Site icon NewsIT

Στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία για τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τη χρηματοδότηση ΜΚΟ αμερικανικών συμφερόντων

28.09.2016 | 18:53
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Μία ακόμα δικογραφία που αφορά μη σύννομη χρηματοδότηση ΜΚΟ διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών την περίοδο 2004-2007, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Η δικογραφία αφορά τη χρηματοδότηση της αμερικανικών συμφερόντων ΜΚΟ German Marshall Fund με το ποσό των 550.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορούσε την συνεισφορά της χώρας μας στην πρωτοβουλία «Balkan Trust of Democracy».
Η Βουλή θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες του κ. Στυλιανίδη για την επίμαχη χρηματοδότηση κατά την τριετία 2004-2007 που διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών ακόμα και να υπάρχουν ποινικές ευθύνες, αυτές έχουν παραγραφεί.
Παράλληλα, η Εισαγγελία Διαφθοράς άσκησε ποινική δίωξη κατά 11 στελεχών και υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών της περιόδου 2004-2007 για απιστία στην υπηρεσία σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς φέρονται να ελάττωσαν τη δημόσια περιουσία που τους είχαν εμπιστευτεί προκειμένου να ωφεληθεί η ΜΚΟ.
Στα 11 στελέχη και τους υπαλλήλους τους αποδίδεται, μεταξύ των άλλων, ότι ενέκριναν την εν λόγω χρηματοδότηση μη νόμιμα από τις ειδικές πιστώσεις του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ οι οποίες δεν προοριζόντουσαν για ενίσχυση μη κρατικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής πορίσματα της Δικαιοσύνης τους καταλογίζεται ότι υλοποιήθηκε η χρηματοδότηση χωρίς να προηγηθεί η προβλεπόμενη εισήγηση ή να υπάρξει σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων υπηρεσιών και χωρίς να οριστεί αρμόδια υπηρεσία για την παρακολούθηση της εκτέλεσής της.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version