Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Όλγα Γεροβασίλη στο newsit.gr: Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση

Όλγα Γεροβασίλη στο newsit.gr: Ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση

– Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη μιλά στην Ελένη Καλογεροπούλου
– Ο Ρουβίκωνας, η Χρυσή Αυγή και οι προκλήσεις στο υπουργείο της
– «Ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν απεδείχθη πουθενά ότι έδρασε για να αυξηθεί η παραβατικότητα στην χώρα»
– «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί», λέει η κα Γεροβασίλη

Όταν περίπου πριν από ένα μήνα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στον ανασχηματισμό ότι την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει η Όλγα Γεροβασίλη, πολλοί αναρωτήθηκαν τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι. Η καρέκλα στο κτίριο της Κατεχάκη θεωρείται… ηλεκτρική, δεδομένου ότι πέρα από την τύχη που χρειάζεται κάποιος για να διοικήσει αυτό το δύσκολο υπουργείο, πρέπει να έχει εμπειρία και τσαμπουκά.

Η Όλγα Γεροβασίλη ανοίγει σήμερα τα χαρτιά της στο newsit.gr και μιλά για όλα τα θέματα του υπουργείου της, αλλά και για τα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. Δεν διστάζει ακόμα να αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της “βλάχας Ηπειρώτισσας”, που τις αποδίδουν οι συνάδελφοι της, όταν μιλούν για το πείσμα της.

Η υπουργός αναφέρεται στην δράση του Ρουβίκωνα και επισημαίνει ότι η αστυνομία θα κάνει τα πάντα για να αντιμετωπίσει ενέργειες που παραβιάζουν την ελευθερία του άλλου. Θέτει, ωστόσο, το ερώτημα, μήπως ενισχύεται ο ρόλος της ομάδας αυτής, εξ αιτίας της μικροπολιτικής αντιμετώπισης από την ΝΔ, καθώς -όπως επισημαίνει- βασική επιδίωξη του Ρουβίκωνα είναι η προβολή του.

Απορρίπτει το επιχείρημα ότι εξ’ αιτίας του νόμου Παρασκευόπουλου, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα εγκληματικότητας, λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν αλλά πράγματα, ενώ αναφερόμενη στο θέμα των συντάξεων λέει ότι η κυβέρνηση παλεύει με όλες της τις δυνάμεις για να μην ισχύσει αυτό το μέτρο».

Όλη η συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη στο NewsIt.gr

Ερ: Κυρία Γεροβασίλη, η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δείχνετε ανοχή στον Ρουβίκωνα. Ότι δεν γίνονται αυτά που πρέπει, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τραγελαφικά περιστατικά, όπως αυτά που έγιναν στην πρεσβεία του Ιράν.

Όλγα Γεροβασίλη: «Το θέμα των παραβατικών δράσεων αντιμετωπίζεται και από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. με βάση το δικαιϊκό σύστημα της χώρας. Έχουν συνταχθεί τα τελευταία χρόνια πολλές δικογραφίες εις βάρος ατόμων, τα οποία έδρασαν μέσω της ομάδας αυτής. Η ελληνική αστυνομία θα κάνει τα πάντα και αν χρειαστεί να τροποποιεί την δράση της, θα το κάνει, για να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις δράσεις που παραβιάζουν την ελευθερία του άλλου. Και αν μέσα σε όλα αυτά εμπεριέχονται βανδαλισμοί, πιο βίαιες δραστηριότητες, θα αντιμετωπίζονται με βάση το δικαιϊκό σύστημα. Αυτό, που θέλουμε εμείς είναι ένα κράτος δικαίου».

«Από την άλλη», συνεχίζει η κα Γεροβασίλη, «πρέπει να σκεφτούμε γιατί είναι σήμερα το νούμερο ένα θέμα αυτό, στα ζητήματα ασφάλειας και γιατί αυτό μου το κάνετε πρώτη ερώτηση σαν το πιο κρίσιμο. Αυτό μήπως τελικά είναι αυτό που επιδίωκε αυτή η ομάδα; Μήπως ενισχύεται ο ρόλος αυτής της ομάδας μέσα από όλους αυτούς που δημιουργούν έναν διάδρομο προκειμένου να αναδεικνύεται η δράση της ομάδας αυτής μέσα από όλο αυτό; Βάζω ένα ερώτημα».

Στην παρατήρηση ότι με την δράση του Ρουβίκωνα κάποιες φορές εκτίθεται η χώρα διεθνώς η κα Γεροβασίλη απαντά:

«Η Ελλάδα δεν είναι από τις χώρες που σε αυτό το επίπεδο έχει αντιμετωπίσει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, ακραία τέτοια περιστατικά. Αντίθετα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ πιο έντονα και πολύ πιο συχνά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κι εδώ δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοια ζητήματα παραβατικότητας, συμπεριφοράς εκ μέρους μιας τέτοιας οργάνωσης, συμπεριφορές από ακροδεξιές ομάδες, που για την δική μου αντίληψη, αντιμετωπίζονται ακριβώς με τους ίδιους όρους και κανόνες. Διαπιστώνω μια προνομιακή σχέση με τον δημόσιο διάλογο, με αυτή την ομάδα. Πιστεύω ότι οι δράσεις αυτές είχαν σκοπό με έναν τρόπο να απλώσει η δημοφιλία της συγκεκριμένης οργάνωσης. Σε αυτό να σκεφτούμε όλοι πώς ο καθένας από την πλευρά του το στηρίζει. Θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά όλοι».

Στο ερώτημα τι εννοεί με αυτό το υπονοούμενο και αν αναφέρεται στην κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση, η κα Γεροβασίλη είπε:

«Πιστεύω ότι έχει μικροπολιτική στόχευση η οποία δεν είναι χρήσιμη. Δεν είναι χρήσιμη ούτε για την ίδια την αντιπολίτευση, ούτε βεβαίως για την δημόσια ζωή. Από την άλλη πλευρά όμως γιατί το κάνει αυτό; Ξέρετε ότι η ΝΔ είχε μια πρακτική. Η πρακτική αυτή, βασίστηκε στο να τρομοκρατήσουμε. Νόμος και Τάξη. Επιβολή, αυταρχισμός, καταστολή σαν πρόταγμα αυτής της πολιτικής. Αυτή είναι μια αντίληψη για να δημιουργήσει ισχυρούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και να δημιουργεί μια κοινωνία η οποία να είναι φοβισμένη. Εμείς δεν θέλουμε τους πολίτες ένα σύνολο φοβισμένων ανθρώπων, όταν δεν υπάρχει λόγος. Εμείς έχουμε ψηλά την ατζέντα της ασφάλειας και το εννοούμε μέσα στο δικαιϊκό μας σύστημα. Στόχος είναι να αισθάνεται ασφαλής ο πολίτης».

Στο ερώτημα αν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπιση με τα πρόσφατα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη, όπου έπεσαν πολλά δακρυγόνα, και από την άλλη με τον Ρουβίκωνα να φτάνει μέχρι την Βουλή, η κα Γεροβασίλη απαντά:

«Στην Θεσσαλονίκη να πούμε τι δεν συνέβη. Κάποιοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια εικόνα, και σας θυμίζω πρωτοσέλιδα εντύπων ότι θα χυθεί αίμα. Προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα ότι εκεί θα γίνει ένας πόλεμος. Δεν συνέβη τίποτα από όλα αυτά. Βεβαίως η ρίψη χημικών και η ποσότητα στην συγκεκριμένη ομάδα, που δεν είχε τόσο αθώα χαρακτηριστικά, δηλαδή ήρθαν σχεδόν οπλισμένοι, εκεί έγινε ρίψη χημικών. Το αν έπεσαν πολλά ή λίγα ελέγχεται. Κι αυτό ελέγχεται. Τίποτα δεν θα περάσει απαρατήρητο. Και δεν θα κριθεί, αν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο και όχι αυτό. Και όχι μόνο για να αποτιμήσουμε το γεγονός, αλλά και για τα περαιτέρω. Επομένως τίποτα δεν συνέβη από όλα αυτά τα κακά στην Θεσσαλονίκη. Είχαμε αυτό το περιστατικό που λέτε με τα αυξημένα χημικά. Κάτι που το ερευνήσαμε. Δεν πέρασε απαρατήρητο από την πλευρά μου, ούτε της ελληνικής αστυνομίας. Άρα, κάνουμε αυτό που πρέπει ανάλογα με αυτό που έχουμε απέναντί μας κάθε φορά. Σας εξήγησα ότι με τον Ρουβίκωνα έχει σχηματισθεί σειρά δικογραφιών δεδομένου ότι έδρασε και η αστυνομία, έγιναν και προσαγωγές και συλλήψεις. Η αστυνομία απ’ ό,τι ξέρετε δουλεύει κατόπιν εντολών της δικαιοσύνης. Δεν δουλεύει από μόνη της, πάει και συλλαμβάνει. Όλα αυτά είναι σε μια τάξη. Αν χρειαστεί η αστυνομία να αλλάξει την αντιμετώπισή της και να γίνει πιο δραστική σε κάποια θέματα να είστε σίγουρη ότι θα γίνει. Άρα, δεν υπάρχει κάτι που να θέλουμε να καλύψουμε ή να χαϊδέψουμε και όλα αυτά που μας κατηγορούν. Γιατί μας κατηγορούν; Γιατί από παλιά προσπαθούν να μας πουν ότι αυτή είναι μια πλευρά αριστερής τρομοκρατίας η οποία έχει και φιλικές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, και να μας ταυτίσουν ιδεολογικά. Η Αριστερά τα έχει αποδείξει όλα αυτά. Δεν θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Δεν νιώθουμε τέτοια ανάγκη και δεν θα το κάνουμε. Όμως, δεν είδα την αντίστοιχη ευαισθησία, όταν χτυπήθηκε προχθές από τους χρυσαυγίτες στο Πέραμα ο νέος άνθρωπος, ο οποίος πήγαινε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Δεν είδα ούτε μια ανακοίνωση από πλευράς των πολιτικών κομμάτων».

Ερ: Υπάρχει η αίσθηση ότι η Χρυσή Αυγή ανακάμπτει. Εσείς έχετε αυτή την αίσθηση;

«Εκτιμώ ότι ποτέ δεν έπαψαν. Ανάλογα με την συγκυρία αν θα γίνουν λίγο πιο δραστήριοι ή πιο ήσυχοι. Αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έδωσαν τροφή στην ανάπτυξη της ακροδεξιάς. Σήμερα, αυτό πρέπει να το δούμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και ποιοι τροφοδοτούν εμμέσως και ενισχύουν με έναν τρόπο τις ομάδες αυτές. Και την ακροδεξιά αντίληψη. Ήρθε το μεταναστευτικό, το προσφυγικό, η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη».

Πλήρης κάλυψη στο νόμο Παρασκευόπουλου

Ερ: Η ΝΔ έχει ψηλά το θέμα της ασφάλειας στην ατζέντα της και ένα κομμάτι της κοινωνίας έχει ενστάσεις για το πώς αντιμετωπίζονται κάποια θέματα με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου. Θεωρείτε ότι θα πρέπει κάτι να αλλάξει; Θα το ζητήσετε; Συλλαμβάνονται κακοποιοί και μετά από λίγο βγαίνουν έξω.

«Δεν είναι αυτός ο νόμος Παρασκευόπουλου. Αυτό είναι το νομικό σύστημα της χώρας. Αν πολίτες υφίστανται παραβατικές συμπεριφορές διαφόρων, προφανώς είναι ένα διαχρονικό ζήτημα και σήμερα είναι ένα καίριο ζήτημα το οποίο δεν έχει να κάνει με το νόμο Παρασκευόπουλου. Έχει να κάνει με τις συνθήκες και με το νομικό σύστημα της χώρας, το οποίο επαναλαμβάνω είναι το ίδιο. Αν έγινε ένας νόμος για αποσυμφόρηση των φυλακών με κάποια χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε με βάση την αίσθηση να το κρίνουμε. Θα το κάνουμε με βάση τα νούμερα. Αν ήρθε για να ευνοήσει παραβατικές συμπεριφορές ατόμων πρέπει να το πει κανείς με νούμερα. Τι συνέβαινε πριν και τι μετά. […] Ο νόμος Παρασκευόπουλου δεν απεδείχθη πουθενά με τα νούμερα ότι έδρασε για να αυξηθεί η παραβατικότητα στην χώρα».

Οι ΑΝΕΛ δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση

Ερ.: Βλέπουμε τους ΑΝΕΛ να επαναφέρουν καθημερινά το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν θα την ψηφίσουν. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επιτέθηκε στον κ. Κοτζιά και υπάρχει μια αναταραχή. Θεωρείτε ότι αυτή η αναταραχή μπορεί να εκφραστεί κάπως; Μπορεί να πέσει η κυβέρνηση γρηγορότερα από ό,τι φαντάζονται κάποιοι;

«Μένουν να γίνουν συγκεκριμένα βήματα που έχουν και χρονοδιαγράμματα. Εξαρτώνται και από τις δεσμεύσεις της γειτονικής μας χώρας. Να προηγηθούν τα προαπαιτούμενα για να φτάσει μια συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο. Βαθιά μου πεποίθηση είναι ότι αυτή η βουλή θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την Συμφωνία των Πρεσπών. Για τους ΑΝΕΛ ξέρετε ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια συμφωνία που βασίστηκε σε προγραμματικές συγκλίσεις και όχι σε συγκλίσεις σε ζητήματα αρχών ή ιδεολογίας, κατ΄ ανάγκην. Παρότι όλοι προέβλεψαν ότι θα συγκρουστούμε, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ποτέ μέχρι σήμερα».

Στην παρατήρηση ότι είναι καθημερινές οι απειλές από την πλευρά του κ. Καμμένου, η κα Γεροβασίλη είπε:

«Δεν θα έλεγα ότι είναι απειλές. Είναι γνωστές οι θέσεις του κ. Καμμένου, δεν τις έκρυψε ποτέ. Δεν είναι απειλή. Λέει αυτό που πιστεύει. Εκτιμώ ότι αυτή η Βουλή με αυτή την σύνθεση έχει σήμερα την πλειοψηφία διότι ξέρετε άλλαξε η ΝΔ την στάση της και την άλλαξε για τους ίδιους μικροπολιτικούς λόγους. Απέκλινε η ίδια από την εθνική γραμμή στην οποία έχει συμβάλλει η ίδια να διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί αποφάσισε ότι αυτός είναι ένας τρόπος να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πάλι δεν το κατάφερε. Το κάνει συχνά και το κάνει τρία χρόνια τώρα. Και ιδιαίτερα από την εποχή που βγήκε πρόεδρος της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή η κυβέρνηση δεν έπεσε και δεν θα πέσει. Οι ΑΝΕΛ, και το έχει πει και ο κ. Καμμένος αυτό, ότι δεν είμαστε αυτοί που θα ρίξουμε αυτή την κυβέρνηση. Ξέρουμε ότι αν ήθελαν θα μπορούσαν να το έχουν κάνει και από την πρώτη μέρα. Σήμερα λοιπόν, η εκτίμησή μου είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί. Για άλλη μια φορά θα διαψευστεί η ελπίδα της ΝΔ να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Οι εκλογές θα γίνουν στην τετραετία και θα είναι η μόνη κυβέρνηση που θα έχει βγάλει την χώρα από το μνημόνιο και θα βγάλει και μια τετραετία».

Παλεύουμε να μην κοπούν οι συντάξεις

Ερ. Για το θέμα των συντάξεων. Ενώ στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται με σχετική βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοστεί το μέτρο, από την άλλη υπάρχουν ενστάσεις. Ο προϋπολογισμός που θα κατατεθεί, τι είδους προϋπολογισμός θα είναι; Θα υπάρχουν οι περικοπές των συντάξεων μέσα; Ή δεν θα υπάρχουν;

«Η κυβέρνηση αυτή, στην διάρκεια του 3ου προγράμματος έχει ψηφίσει μέτρα κάθε φορά με γνώμονα την ολοκληρωμένη και επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών και το συγκεκριμένο, το οποίο ήταν απαίτηση του ΔΝΤ, χωρίς να το θέλουμε ούτε εμείς, ούτε οι Ευρωπαίοι. Εμείς δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ με αυτό, όπως και με άλλα μέτρα που έχουμε ψηφίσει. Έτσι, όμως, είχαμε μια επιτυχημένη έξοδο. Το ζήτημα αυτό δεν έμεινε γιατί ήταν έλασσον, αλλά γιατί πιστεύαμε ότι με την οικονομική ανάκαμψη θα μπορέσουμε να πείσουμε τους θεσμούς ότι αυτό δεν είναι ένα αναγκαίο μέτρο. Αυτή η διαδικασία όπως ξέρετε είναι εν εξελίξει, δεν ξέρω πότε θα ολοκληρωθεί. Ξέρω όμως πότε θα γίνουν τα Eurogroup. Έχουμε κάποιο χρόνο μπροστά. Γι’ αυτό δεν μπορεί να πει κανείς σήμερα, ότι θα συμβεί αυτό και θα συμβεί με βεβαιότητα. Παλεύουμε όμως με όλες τις δυνάμεις με όλα τα εφόδια και έχουμε δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μην ισχύσει αυτό το μέτρο».

Τίθεται θέμα μονομερούς ενέργειας αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί;

«Οι ισορροπίες της χώρας ως αυτόνομη χώρα εκτός μνημονίου που έχει δημιουργήσει την ασφάλειά της με το «μαξιλαράκι», αλλά και οι σχέσεις της με τις διεθνείς αγορές, υπαγορεύουν αυτή η χώρα να μην παρεκκλίνει, όχι για λόγους να βγούμε από το Μνημόνιο για να κλείσουμε την αξιολόγηση, αλλά για την σταθεροποίησή της και για την ενίσχυση περαιτέρω της οικονομίας της και την προσέλκυση επενδύσεων. Εδώ δεν θα μπορέσω να σας πω αν θα γίνει έτσι ή αλλιώς. Είναι μια συζήτηση που θα μείνει ανοικτή. Το μέτρο αυτό, πάντως, πιστεύω ότι δεν είναι αναγκαίο να ισχύσει».

Ερ. Μια προσωπική ερώτηση. Όταν αναλάβατε το υπουργείο, οι συνάδελφοί σας έλεγαν στους δημοσιογράφους ότι είναι δύσκολο υπουργείο, σκληρό υπουργείο. Έλεγαν λοιπόν, ότι είστε βλάχα από την Ήπειρο με την έννοια του ανθρώπου που είναι πεισματάρης και εργατικός. Αποδέχεστε αυτό τον όρο;

«Εγώ είμαι από την Άρτα και από την Ήπειρο και έχω χαρακτηριστικά DNA που ατσάλωσαν τους ανθρώπους εκεί. Θα το αποδεχθώ και με τιμά κιόλας. Εγώ θα το αποδεχθώ τώρα, αλλά μένει να αποδειχθεί, που είναι και σημαντικό. Έχω χαρακτηριστικά και του επίμονου ανθρώπου που ελπίζω να είναι χρήσιμα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις