίλτρο. Η κυβέρνηση με την επαναφορά της διάταξης που ίσχυε πριν από το 2018 την οποία κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει και την γνώμη του εισαγγελέα εφετών. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε και άλλα φίλτρα. Δεν είναι απλές συζητήσεις είναι παθογένειες και τις συνέπειές τους τις είδαμε και πρέπει να αξιολογήσουμε και να διορθώσουμε.

Ανάμεσα στα άλλα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και θα εξετάσει διάφορες περιόδους λειτουργίας της ΕΥΠ, όχι για συμψηφισμούς και εκμετάλλευση γεγονότων θα έχει μια αξία να δούμε πως αντίστοιχες υπηρεσίες της ΕΥΠ σε διάφορες περιόδους διαχειρίστηκαν στο παρελθόν τέτοιες παθογένειες αν τις διαχειρίστηκαν.

Δείτε την ενημέρωση 

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις