Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Πέτσας για ζώα συντροφιάς: 2,9 εκατ. ευρώ σε 18 Δήμους – «Κανένα αδέσποτο ζώο, κανένα κακοποιημένο»

Πέτσας για ζώα συντροφιάς: 2,9 εκατ. ευρώ σε 18 Δήμους – «Κανένα αδέσποτο ζώο, κανένα κακοποιημένο»

Νέες αποφάσεις χρηματοδότησης, συνολικού ύψους 2,9 εκατ. ευρώ για 18 Δήμους της χώρας για τα ζώα συντροφιάς ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Στόχος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, να αποκτήσουν οι δήμοι όλες τις απαραίτητες υποδομές.

Οι νέες αποφάσεις χρηματοδότησης για τα ζώα συντροφιάς τις οποίες ενέκρινε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εντάσσονται στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΧΙΙ «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς – Εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του άρθρου 10 του ν. 4830/2021 (Α΄169) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «Άργος» και λοιπές διατάξεις», του προγράμματος «ΦιλόΔημος II».

Υπενθυμίζεται ότι το Πρόγραμμα «Άργος» έχει «προικιστεί» με το συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, για να ενισχύσει τους δήμους να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει ως προς τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ως εξής:

* 5 εκατ. ευρώ για κάθε είδους δαπάνη που αφορά στη στείρωση αδέσποτων ζώων συντροφιάς,

* 5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού (κατάλληλοι αναγνώστες σήμανσης ζώων συντροφιάς και λοιπού πάγιου εξοπλισμού),

* 30 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, επισκευή και συντήρηση καταφυγίων, σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές του νέου νόμου.

 

Και αναλυτικά:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε:

«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τους Δήμους σε όλη την Ελλάδα, για να διασφαλίσουμε την ευζωία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Άργος», ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδοτούμε τους Δήμους, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να ανταποκριθούν στις νέες σχετικές αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει, καθώς και την εξαιρετικά μεγάλη χρηματοδοτική ενίσχυση, ύψους 5 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση ειδικού μαζικού προγράμματος στειρώσεων από τους δήμους για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, δεδομένου ότι οι στειρώσεις είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας για την άμεση μείωση του πληθυσμού τους.

Με τις σημερινές (σ.σ. 20.09.2022) αποφάσεις χρηματοδότησης, το συνολικό ποσό που έχει ήδη διατεθεί στους Δήμους ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ, έναντι των μόλις 600.000 ευρώ ετησίως που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο. Και συνεχίζουμε, παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για «Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις