Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής Σκουρλέτης και Γκίζι – Ζήτησαν επιτάχυνση

Στη δίκη της Χρυσής Αυγής Σκουρλέτης και Γκίζι – Ζήτησαν επιτάχυνση
photo eurokinissi

Την δίκη της Χρυσής Αυγής παρακολούθησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της οποίασ ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και βουλευτής του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.

Ο κ. Σκουρλέτης μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, Σία Αναγνωστοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργο Κυρίτση, Νίκο Μανιό, Ελένη Σταματάκη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, έφτασαν λίγο μετά τις 9:00, ενώ λίγη ώρα αργότερα κατέφθασε και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η ημέρα παρουσίας της αντιπροσωπείας των βουλευτών και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν ήταν τυχαία, καθώς έγινε ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής το 1944.

Δεν ξεχνάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του φασισμού

Σε δηλώσεις του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ , κ. Σκουρλέτης, τόνισε πως δεν μπορούν να ξεχαστούν οι αγώνες του ελληνικού λαού κατά του φασισμού. «Ο φασισμός, ο ναζισμός, υπήρξε ό,τι πιο αποτρόπαιο γνώρισε η ανθρωπότητα στη σύγχρονη ιστορία της. Είμαστε, όμως, εδώ, έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής για να στείλουμε ένα μήνυμα, πρώτα απ’ όλα πως δεν ξεχνάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό, αλλά ταυτόχρονα να πούμε και να διεκδικήσουμε την καταδίκη των σύγχρονων απογόνων αυτών των αποτρόπαιων ιδεών. Διεκδικούμε την πολιτική τους απομόνωση και την καταδίκη τής εγκληματικής της δραστηριότητας» σημείωσε.

photo eurokinissi

«Είναι μαζί μας ο Γκρέγκορι Γκίζι, εκπροσωπώντας τη γερμανική Αριστερά, θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα ότι τους λαούς τούς ενώνει ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα μεγάλα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης» εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης.

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει η δίκη της Χρυσής Αυγής να επιταχυνθεί, τόνισε: «Η πολιτεία οφείλει να κάνει ό,τι επιβάλλεται για να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ολοκλήρωση της δίκης. Είναι μια δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα, για την οικογένειά του αλλά είναι και μια απαίτηση του δημοκρατικού λαού».

Γκίζι: Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τάσεις προς τη Δεξιά

Ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, από την πλευρά του, τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ την ημέρα που είναι και η επέτειος της απελευθέρωσης από τους ναζί το 1944. Διαπιστώνω ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν τάσεις προς τη Δεξιά. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Για αυτό, λοιπόν, η Αριστερά καλείται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων και να το αναζωογονήσει, ώστε να δράσουν κατά των δεσποτικών καθεστώτων, αυτό είναι και το δικό μας καθήκον».

photo eurokinissi

Στη συνέχεια ανέφερε πως “αυτό, βεβαίως, δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας και χρειαζόμαστε σε αυτήν την πορεία να μας υποστηρίξουν και άλλα κόμματα, και τα ΜΜΕ, οι τέχνες, οι επιστήμες, τα συνδικάτα και η Εκκλησία. Ξέρω ότι όταν κάτι δεν μας αρέσει δεν μπορούμε παρά να προσπαθήσουμε κάτι εναντίον του. Ενάντια στις πολιτικές πεποιθήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Όταν όμως αυτές συνδυάζονται με εγκλήματα πρέπει να κάνουμε όποιες ενέργειες μπορούμε για να το καταπολεμήσουμε αυτό», επισήμανε ο κ. Γκίζι. «Βλέπουμε στην Ευρώπη ότι ο φασισμός σηκώνει και πάλι το κεφάλι του και εγώ ως Γερμανός αισθάνομαι το ιδιαίτερο χρέος να κάνω το οτιδήποτε μπορώ ενάντια σε αυτό» υπογράμμισε.

Για το θέμα της δίκης , ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε πως μία τέτοια δίκη πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και δεν θα πρέπει να παραβιάζεται -σε καμία περίπτωση- ο νόμος, «ωστόσο θα μπορούσε να επιταχυνθεί».

Τι είπε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις απάντησε: «Εφόσον μετά το 1960 και τα τελευταία χρόνια έχουμε βρει μία λύση για όλους εκείνους που ως αιχμάλωτοι πολέμου εστάλησαν σε καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία, τότε τίποτα δεν μας εμποδίζει να βρούμε μία λύση για τα θύματα και τους οικείους των θυμάτων εδώ πέρα».

Τέλος αναφορικά το κατοχικό δάνειο, ο κ. Γκίζι τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα δάνειο, «καθώς οι ίδιοι οι ναζί πλήρωσαν δυόμιση δόσεις, άρα, λοιπόν, αν δεν το αναγνώριζαν και αυτοί οι ίδιοι ως δάνειο δεν θα είχαν κάνει αυτές τις καταβολές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις