Μπρoστά σε νέες προκλήσεις βρίσκονται η Αθήνα και η Λευκωσία καθώς εντείνονται οι πιέσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Είναι χαρακτηριστικό της έντονης κινητικότητας που αναπτύσσεται και του ζωηρού ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας, και ιδίως των εμπλεκομένων, για τόνωση των πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση επίλυσης, ότι μέσα στι προσεχείς μέρες θα βρεθούν στην Αθήνα
• ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης,
• ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και
• ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος την Πέμπτη στις 3.30 το απόγευμα ια συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μπορεί ο λόγος της επίσκεψης Νταβούτογλου τις προσεχείς ημέρες να είναι η προετοιμασία τις επόμενης συνεδρίασης του Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές βασικό ζήτημα θα είναι η διαδικασία συνομιλιών στο Κυπριακό.
Να σημειωθεί ότι η Άγκυρα πιέζει την κατεύθυνση Τετραμερούς Συνάντησης με την Αθήνα και την Λευκωσία να είναι αρνητικές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ερωτηθείς πάντως ο κ. Γκιουμρουκτσού για το αν η Τουρκία έχει κάποιον “οδικό χάρτη” σχετικά με τη νέα διαδικασία συνομιλιών στο Κυπριακό, απάντησε ότι κατά την πρόσφατη συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη “τέθηκε θέμα επισκέψεων των ειδικών απεσταλμένων των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων στην Αθήνα και την Άγκυρα, πράγμα που συνιστά στοιχείο που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα”.
Κατά τον Τούρκο εκπρόσωπο “αυτός είναι ένας τρόπος συνομιλιών, που μπορεί να συμβάλει στην επίλυση» σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη καθοριστεί οι ημερομηνίες των εν λόγω επισκέψεων και τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει λόγος για να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, αν μετά την έναρξη των συνομιλιών, παρουσιαστεί η αναγκαία πολιτική βούληση”.
Από την πλευρά του μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου για το Κυπριακό, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι στη συναντήσεις του στην Αθήνα θα γίνει επισκόπηση των αποτελεσμάτων των επισκέψεων του στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, καθώς επίσης και της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στις ΗΠΑ, καθώς και για τον κοινό συντονισμό και τον καθορισμό των επόμενων Αθηνών – Λευκωσίας.
Ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε μάλιστα την απόφαση της Τουρκίας να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή του για συναντήσεις με τον διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής κοινότητας, λέγοντας ότι η εν λόγω πρόταση “έγινε σε πλήρη συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση”.
Τόνισε μάλιστα ότι η πρόταση για επισκέψεις των συνομιλητών των δύο κοινοτήτων σε Αθήνα και Άγκυρα “δεν αποσκοπεί σε διμερή, τριμερή ή και τετραμερή διάσκεψη, όπως κάποιοι ενδεχομένως ανησυχούν” ενώ επισήμανε ότι οι επικείμενες συναντήσεις του Ελληνοκύπριου συνομιλητή με τους εκπροσώπους της Άγκυρας “προσφέρει για πρώτη φορά μετά την εισβολή, τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με εκείνους που πρέπει να είναι υπόλογοι για τις θέσεις που υποβάλλονται και φέρουν την ευθύνη για τη λύση του Κυπριακού”.
“Το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επανατοποθετηθεί στην ορθή βάση ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής” και συνεπώς, υποστήριξε, “μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνο δεν υπονομεύει, αλλά αντίθετα αναβαθμίζει την Κυπριακή Δημοκρατία”.
Κατά τον Κύπριο πρόεδρο δεν υπάρχουν “ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα ούτε και επιδιαιτησίες” και αποκάλυψε ότι στις επαφές του στις ΗΠΑ παρουσίασε την πρόταση του για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες και κατοίκους της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας τα οφέλη που η επιστροφή της θα προσφέρει σε όλους της κατοίκους της Κύπρου.
Να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ρωτήθηκε για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και απάντησε “Τετραμερής συνάντηση δεν συζητήθηκε, δεν τέθηκε ως ζήτημα ούτε τίθεται. Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την ιδέα μιας τετραμερούς διάσκεψης. Το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα διεθνές που αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα”.
Και τόνισε “θέλουμε μια λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια λύση η οποία να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, μια λύση η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τον ίδιο τον Κυπριακό λαό γιατί χωρίς δημοψήφισμα δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποιημένη λύση στο Κυπριακό”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιστορική στιγμή! Το “πρώτο” κυπριακό φυσικό αέριο, βγαίνει στην επιφάνεια
Για Κυπριακό και Αμμόχωστο συζήτησαν Σαμαράς – Ομπάμα
Κυπριακό και ΠΓΔΜ στη συνάντηση του Ε. Βενιζέλου με τον Τζον Κέρι