«Βάζω τάξη στα οικονομικά, έχω υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνω την ανεργία, δημιουργώ πλεονάσματα μόνιμα και επιστρέφω ένα μερίδιο πίσω στην κοινωνία» δηλώνει ο πρωθυπουργός
Τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου αναμένεται να οριστικοποιηθεί, στο συντριπτικό του ποσοστό, το «καλάθι» των παροχών που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο δημοσιονομικός χώρος που έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση για τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ είναι 1,5 δισ. ευρώ, με την έμφαση να δίνεται στη μεσαία τάξη, η οποία σηκώνει συνήθως τα βάρη της φορολόγησης και αποτελεί άλλωστε και κρίσιμη εκλογική μάζα.
Το κυβερνητικό επιτελείο, απαντώντας στην αντιπολίτευση, διευκρινίζει ότι τα χρήματα αυτά δεν προέρχονται από αύξηση φορολογικών συντελεστών.
«Ούτε ένας φόρος δεν έχει αυξηθεί, αντιθέτως έχουν καταργηθεί ή και μειωθεί 72 άμεσοι και έμμεσοι φόροι» δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης. «Προέρχονται από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας» επισημαίνουν.
«Επιστροφή μερίσματος στην κοινωνία»
«Βάζω τάξη στα δημόσια οικονομικά, έχω υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνω την ανεργία, δημιουργώ πλεονάσματα μόνιμα και από αυτά τα πλεονάσματα επιστρέφω ένα μερίδιο πίσω στην κοινωνία» δηλώνει ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Το ποια θα είναι τα μέτρα, μένει να αποφασιστεί, μετά τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου στον πρωθυπουργό.
Χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έγινε μία πρώτη συζήτηση, ωστόσο το «πακέτο» των μέτρων, κι αφού προηγηθούν αλλεπάλληλες συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, θα «κλειδώσει» λίγο πριν από τη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου.
«Ο δικός μας σκοπός αυτή τη στιγμή είναι να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς, με ακόμα περισσότερες φοροελαφρύνσεις και πολύ περισσότερο τη μέση ελληνική οικογένεια» έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
Ποια μέτρα βρίσκονται «στο τραπέζι»
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις (μειώσεις συντελεστών στη φορολογική κλίμακα, ιδιαίτερα για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, πιθανή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών), παρεμβάσεις για το στεγαστικό πρόβλημα (όπως ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων με νέες παρεμβάσεις στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων), όπως και μέτρα για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερα παιδιά, ως κίνητρο απέναντι στην δημογραφική συρρίκνωση.