Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Παραδοχή Κοτζιά: Άγνωστο πότε θα επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί – Ρηματική διακοίνωση στον Τούρκο πρέσβη

Έλληνες στρατιωτικοί
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

– Συνεδρίασε για περισσότερο από τέσσερις ώρες, η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
– Έντονη η δυσαρέσκεια του υπουργείου Άμυνας για τη στάση της Τουρκίας
– Διατάχθηκε ΕΔΕ από το Πεντάγωνο για τη σύλληψή τους
– Επικοινωνία Τσίπρα – Γκουτέρες
– Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη μεσολάβηση του ΓΓ του ΟΗΕ για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, τέθηκε στο επίκεντρο της -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, που διήρκεσε περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς, παραμένει άγνωστο πότε θα επιλυθεί το ζήτημα.

Μάλιστα, σε κατ’ιδίαν συζητήσεις, οι βουλευτές δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση για το συμβάν στον Έβρο, δηλαδή ένα ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο. Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται πλέον για την ευρωπαϊκή προοπτική της.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσανατολίζεται στο να ζητήσει να μεταβούν στην Αδριανούπολη και Έλληνες τεχνικοί προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες των τουρκικών αρχών για τα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων.

Ανησυχία Κοτζιά

Πάντως,  ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ποιοτική αναβάθμιση των απαιτήσεων της Τουρκίας, όπως αυτή καταγράφεται τα τελευταία χρόνια που εντείνει τις απαιτήσεις της, και να εκτίμησε ότι η Άγκυρα θα προσπαθήσει και το επόμενο διάστημα να κλιμακώσει την επιθετικότητά της στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό, φέρεται να εξέφρασε τη γνώμη πως θα πρέπει να κλείσουμε τα όποια άλλα εθνικά μέτωπα έχουμε ανοικτά, με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο έτσι, ώστε οι πόροι μας να διατεθούν προς το θέμα των  ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μια θέση που έχει πάντως,  εκφράσει και η κυβέρνηση σε άλλο προγενέστερο χρόνο.

Ερωτηθέντες οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής για την ενημέρωση που του έκανε ο κ. Νίκος Κοτζιάς σχετικά με την  υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας, έλεγαν ότι τους είπε πως μια ιστορία ρουτίνας μετατρέπεται από την Άγκυρα  σε κάτι βαθύτερο, βάσει της στρατηγικής της Τουρκίας. Κάτι που όμως δεν υπάρχει, για αυτό και ο εισαγγελέας της Τουρκίας δεν μπόρεσε να στήσει κατηγορία περί κατασκοπίας σε βάρος των δύο στρατιωτικών μας. Σύμφωνα με τους ίδιους βουλευτές, ο  υπουργός Εξωτερικών απέφυγε να προβεί σε εκτίμηση για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί μας, ενώ άλλοι υπογράμμιζαν  ότι αυτό που αποκόμισαν ήταν πως η κράτηση των δύο στρατιωτικών μας  να κρατήσει και σε μάκρος…

Πάντα, κατά τους ίδιους βουλευτές της Επιτροπής, ο  υπουργός Εξωτερικών φέρεται να τους είπε πως  ο εισαγγελέας της Τουρκίας ζήτησε δύο εβδομάδες για την απαγγελία κατηγοριών κατά των στρατιωτικών μας μέχρι να διερευνηθούν τα κινητά τους, κάτι που δείχνει ότι η Τουρκία θέλει να προχωρήσει σε μια καθυστέρηση σκοπιμοτήτων.

 

Επίθεση Κουμουτσάκου στο υπ. Εθνικής Άμυνας

Ο τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος της συνεδρίασης και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αναφορικά  με την υπόθεση των στρατιωτικών μας, καταλόγισε έλλειμμα ενεργειών από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας λέγοντας πως  χρειάστηκαν 5 ημέρες μέχρι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, να κάνει σήμερα μια δήλωση που να ξεκαθαρίζει ότι οι στρατιωτικοί μας ακολουθούσαν ίχνη που μπορεί να ήταν παράνομων διακινητών ανθρώπων.  Παράλληλα επισήμανε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να είναι πάντα σε ετοιμότητα για ένα θερμό επεισόδιο.

Ο τομεάρχης της ΝΔ αναλύοντας την στάση της Τουρκίας είπε ότι η εκτίμηση του υπουργείου Εξωτερικών πως  η Τουρκία αποτελεί μια «νευρική»  δύναμη είναι παντελώς λάθος «ανάγνωση», καθώς δεν είναι κάτι το «πρόσκαιρο», αλλά αποτελεί  μια σταθερή προκλητική στάση για όλη τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που αποδεικνύεται και με την στάση της Τουρκίας σε σχέση με την Ολλανδία και τώρα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς είναι ότι η επιχειρεί να λάβει η ομηρεία στρατηγική επιλογή άσκησης εξωτερικής   πολιτική της Τουρκίας που την ακολουθεί πλέον πιστά.

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος φέρεται να επισήμανε ότι η υπόθεση με τους δύο στρατιωτικού μας και όπως αυτή την χειρίζεται η Τουρκία, δικαιώνει την κριτική που άσκησε  η ΝΔ για τον τρόπο που οργανώθηκε και έγινε η πρόσφατη επίσκεψη του Ερτογάν στην Αθήνα και επισημαίνοντας ότι οι  περίφημοι σοβαροί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκία,  όχι μόνο δεν  ισχυροποιήθηκαν  αλλά στην πραγματικότητα δεν υφίστανται.

Λοβέρδος: Η μυστική διπλωματία της κυβέρνησης

Ιδιαιτέρως ανήσυχοι δήλωναν και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης από όσα άκουσαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τόσο για την ένταση που προκαλεί στο Αιγαίο η Τουρκία όσο και για την εξέλιξη με την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας. Μάλιστα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, εξερχόμενος της συνεδρίασης έκανε δήλωση στα τηλεοπτικά κανάλια επιρρίπτοντας αποκλειστικά τις ευθύνες για την εξωτερική πολιτική στην κυβέρνηση και την μυστική διπλωματία που ασκεί.

Επικοινωνία Τσίπρα – Γκουτέρες

Υπενθυμίζουμε ότι , σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για το ζήτημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν στις φυλακές της Αδριανούπολης, καθώς επίσης για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και για τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει στην τουρκική πλευρά το μήνυμα για την ανάγκη να υπάρξει μια ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις