Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Παραίτηση Κοτζιά: Πως φτάσαμε στο διαζύγιο και την κυβερνητική κρίση – Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Παραίτηση Κοτζιά: Πως φτάσαμε στο διαζύγιο και την κυβερνητική κρίση – Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

– Παρελθόν από την κυβέρνηση αποτελεί ο Νίκος Κοτζιάς
– Η άγρια κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο οδήγησε στην παραίτησή του με αιχμές κατά του πρωθυπουργού
– Γιατί ανέλαβε ο πρωθυπουργός το υπουργείο Εξωτερικών
– Το φαρμακερό tweet Κοτζιά το οποίο εκλαμβάνεται ως προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Μέσα σε ένα 24ωρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έζησε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στα χρόνια που κυβερνά την χώρα. Από το μεσημέρι της Τρίτης (16/10/2018) έως και το μεσημέρι της Τετάρτης γίναμε θεατές σε έναν άγριο τσακωμό ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην θορυβώδη και με αιχμές παραίτηση του πρώτου από την κυβέρνηση. Είδαμε επίσης τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών και να στέλνει με δημόσια δήλωσή του μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα ανεχθεί πλέον διγλωσσία στην κυβέρνηση.

Πως φτάσαμε στην κρίση

Πως φτάσαμε όμως σε μια τόσο μεγάλη κυβερνητική κρίση; Η κόντρα Καμμένου – Κοτζιά δεν ήταν κάτι άγνωστο σε όσους παρακολουθούν τα κυβερνητικά δρώμενα. Ήταν όμως μέχρι ένα σημείο ελεγχόμενη. Μέχρι το υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης. Εκεί, έπεσαν οι μάσκες με τον Πάνο Καμμένο να εξαπολύει δριμεία επίθεση στον Νίκο Κοτζιά με σκληρούς χαρακτηρισμούς και κατηγορίες που ήταν δεδομένο ότι δεν θα έμεναν αναπάντητες.

Ο Νίκος Κοτζιάς μάλιστα αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί το υπουργικό συμβούλιο και περίμενε μια κίνηση από τον πρωθυπουργό, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ. Αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Νίκος Κοτζιάς πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και εκεί τα συζητά όλα με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr του αποκάλυψε την πρόθεσή του να παραιτηθεί.

Το ξημέρωμα της Τετάρτης βρήκε το κλίμα πιο τεταμένο από ποτέ στην κυβέρνηση με το Νίκο Κοτζιά να μην κρύβει την δυσφορία του για τις εξελίξεις και να διαρρέει ότι είναι με το ένα πόδι στην έξοδο από την κυβέρνηση. Κι ενώ όλοι περίμεναν μια κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εμφανίστηκε στον Alpha και δήλωσε: «όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο της κυβέρνησης». Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεν υπήρχε γυρισμός. Εξέλαβε την φράση αυτή ως μήνυμα προς τον ίδιο  την στιγμή που περίμενε κάποια κίνηση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου που θα εκτόνωνε το κλίμα.

Η πολιτική πρωτοβουλία με στόχο τον Καμμένο

Ο Νίκος Κοτζιάς πριν υποβάλλει την παραίτησή του έκανε ακόμα μια κίνηση με νόημα. Ανακοίνωσε πολιτική πρωτοβουλία για σχέδιο νόμου με το οποίο η Βουλή θα ελέγχει όλα τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων και όχι μόνο αυτά του υπουργείου Εξωτερικών. Με αυτή την πολεμική κίνηση απαντούσε στον Πάνο Καμμένο ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο υπουργικό τον είχε κατηγορήσει ότι χρημάτισε σκοπιανούς για να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς και για σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος! Με άλλα λόγια, ο Νίκος Κοτζιάς ζητούσε να ελεγχθούν από την Βουλή τα μυστικά κονδύλια και του υπουργείου Άμυνας!

Ο δρόμος της παραίτησης ήταν πλέον χωρίς γυρισμό για το Νίκο Κοτζιά. Πληροφορίες μάλιστα που μετέδωσε το newsit.gr ανέφεραν ότι ήταν εξοργισμένος όχι μόνο με τον Πάνο Καμμένο αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Χαρακτήρισε συκοφάντη και υβριστή σύμφωνα με πληροφορίες τον Πάνο Καμμένο και μάλιστα μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες ο υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε να κάνει την απειλή του πράξη όταν όπως λένε «είδε ότι ο πρωθυπουργός βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ίδιο και τον Καμμένο». «Η αξιοπρέπειά μου είναι πάνω απ’ όλα», φέρεται να είπε ο Νίκος Κοτζιάς μιλώντας σε φίλους και συνεργάτες του.

Η παραίτηση το Νίκου Κοτζιά ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι και έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Με μια λιτή ανακοίνωση το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι «ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.  Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Λίγη ώρα αργότερα και ενώ ο πρωθυπουργός με βήμα βαρύ έβγαινε από το γραφείο του περιστοιχιζόμενος από συνεργάτες του και ετοιμαζόταν να κάνει δήλωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με την οποία έστειλε και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε μέσω twitter προσωπική επίθεση στον κ. Τσίπρα γράφοντας:

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Όπως οι απίστευτοι διάλογοι στο υπουργικό συμβούλιο που πυροδότησαν μια κρίση άνευ προηγουμένου στην κυβέρνηση, την ώρα που τα Σκόπια προσπαθούν να αποφασίσουν αν θα επικυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών που είναι δημιούργημα του απελθόντος πλέον Νίκου Κοτζιά.

 

Οι διάλογοι – φωτιά στο υπουργικό συμβούλιο

Στο υπουργικό, τα πνεύματα άναψαν όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ  απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών του είπε: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».

Εκνευρισμένος ο Νίκος Κοτζιάς του απάντησε ότι επιχειρεί να ασκήσει εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσει τις δικές του πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Η ένταση στο υπουργικό συμβούλιο κορυφώθηκε ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας πάντα στον Νίκο Κοτζιά, του είπε ότι «υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές».

«Αυτό δε συνέβη ποτέ» του απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών. «Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην θέση του λέγοντας ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση».

Ο δεύτερος γύρος

Και εκεί που όλα έδειχναν ότι το θέμα πήγαινε για εκτόνωσηη ένταση επανήλθε στο τραπέζι όταν ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών για διαρροές και στοχοποίηση του. «Δίνεις δημοσιεύματα εις βάρος μου» φέρεται να του είπε.

«Εσύ δίνεις! Με χτυπάς διαρρέοντας διάφορα» του ανταπάντησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η αψιμαχία αυτή κράτησε πάνω από δέκα λεπτά και είχε ιδιαίτερη ένταση και πολλές προσωπικές αιχμές.

Στο τέλος ο πρωθυπουργός διέκοψε την συζήτηση λέγοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για προσωπικές αντεγκλήσεις καθώς τα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά και σοβαρά.

Τους ζήτησε το όλο θέμα να λήξει εκεί γιατί όπως είπε τέτοιου είδους επεισόδια «καλό κάνουν μόνο στην ΝΔ».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΕΤΗ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις