Πολιτική

Πρώτο ταξίδι Μητσοτάκη μετά την καραντίνα – Σειρά επαφών για Τουρκία, επενδύσεις, τουρισμό και ενέργεια

Ταξίδι Μητσοτάκη στο Ισραήλ με... νοήματα. Επιβεβαίωση της συναντίληψης για την τουρκική προκλητικότητα. Μαζί του Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Γεωργιάδης, Θεοχάρης, Χατζηδάκης.

Στο Ισραήλ βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία και τη σχεδόν δίμηνη καραντίνα.

Η επιλογή του προορισμού κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς στην ατζέντα – όπως ήδη έγραψε το newsit.grδεν βρίσκονται μόνο τα ζητήματα που άπτονται των γεωπολιτικών εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Το γεγονός, άλλωστε, ότι τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης δείχνει ακριβώς το προχωρημένο επίπεδο των διμερών επαφών και σφραγίζει τη διάθεση και των δύο πλευρών να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους, με τον τουρισμό, τις επενδύσεις και την ενέργεια, με την προοπτική του αγωγού EastMed, να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.

Μπαράζ συναντήσεων

Ο κ. Μητσοτάκης έχει, άλλωστε, στο πρόγραμμα του συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων και υποψήφιους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, των κατασκευών, των αμυντικών συστημάτων, του αγροτοδιατροφικού τομέα κτλ. Σειρά συναντήσεων με επενδυτές θα έχουν και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης-Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας και Εξωτερικών και Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά και ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης. Επίσης, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών.

Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, άλλωστε, η πανδημία και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της τόσο από την Ελλάδα όσο και από το Ισραήλ και η συμμετοχή τους στο Smart COVID-19 Management Group (σ.σ.: την ομάδα των επτά χωρών που κατάφεραν ν’ αντιμετωπίσουν με επιτυχία την υγειονομική κρίση) γέννησε πέραν των άλλων την ιδέα για μια διμερή συμφωνία “ανοίγματος” των συνόρων και ανταλλαγής τουριστών.

Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας

Στις συναντήσεις του με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ισραήλ πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναβεβαιώσει τη συναντίληψη που υπάρχει ως προς την κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Το θέμα αυτό τέθηκε, άλλωστε, και από τον Νίκο Δένδια στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και στη συνάντηση του με τον Γάλλο ομόλογο του, Ζαν Υβ ΛεΝτριάν στο Παρίσι, ενώ ενημέρωσε για το ζήτημα τηλεφωνικά και τον Αμερικανό ομόλογο του, Μάικ Πομπέο.

Στην ελληνική φαρέτρα βρίσκεται και το όπλο της αυστηροποίησης των κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία. Το ενδεχόμενο συζητήθηκε, μάλιστα, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβολίου, Σαρλ Μισέλ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, όπως αποκάλυψε κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, αρνήθηκε ν’ αποκαλύψει εάν η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα διά του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής κι αν θα ζητήσει κάτι τέτοιο από τους εταίρους. Θα επιδιώξει, ωστόσο, τη ρητή καταδίκη της Άγκυρας και των προκλητικών ενεργειών της στο κείμενο των συμπερασμάτων, όπως είχε πράξει κι είχε πετύχει στην τελευταία διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβρη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σακελλαροπούλου: Δεν παρέλαβα ποτέ ηχητικό των πρακτικών του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών – Παυλόπουλος: Διαβιβάσθηκαν γραπτώς
«Τα συγκεκριμένα πρακτικά δεν συνοδεύονταν από ηχητικό αρχείο, είναι μόνο το γραπτό, ανυπόγραφο κείμενο», αναφέρει η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου 1
Τζορτζ Τσούνης: «Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα»
«Έχει πολλά χαρίσματα, έχει θάρρος και πιστεύει στο κράτος δικαίου και νομίζω πως τα 3,5 χρόνια που θα είναι στην Ελλάδα, θα είναι από τα καλύτερα χρόνια στις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας»
Ο Τζορτζ Τσούνης
2
Μαρινάκης: Ο Τσακαλώτος ομολόγησε στους Financial Times την εξαπάτηση των πολιτών με το δημοψήφισμα του 2015 
Ο κ. Τσίπρας εξαπάτησε τον ελληνικό λαό επιτρέποντας στη μισή του κυβέρνηση να μεθοδεύει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και στην άλλη μισή να προωθεί ένα ψευδεπίγραφο δημοψήφισμα
Ο Παύλος Μαρινάκης 2
Θάνος Πλεύρης για μεταναστευτικό: Τέλος στο παραμύθι με τις μωρομάνες, μην ανησυχείτε εμείς δεν θα φτιάξουμε ξανά Μόριες
«Η Αριστερά ζητά να καταγράφεται και να χορηγείται άσυλο σε όλους. Αυτή τη στιγμή, 3 εκατ. άνθρωποι περιμένουν στις ακτές της Λιβύης. Καταλαβαίνετε τι ζητάτε;» είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης στη Βουλή 9
Ευάγγελος Βενιζέλος σε Γιώργο Γεραπετρίτη για το μεταναστευτικό: Γιατί η κυβέρνηση έπρεπε τώρα να προκαλέσει τη συζήτηση για το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ;
«Ο ίδιος όμως προσυπέγραψε και υποστήριξε την επίσημη κυβερνητική δήλωση ότι λαμβάνονται μέτρα «κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στη Σύμβαση»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14