Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στην Τουρκία: Θα λάβει απάντηση από όλη την Ευρώπη – Νέα “πρόσκληση” για τη Χάγη

Προειδοποίηση Μητσοτάκη στην Τουρκία: Θα λάβει απάντηση από όλη την Ευρώπη – Νέα “πρόσκληση” για τη Χάγη

Στις τουρκικές προκλήσεις και την ένταση στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, αναφέρθηκε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση με τον ιστορικό, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Stanford, Niall Ferguson, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την Τουρκία πως στην περίπτωση που επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά απάντηση από όλη την Ευρώπη.

“Η σχέση μας με την Τουρκία είναι δύσκολη και η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα, ούτε στο ελάχιστο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας”, είπε.

Click4more: Μητσοτάκης στο Φόρουμ των Δελφών: “Περήφανος για την αντίδραση των Ελλήνων απέναντι στον κορονοϊό”

Και συνέχισε: “Όσον αφορά στη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ – Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης. Όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, και καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δύο ημέρες αργότερα η ηγεσία της ΕΕ επισκέφτηκε τα βορειοανατολικά σύνορά μας σε μία ένδειξη αλληλεγγύης”.

“Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί”.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: “Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας. Μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες”.

Δείτε όσα είπε ο πρωθυπουργός

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις