Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Η «Γαλάζια Πατρίδα» και χάρτες με υπερπτήσεις στα χέρια Μενέντεζ και Πελόζι

Ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: Η «Γαλάζια Πατρίδα» και χάρτες με υπερπτήσεις στα χέρια Μενέντεζ και Πελόζι

Για τον αναθεωρητισμό αλλά και την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας ενημέρωσε με… χάρτες και στοιχεία ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έγινε δεκτός θερμότατα από τα μέλη του Κογκρέσου, όπου το απόγευμα της Τρίτης (17.05.2022) ιστορική ομιλία, την οποία η Νάνσι Πελόζι συνέκρινε με εκείνη (επίσης ιστορικής σημασίας) του Βατσλάβ Χάβελ. Χαρακτηριστικό του θερμού κλίματος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το γεγονός πως μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ του ζήτησαν να υπογράψει την ομιλία του, αντίγραφο της οποίας τους είχε διανεμηθεί.

Μετά την περίπου 45λεπτη παρουσία του στο Κογκρέσο, κατά τη διάρκεια της οποίας χειροκροτήθηκε πολλές φορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τόσο τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, υπέρμαχο της Ελλάδας στο Κογκρέσο, αλλά και με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τους ανθρώπους δηλαδή που αποφασίζουν για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Ο Μπομπ Μενέντεζ έκανε λόγο για ιστορική μέρα για την Ελλάδα και για εξαιρετική ομιλία, τονίζοντας πως δεν είναι συνηθισμένο το Κογκρέσο να καλεί έναν ξένο ηγέτη να μιλήσει στα δυο σώματα νομοθετικής εξουσίας των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά ήταν, πριν από πολλά χρόνια, όταν προσκλήθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν.

https://twitter.com/SFRCdems/status/1526633551067852807?s=20&t=7j63v2bpIG1K-5M1sV42AA

https://twitter.com/RepAlGreen/status/1526719004630556672?s=20&t=BJ0-9W4VYw_6I_Y4uVM7IQ

Η αποτίμηση του ταξιδιού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον: Η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο και τα μηνύματα στην Τουρκία

Ο βετεράνος γερουσιαστής στάθηκε και στο γεγονός πως στη συνάντηση των μελών της Επιτροπής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν σχεδόν όλοι, τόσο από το Δημοκρατικό όσο και από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, όταν συνήθως ανταποκρίνονται… πέντε ή έξι, όπως είπε.  

Με χάρτες και στοιχεία

Όπως στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έτσι και στη Νάνσι Πελόζι αλλά και στα μέλη των Επιτροπών του Κογκρέσου που συνάντησε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που έχει… φτιάξει η Τουρκία αλλά και στοιχεία για τις συνεχείς υπερπτήσεις.

«Είμαστε μαζί σας» φέρεται να του είπε η Νάνσι Πελόζι που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

Αναλυτικός ήταν ο χάρτης που παρουσιάστηκε στα μέλη των Επιτροπών σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ δόθηκαν και στοιχεία για τις παραβιάσεις που έγιναν από τουρκικά μαχητικά πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής τόνισαν στους Αμερικανούς πως οι Τούρκοι πετούν πάνω από κατοικημένες περιοχές και νησιά όπως η Κάρπαθος και η Κάλυμνος. Μάλιστα, τονίστηκε ότι οι παραβιάσεις γίνονται με τα F-16 που θέλει να πολλαπλασιάσει και να αναβαθμίσει η Τουρκία.

Από ελληνικής πλευράς μεταφέρεται πως το κλίμα στο Κογκρέσο είναι πως πολύ δύσκολα θα περάσει η πρόταση να αναβαθμιστούν τα F-16 της Τουρκίας.

Μάλιστα, στους Αμερικανούς η ελληνική πλευρά έκανε κι έναν παραλληλισμό όλο… νόημα: πως τώρα που η Φινλανδία θα μπει στο ΝΑΤΟ, θα παρατηρηθούν παραβιάσεις από ρωσικά μαχητικά, όπως ακριβώς κάνει και η Τουρκία στην Ελλάδα και πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις