Site icon NewsIT

ΓΑΠ: Ναι σε δημοψήφισμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων

05.05.2015 | 08:32
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Για μια ακόμη φορά ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung", παρέχει ουσιαστικά πολιτική στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα στο θέμα του δημοψηφίσματος.

“Συνεχίζω να πιστεύω -αναφέρει στο άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα-ότι ένα δημοψήφισμα θα έπρεπε να είχε λάβει χώρα” ,και όπως εξηγεί μεταξύ άλλων για 4 λόγους:

Πρώτον, θα δημιουργούσε μια συναίνεση εντός της Ελληνικής κοινωνίας για την αναγκαιότητα των δομικών μεταρρυθμίσεων. Σε ένα δημοψήφισμα ο Ελληνικός λαός θα λάμβανε την απόφαση – και πιστεύω ότι θα ήταν μία σοφή απόφαση, που θα μας έδινε ξεκάθαρη εντολή για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Δεύτερον, ο Ελληνικός λαός θα είχε αποδεχθεί το πρόγραμμα προσαρμογής ως κάτι που είναι προς το συμφέρον του (“κυριότητα του προγράμματος”). Ένα δημοψήφισμα θα τους πίεζε όλους να να επιλέξουν, να παραδεχθούν την πραγματικότητα και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.

Τρίτον, θα σταματούσε με το δημοψήφισμα η συζήτηση περί “Grexit”.

Τέταρτον, ένα δημοψήφισμα θα είχε δώσει εγγυήσεις τόσο στους εταίρους μας όσο και στις αγορές ότι η Ελλάδα δεσμεύεται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Και υπογραμμίζει: “Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να επικυρώσει την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές εάν θεωρήσει ότι υποσχέθηκε πολλά στον προεκλογικό αγώνα και χρειάζεται ανανεωμένη εντολή για να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα το επικροτούσα, αλλά μόνον αν η κυβέρνηση είχε το θάρρος να ζητήσει από το λαό τη συναίνεση του (θετική ψήφο) για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ”.

“Εάν συμφωνηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και υποστηριχτεί το δημοψήφισμα, είμαι σίγουρος ότι η απάντηση θα είναι ένα ξεκάθαρο «ναι» του Ελληνικού λαού. Αν προετοιμαστεί καλά και υποστηριχθεί από τους εταίρους, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν σημαντικό κέρδος για τη δημοκρατία και την Ένωση μας καθώς θα έδειχνε ότι η ηγεσία της ΕΕ εμπιστεύεται τους πολίτες της. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν θα είχε μόνο την υποστήριξη σχεδόν όλου το φάσματος των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, θα δημιουργούσε, επίσης, μια νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην Ελληνική κοινωνία” καταλήγει στο άρθρο του στη FAZ ο πρώην πρωθυπουργός.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version