Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Αναστασία Κοτανίδου: Η γιατρός του Ελύτη και του Κρεμαστινού – Σήμερα παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας

Αναστασία Κοτανίδου: Η γιατρός του Ελύτη και του Κρεμαστινού – Σήμερα παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας

Το χαρτοφυλάκιο του παραδίδει σήμερα το απόγευμα ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην Καθηγήτρια Ιατρικής ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, κα. Κοτανίδου, ορκίζεται το πρωί της Παρασκευής (25/5) υπουργός Υγείας ως μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης του νέου πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ στις 5.30 το απόγευμα αναμένεται να γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής, στο υπουργείο, στην οδό Αριστοτέλους.

Οι δύο απερχόμενοι -ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα- θα παραδώσουν τη σκυτάλη στην υπηρεσιακής θητείας νέα υπουργό, η οποία θα παραμείνει στη θέση αυτή, έως την 25η Ιουνίου, ημερομηνία της δεύτερης κάλπης.

Άτυπες επισκέψεις στο Υπουργείο Υγείας

Με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που την χαρακτηρίζει κι από τη στιγμή που αποδέχθηκε την πρόταση για την υπουργοποίησή της στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά, η κα. Αναστασία Κοτανίδου πέρασε τις τελευταίες μέρες δύο φορές το κατώφλι του Υπουργείου Υγείας.

Πραγματοποίησε άτυπες συναντήσεις τόσο με τον Θάνο Πλεύρη, όσο και με τη Μίνα Γκάγκα και ζήτησε να ενημερωθεί για τα φλέγοντα και τα τρέχοντα θέματα του υπουργείου Υγείας.

Παρά το γεγονός ότι η κα. Κοτανίδου αναμένεται να έχει περιορισμένα καθήκοντα και κύριο έργο την ομαλή διενέργεια των βουλευτικών εκλογών, (δεν θα έχει καν δικαίωμα υπογραφής αποφάσεων και δυνατότητα παραγωγής νομοθετικού έργου), ο ρόλος της είναι κρίσιμος.

Το κράτος έχει συνέχεια κι έτσι δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις, αλλά σίγουρα και κάποια τρέχοντα ζητήματα.

Κάποια από τα θέματα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, είναι το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που θα εξακολουθήσει να υφίσταται, αλλά και η στενή παρακολούθηση της σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Υγείας, ΤΑΙΠΕΔ και Ταμείου Ανάκαμψης, για την κτιριακή και ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας όλης της χώρας, ένα έργο ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κα. Κοτανίδου ζήτησε από τους έμπειρους συνεργάτες του υπουργού και της αναπληρώτριας υπουργού να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις εκλογές, ενώ ο ίδιος ο Θάνος Πλεύρης παρότρυνε τους δύο γενικούς γραμματείς Υπηρεσιών Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και Μάριο Θεμιστοκλέους, να προσφέρουν στην νέα υπουργό κάθε δυνατή υποστήριξη.

Ομαλή συνεργασία ζήτησε και από τους ΥΠΕαρχες, τους οποίους ο υπουργός Υγείας αποχαιρέτησε την Τετάρτη (24/5).

Η γιατρός του Ελύτη και του Κρεμαστινού

Η Καθηγήτρια και Εντατικολόγος στο Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”, Αναστασία Κοτανίδου, είναι ένα εξωβουλευτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, το οποίο δοκιμάστηκε στα δύσκολα στην πανδημία του κορονοϊού τα προηγούμενα χρόνια, από θέσεις ευθύνης.

Να υπενθυμίσουμε πως είχε τεθεί επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής για το σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, ένα δύσκολο και ιδιαίτερα απαιτητικό έργο, το οποίο έφερε εις πέρας.

Βασικό κριτήριο της επιλογής όλων των υπηρεσιακών υπουργών, είναι η υψηλή τους εξειδίκευση αλλά και η επιστημονική τους γνώση, πάνω στο αντικείμενο του υπουργείου που θα κληθούν να υπηρετήσουν για βραχύ χρονικό διάστημα.

Κι η κα. Αναστασία Κοτανίδου, είναι μια επιστήμονας με δεκάδες δημοσιεύσεις στον ξένο επιστημονικό τύπο σε θέματα Εντατικής Θεραπείας, ενώ παράλληλα είναι και μάχιμη γιατρός.

Συγκεκριμένα, είναι Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και υπήρξε γιατρός του Δημήτρη Κρεμαστινού, του Οδυσσέα Ελύτη, του αρχιεπισκόπου Αλβανίας αλλά και του αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Η πορεία της

Η κα. Κοτανίδου δεν είχε εμπλακεί με την πολιτική ποτέ μέχρι σήμερα, ωστόσο, είχε ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην πανδημία του κορονοϊού.

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, ορίστηκε από το υπουργείο Υγείας, επικεφαλής της ειδικής Επιτροπής για τη διαχείριση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ ήταν παράλληλα και ενεργό μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τα βιογραφικά της στοιχεία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου έζησε μέχρι τα 24 της χρόνια.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σόφιας και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 βρέθηκε στην Ελλάδα.

Έκανε ειδικότητα Πνευμονολογίας στην Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Λοιμωδών Νόσων Αθηνών και πλέον εργάζεται στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σήμερα είναι Διευθύντρια σε μία από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, και συντονίστρια όλων των ΜΕΘ της χώρας.

Εξειδίκευση στην Εντατική Θεραπεία έλαβε το 1994 ενώ εκλέχθηκε λέκτορας το 1996, επίκουρη καθηγήτρια το 2002, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια το 2007 και αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας το 2009.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις