Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Παρακολουθήσεις: Οι αλλαγές στην ΕΥΠ και το εσπευσμένο άνοιγμα της Βουλής – Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Παρακολουθήσεις: Οι αλλαγές στην ΕΥΠ και το εσπευσμένο άνοιγμα της Βουλής – Στα χαρακώματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έχει βάλει η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σημερινό του μήνυμα να παραδέχεται τους λάθος χειρισμούς άλλα να εμφανίζεται και αποφασισμένος για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν και η επισύνδεση ήταν νόμιμη με την προβλεπόμενη έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, εάν το γνώριζε δεν θα επέτρεπε ποτέ να συμβεί.

«Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποφευχθεί η υποβάθμιση του κρίσιμου έργου που επιτελεί η ΕΥΠ για την εθνική ασφάλεια.

«Η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα. Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε», επισήμανε.

«Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη. Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών», πρόσθεσε.

Τα 4 μέτρα για την ενίσχυση του ελέγχου της ΕΥΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε επίσης δέσμη 4 μέτρων για την ενίσχυση ελέγχου και λογοδοσίας της ΕΥΠ και εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις από τα άλλα κόμματα. Τα 4 μέτρα είναι τα ακόλουθα

1.Ενίσχυση εποπτείας του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

2.Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ

3.Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα

4.Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για ενίσχυση εσωτερικού ελέγχου, διαφάνειας, εξωστρέφειας και εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού

Παράλληλα έκανε λόγο για επιπλέον δικλείδες ασφαλείας για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, που αφορούν στην επαναφορά από της έγκρισης και από Εισαγγελέα Εφετών, εκτός του Εισαγγελέα της ΕΥΠ.

«Ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για εσπευσμένο άνοιγμα της Βουλής

Η αντιπολίτευση βρίσκεται στα κάγκελα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά έκτακτη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων με την κυβέρνηση να σηκώνει το γάντι και να απαντάει θετικά στην πρόταση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια

Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου».

Ο Ανδρουλάκης ζητά τον λόγο της παρακολούθησης – Η απάντηση της κυβέρνησης

Σε υψηλούς τόνους και η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και την κυβέρνηση με τον πρώτο, μετά τη δήλωση Μητσοτάκη, να απαντά με σκληρό ύφος και να ζητά να μάθει τον λόγο που τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ.

«Κύριε Μητσοτάκη, ζητώ να ανακοινωθεί άμεσα ο λόγος παρακολούθησης μου από την ΕΥΠ, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζετε με περίσσιο θράσος νόμιμη κατά παράβαση του απορρήτου των επικοινωνιών μου ως ευρωβουλευτή και υποψήφιου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η κυβέρνηση μέσω του Γιάννη Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως έχει αρνηθεί να επίμονα να ενημερωθεί για το θέμα.

«Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.

Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.

Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής.

Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν. Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις