Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Στην Ελλάδα για το φεστιβάλ της ΚΝΕ η 17χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι

Στην Ελλάδα για το φεστιβάλ της ΚΝΕ η 17χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι

Θα παρευρεθεί τελικά στο φεστιβάλ της ΚΝΕ η 17χρονη Παλαιστίνια Αχέντ Ταμίμι, παρά την αρχική απαγόρευση των Ισραηλινών αρχών που δεν της επέτρεπαν να φύγει από την Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΝΕ «με χαρά ανακοινώνει ότι η 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και η οικογένειά της θα πάρουν μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις του «Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ – 50 χρόνια ΚΝΕ», το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΚΝΕ «η απαγόρευση εξόδου από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη για την Αχέντ και την οικογένειά της που επέβαλε η κατοχική δύναμη του Ισραήλ άρθηκε ύστερα από καταγγελίες και διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και ύστερα από μεγάλη διεθνή κινητοποίηση αλληλεγγύης».

«Καλούμε τους νέους και τις νέες, τους εργαζόμενους και το λαό της Αττικής να πάρουν μέρος στο Φεστιβάλ μας. Με τη μαζική παρουσία τους εκεί να υποδεχθούν την οικογένεια Ταμίμι που μαζί με τον παλαιστινιακό λαό δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής» καταλήγει η ανακοίνωση.

Στάση στην Γαλλία

Η Αχέντ Ταμίμι πέρασε τα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, ώστε να μεταβεί στην Γαλλία και από εκεί να έρθει στην Ελλάδα για το φεστιβάλ. Εκεί παραχώρησε συνέντευξη τύπου, στην πόλη Ναντ, με πλήθος κόσμου να σπεύδει να την αγκαλιάσει και να φωτογραφηθεί μαζί της.

Ποια είναι η Αχέντ Ταμίμι

Η Άχεντ Ταμίμι έγινε σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων όταν συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2017 σε ηλικία 16 ετών λίγες ημέρες αφού το βίντεο που τη δείχνει να χτυπά δύο Ισραηλινούς στρατιώτες έγινε viral στο Διαδίκτυο.

Στο βίντεο φαινόταν μαζί με την ξαδέλφη της Νουρ Ταμίμι να πλησιάζει τους δύο στρατιώτες που ακουμπούσαν σε έναν τοίχο στην αυλή του σπιτιού της στο χωριό Νάμπι Σάλεχ. Οι δύο κοπέλες τούς ζήτησαν να φύγουν από το σπίτι τους και μετά άρχισαν να τους κλωτσούν, να τους χτυπούν με μπουνιές και να τους χαστουκίζουν.

Στις 21 Μαρτίου η Άχεντ καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης, αφού συμφώνησε να δηλώσει ένοχη στις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον της. Η έφηβη με τα μακριά, ξανθά μαλλιά γιόρτασε τα 17α γενέθλιά της στη φυλακή.

Προέρχεται από μια οικογένεια γνωστή για τη μάχη της κατά της ισραηλινής κατοχής και πριν το γνωστό συμβάν είχε εμπλακεί σε πολλά επεισόδια με Ισραηλινούς στρατιώτες, κάποια από τα οποία είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου.

Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Άχεντ υπόδειγμα θάρρους μπροστά στις παραβιάσεις των Ισραηλινών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αντίθετα, πολλοί Ισραηλινοί βλέπουν στη νεαρή γυναίκα ένα παράδειγμα για το πώς οι Παλαιστίνιοι διδάσκουν στα παιδιά τους το μίσος.

Η δίκη της 17χρονης σε στρατοδικείο είχε μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να χαιρετίζει προσωπικά το θάρρος της.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις