Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Προγραμματικές δηλώσεις: “Τσακώθηκαν” Βορίδης – Βελόπουλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Προγραμματικές δηλώσεις: “Τσακώθηκαν” Βορίδης – Βελόπουλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Φωτογραφία InTime News

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η στάση της Νέας Δημοκρατίας ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Στα όσα είπαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέλαβε να απαντήσει ο Μάκης Βορίδης. Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης είχε και έντονο διάλογο με τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης.

Ο Μάκης Βορίδης, κατά την ομιλία του το πρωί της Κυριακής (21.07.2019) επιτέθηκε τόσο στον πρώην πρωθυπουργό όσο και τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, που χθες κάλεσε την κυβέρνηση να ακυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα όσα είπε προκάλεσαν ένταση μετά την παρέμβαση του τελευταίου.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν μπορεί να εγκαλεί τη Νέα Δημοκρατία για τη στάση της, που όπως είπε είναι από την αρχή μέχρι το τέλος συνεπής. Χαρακτήρισε δε τη Συμφωνία των Πρεσπών «κατάπτυστη».

«Μας εγκάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι είμαστε ασυνεπείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά. Πιεζόμενοι από ένα ακροατήριο που βαθιά στενοχωρήσατε με την κατάπτυστη συμφωνία σας και ακούγοντας τις λαϊκίστικες κορώνες σας, λέγαμε από την αρχή ότι αυτό ήταν λάθος επιλογή και δεν μπορεί να γίνει. Λέγαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να την ανατρέψουμε και ξεκαθαρίσαμε ότι από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες δεν μπορούμε να φύγουμε. Δεν θα βγουν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ. Και έρχεστε σήμερα με θράσος, για να μας εγκαλέσετε. Εμείς είπαμε θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες και θα κάνουμε αναδιαπραγμάτευση σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η κόντρα με τον Βελόπουλο

Τα όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη θέση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσαν την αντίδραση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος ζήτησε το λόγο (με τον προεδρεύων Νικήτα Κακλαμάνη να του ζητά να μην… κάνει άνω κάτω το πρόγραμμα) και επιτέθηκε στον Μάκη Βορίδη.

«Θα υπογράψετε την προανακριτική για τον κ. Κοτζιά, κ. Βορίδη εσείς που αγαπάτε τη Μακεδονία και έχετε μια ευαισθησία στο Μακεδονικό εδώ και 20 χρόνια; Τα κακώς κείμενα όταν δεν μπορείς να τα αλλάξεις, δεν ζητάς την ψήφο του ελληνικού λαού, δεν ζητάς για μια επαίσχυντη συμφωνία ανοχή ακόμη και τώρα που κυβερνάς. Επιχειρείς να τα αλλάξεις. Άρα ή θα τα αλλάξετε ή θα πάτε σπίτι σας. Η προδοσία της Μακεδονίας δεν είναι μια απλή προδοσία. Έρχονται κι άλλες εξελίξεις. Οι συμφωνίες αλλάζουν. Αν έχετε τη δυνατότητα της επιλογής κάντε το. Αν φοβάστε Γερμανούς – Αμερικανούς μην το κάνετε, αλλά έχετε υποχρέωση να λέτε όλη την αλήθεια. Όσο για το ΝΑΤΟ εμείς ήμασταν φίλοι, οι Σκοπιανοί δεν ήταν και πιεστήκαμε εμείς από τους ΝΑΤΟϊκούς να δώσουμε το εθνικό μας όνομα. Αυτό είναι έγκλημα. Δεν είναι κακό να αλλάζεις πολιτική άποψη να κάνεις πολιτική κωλοτούμπα. Κακό είναι να λες ότι λες αλήθεια. Και κ. υπουργέ λέτε ψέματα» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Φωτογραφία InTime News

Ο Μάκης Βορίδης δεν άφησε αναπάντητα τα όσα είπε ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης. «Εγώ καταψήφισα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο έκανε όλη η ΝΔ. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Εσείς ζητήσατε ακύρωση της Συμφωνίας και τι πήρατε; 3%. Εμείς είπαμε ότι η υπογραφή της οδηγεί σε παγίδευση και θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της στα όρια των πολιτικών μας δυνατοτήτων και συνδέοντάς την με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτή η στάση εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό», είπε.

Δείτε την κόντρα

Βορίδης κατά ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιτέθηκε ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εγκαλεί το κόμμα του για τα πλεονάσματα, κάνοντας λόγο για θράσος. «Εμείς στη ΝΔ, δεν είπαμε ποτέ ότι θα ακολουθήσουμε τη δική σας Βαρουφάκειο πολιτική, θα τα βάλουμε δήθεν όλα στο τραπέζι και θα φέρουμε τη μείωσή τους. Εμείς προεκλογικά μιλήσαμε για εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να κτιστεί η αξιοπιστία και με αυτό το όπλο θα ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση», ανέφερε.

Μίλησε στη συνέχεια για «μεγάλη πολιτική που έφεραν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου στη χώρα», γιατί όπως είπε, «για πρώτη φορά υπήρξε μια πολύ καλή και οργανωμένη εκστρατεία από τη ΝΔ με ξεκάθαρες θέσεις πάνω σε ορισμένα επίδικα σημεία».

«Τα 16 κεφάλαια που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέθηκαν στον ελληνικό λαό, εγκρίθηκαν και αποτελούν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Γι’ αυτά μιλάμε τώρα», είπε.

Φωτογραφία InTime News

«Δεν σας άρεσε η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το καταλαβαίνω γιατί 4,5 χρόνια δεν κάνετε τίποτα και ήρθε χθες ο πρωθυπουργός να πει άμεση μείωση του 20%. Είχατε πει εσείς ότι θα σας φέρνουμε εδώ και θα τα ψηφίζετε ένα- ένα. Έτσι θα κάνουμε και εμείς. Ένα- ένα θα τα φέρνουμε και θα τα ψηφίζετε», συνέχισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Μίλησε επίσης για «επίδικα που δημιουργούν όρους πραγματικής ανατροπής» και έφερε παράδειγμα το πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζοντας ότι καταργείται άμεσα με απόφαση του ελληνικού λαού.

Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε την αυστηροποίηση του νόμου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, εντός και εκτός αιθούσης. Σεβόμαστε και αγαπάμε την ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Θέλουμε να τη στηρίξουμε, αλλά θα υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομιμότητας και αυστηρά για τις ελληνοποιήσεις. Θα ζητήσουμε απόλυτη συμμόρφωση και δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση».

Όλη η ομιλία του Μάκη Βορίδη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις