Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σκάνδαλα με «υπογραφή» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλέπουν στη ΝΔ – Η υπόθεση ΔΕΠΑ και τα ερωτήματα για έξι υπουργούς

Σκάνδαλα με «υπογραφή» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλέπουν στη ΝΔ – Η υπόθεση ΔΕΠΑ και τα ερωτήματα για έξι υπουργούς

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει «όχι» στην παροχολογία Τσίπρα και να επισημαίνει τους επιπόλαιους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο ζήτημα της συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, ύστερα και από την αντίδραση της ιεραρχίας, η ΝΔ «πυροβολεί» τώρα την κυβέρνηση για την υπόθεση ΔΕΠΑ και την άσκηση δίωξης κατά του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Θεόδωρου Κιτσάκου.

Η υπόθεση, όπως εκτιμούν στην οδό Πειραιώς, αποτελεί ένα μόνο από τα σκάνδαλα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα οποία στη ΝΔ θα επιχειρήσουν να αναδείξουν στο δρόμο προς τις κάλπες και να ακυρώσουν έτσι τόσο την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής από την κυβέρνηση όσο και το επιχείρημα που εκφράζεται εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών για το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς και τη μάχη που ισχυρίζεται ότι δίνει η κυβέρνηση κατά του «παλιού», διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος. Ενδεικτικά αναφέρονται επίσης η παραχώρηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», η παραχώρηση του Θριασίου Πεδίου, η διαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό, η πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κτλ.
Ως προς την υπόθεση της ΔΕΠΑ, αυτή αφορά στη μη είσπραξη των οφειλών της ELFE (Εταιρείας Χημικών Λιπασμάτων), με αποτέλεσμα να αποπεμφθεί με απόφαση των αρμοδίων υπουργών ο κ. Κιτσάκος στις αρχές του μήνα. Μολαταύτα, ο ίδιος, σε δηλώσεις του, υπερασπίστηκε τις ενέργειές του και μάλιστα κατονόμασε έξι κυβερνητικά στελέχη που είχαν απόλυτη γνώση αυτών των ενεργειών: τον πρώην και τον νυν υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, την πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης, Θεοδώρα Τζάκρη και τον νυν υφυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Με αφορμή και τη δημοσίευση των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΑ που δείχνουν να δικαιώνουν τους ισχυρισμούς Κιτσάκου για γνώση των ενεργειών του από τους υπουργούς, η ΝΔ ζητάει απαντήσεις και τονίζει πως τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη είναι «ηθικοί αυτουργοί του σκανδάλου». Επιπλέον, στην οδό Πειραιώς – όπως αποτυπώνεται και στη σχετική ανακοίνωση – εκφράζουν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε απαντήσεις για το θέμα και άλλες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου κατά την πρόσφατη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή, όταν προκλήθηκε προς τούτο από τον κ. Μητσοτάκη.

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις