Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

“Σκοτωμός” Βίτσα – Βαρβιτσιώτη για το προσφυγικό!

“Σκοτωμός” Βίτσα – Βαρβιτσιώτη για το προσφυγικό!

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή για την κατάσταση σε Μόρια και Σάμο. Μετωπική σύγκρουση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του τομεάρχη της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που κατηγόρησε την κυβέρνηση για Αδυναμία,  ανικανότητα και αδιαφάνεια στα χρήματα που διαχειρίζεται.

Για διολίσθηση της ΝΔ στις ακροδεξιές θέσεις του Όρμπαν και των ακραίων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έκανε λόγο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας και υπερασπίστηκε την διαφάνεια στα οικονομικά μέσω των ελέγχων που έχουν γίνει από την Κομισιόν και όλα τα υπουργεία έχουν πάρει άριστα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε πολύ περήφανος για την πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση λέγοντας ότι αυτή δικαιώνεται σήμερα ακόμα και από το μεγάλο τμήμα του ΕΛΚ όχι βέβαια από εκείνους που ακολουθούν τις απόψεις του Όρμπαν και όχι από χώρες του  Βίζενγκραντ.

Βίτσας: Ευθεία επίθεση σε Μητσοτάκη! “Υιοθετείτε ατζέντα ακροδεξιάς”

Επιτέθηκε ευθέως στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως έχει δύο απόψεις. Η μία είναι η θωράκιση των συνόρων, όπως μας έχει πει «αλλά με αυτό τον τρόπο υιοθετείτε επιχειρήματα και ατζέντα ακροδεξιάς αν το κάνετε για πολιτικούς λόγους δεν θα σας ευνοήσει…» και το δεύτερο ότι λέτε για  διαχωρισμό προσφύγων – μεταναστών αλλά και αυτό σημαίνει 2 κέντρα υποδοχής σε κάθε νησί. Eάν λέτε αυτό θα πρέπει να το εξηγήσετε στου νησιώτες, θα το δεχθούν;»

“Η καθυστέρηση για τον αγωγό στη Μόρια οφείλεται στη γραφειοκρατία”

Ο κ. Δημήτρης Βίτσας είπε ότι για την Μόρια, είμαι εγώ ο πρώτος που έχω πει ότι η κατάσταση εκεί είναι δύσκολη αλλά οι ροές είναι πολύ μεγάλες και είπε πως υπάρχει εκεί ήδη ομάδα ειδικών και στελεχών του υπουργείου στα νησιά. Ήδη προχωράμε σε συνεργασία με αστυνομία να πολλαπλασιάσουμε επιστροφές, ήδη υπάρχουν εκεί  ειδικές ομάδες ασύλου στα προαναχωρησιακά κέντρα για να επιταχύνουν τις διαδικασίες, είμαστε σε τόσο στενή συνεργασία που το τόνισε και ο κ. Αβραμόπουλος, ώστε να υπάρχει όλη η βοήθεια που θέλουμε σε ειδικούς και θα υπάρξουν 3.000 συνολικά προωθήσεις από τα Κέντρα αυτά στην ενδοχώρα.

Click4more: Συμφωνία για το προσφυγικό: Τι έδωσε και τι κέρδισε η Ελλάδα! Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens «αποθέωσε» την Μέρκελ

Παράλληλα είπε ότι άμεσα θα ξεκινήσει από τη ΜΟΜΚΑ τα έργα για τον αγωγό σύνδεσης με το βιολογικό της Μόρια και απέδωσε την καθυστέρηση στην γραφειοκρατία.

“Τα υπουργεία πήραν άριστα από την Κομισιόν”

Αναφορικά με τα χρήματα και την διαφάνεια, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας ανέφερε πως «η Κομισιόν λέει κάναμε ελέγχους και τα υπουργεία πήραν άριστα» και προχώρησε σε μια πρώτη αποτίμηση λέγοντας  από τακτική χρηματοδότηση υπάρχει ένα συνολικό ποσό των 566 εκατομμυρίων έως 2020. Από αυτά έχουμε ήδη πιστοποιήσει σε δαπάνες 35% και είμαστε ακόμη στο 2018. Από έκτακτη χρηματοδότηση το λεγόμενο Ταμείο Στυλιανίδη, 270 εκατομμύρια ευρώ. Το 68% κατανεμήθηκαν σε ΜΚΟ , στην ύπατη αρμοστεία και διεθνείς Οργανισμούς Μετανάστευσης , αλλά τώρα μας λέτε ότι αυτοί οι οργανισμοί είναι αδιαφανείς.

Ο Δημήτρης Βίτσας επίσης πρόσθεσε ότι υπήρξαν και δόθηκαν άλλα 182 εκατομμύρια ευρώ σε κρατικούς φορείς βασικά το ΥΠΕΘΑ αναμένεται να στήσει πάνω από 40 κέντρα φιλοξενίας, υπάρχουν 34 εκ των οποίων 28 από πολύ καλά ως άριστα. Ο υπουργός Μεταναστευτικής  Πολιτικής πάντως έδειξε ανήσυχος για το τι θα συμβεί εάν υπάρξει έκρηξη στο Ιντιμπλ λέγοντας πως τότε «δεν θα πρέπει να υπάρχει βοήθεια και λύσεις στην Ευρώπη;»

Βαρβιτσιώτης: “Σύντομα οι εικόνες ντροπής από την Μόρια θα είναι παρελθόν μαζί με την κυβέρνηση σας”

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απέδωσε προσωπικές ευθύνες στον Δημήτρη Βίτσα  για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Ανατολικού αιγαίου και ότι είναι υπόλογος και τουλάχιστον οφείλει να ζητήσει μια συγνώμη.

Αμφισβήτησε ότι φέτος το καλοκαίρι υπήρχε κάποια αύξηση στις ροές λέγοντας πως είχατε 20% λιγότερες από πέρυσι, 10.500 σε σχέση με 12.500 πέρυσι, δεν υπάρχουν άλλες δικαιολογίες να λέτε με 1,6 δις δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης 10.000 στην Μόρια!

Ακόμα δεν έχετε συνδέσει τη Μόρια με κεντρικό αγωγό λυμάτων. Κάθε μήνα πληρώνετε 100ντάδες χιλιάδες , μέχρι σήμερα έχετε δώσει 5-6 εκατομμύρια ευρώ για την μεταφορά των λυμάτων, ενώ η σύνδεση με τον αγωγό  κοστίζει 350.000 ευρώ!» και κατέληξε λέοντας πως «σύντομα οι εικόνες ντροπής θα είναι παρελθόν μαζί με την κυβέρνησή σας που τις δημιούργησε, θα τις τελειώσουμε…»

Φωτογραφίες από Eurokinissi

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις