Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Παγωμένο το κλίμα στην Κ.Ο. της ΝΔ

Από τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Εύθραυστες ισορροπίες στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που συνεδρίασε για πρώτη φορά το πρωί της Τρίτης.

Μετά την άρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να δεχθεί τη θέση που της πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ στη σκιώδη κυβέρνηση η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ένα παγωμένο κλίμα. Αρκετοί είναι οι πρώην υπουργοί που στήριξαν την Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές αλλά πλέον δεν τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της, ενώ ορισμένοι πήραν και θέσεις τομεαρχών από τον Αντώνη Σαμαρά.

Παρών στην συνεδρίαση και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής που κάθισε στα πίσω έδρανα και μίλησε ελάχιστα με βουλευτές.      

Ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ προέβη σε μία κατά μέτωπο επίθεση στην κυβέρνηση και “νουθεσίες” προς του βουλευτές του.

Ο κ.Σαμαράς υποστήριξε ότι αποκαλύπτονται ήδη οι ασυνέπειες και η γύμνια του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει σχέδιο γιά την έξοδο από την κρίση, ούτε καν ανακλαστικά γιά να στελεχώσει την κυβέρνησή του. “Ο κ.Παπανδρέου περιμένει να του φέρει ο Άγιος Βασίλης τους περιφερειάρχες ή τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς;” αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Αναφερόμενος στην χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο, ο κ.Σαμαράς “εντόπισε¨ τρεις ανεπάρκειες:
– ότι αναφερόταν σε μελλοντικά μέτρα ενώ χρειάζονται άμεσα και μόνιμα
– ότι εμφάνισε ως πρόγραμμα σταθερότητας “ευσεβείς πόθους” χωρίς να πει το πως θα επιτευχθούν, και
– ότι εμφάνισε την αποκλιμάκωση του χρέους να αρχίζει από το 2012.
“Δηλαδή μέχρι τότε θα ανεβαίνει; Ελπίζω να επανορθώσει ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος έντυσε με έκθεση ιδεών την αναβλητικότητά του, την οποία τιμώρησαν ήδη οι αγορές” είπε ο κ.Σαμαράς και πρόσθεσε: “Σε τι μας ζητά συναίνεση ο πρωθυπουργός; Στα ευχολόγια  και την αναβλητικότητά του;”

Αναφορικά με την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, σημείωσε ότι κανείς δεν θα θεωρεί δεδομένη ούτε τη στήριξή της, ούτε την αντίθεσή της, ενώ θα είναι συνετή, δυναμική και συνεπής. “Συνετή γιατί δεν υπάρχει περιθώριο γιά εύκολα λόγια και λαϊκισμούς. Δυναμική, διότι συναίνεση δεν σημαίνει συνυπευθυνότητα με τα σφάλματα της κυβέρνησης. Δεν προσφέρουμε λευκή επιταγή, δεν θα αφήσουμε το ΠΑΣΟΚ να κάνει κακό στη χώρα. Συνεπής γιατί θα εννοούμε αυτά που θα λέμε και θα κάνουμε αυτά που εννούμε”.

Ο κ.Σαμαράς επανέλαβε ότι εννοεί απολύτως και τηρεί εμπράκτως το “σφουγγάρι” στα όσα ειπώθηκαν στο παρελθόν, λέγοντας πως δεν υπάρχουν “δικοί του βουλευτές”, ζήτησε  “την απόλυτη ψυχική ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των βουλευτών” και έκλεισε με την παραίνεση πως δεν θέλει απλώς τον καλύτερο εαυτό των βουλευτών του, αλλά θέλει να “τα δώσουν όλα”. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε στην συνεδρίαση της Κ.Ο και τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ύστερα από διάλογο, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι. “Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απάντηση στα προβλήματα”, τόνισε συμπληρώνοντας πως ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση δημιουργεί υπόβαθρο ανοχής, γιατί δεν περιορίζεται στις δημόσιες επενδύσεις και θέτει ζήτημα αλλαγής στη σχέση μεταξύ έμμεσης και άμεσης φορολογίας.

 
Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, είπε ότι το φαινόμενο της κρίσης δεν είναι ειδικό μόνο για την Ελλάδα και ότι κανείς δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που προκάλεσαν την κρίση.
 
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθεί η οικονομία σε κατάσταση παρατεταμένης στασιμότητας.
Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Αθανάσιος Λαβίδας είπε από την πλευρά του, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται με ήπιες προσαρμογές και ότι χρειάζονται θυσίες από όλους.
 
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε