Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στο κόκκινο η πόλωση ενόψει εκλογών – Στα «χαρακώματα» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στο κόκκινο η πόλωση ενόψει εκλογών – Στα «χαρακώματα» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Kόκκινο» χτυπά η πόλωση ενόψει εκλογών, δυναμιτίζοντας το πολιτικό σκηνικό, με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να είναι στα «χαρακώματα» με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις.

Με «βαριές» εκφράσεις απαντά η κυβέρνηση στις «ακραίες», όπως τις χαρακτηρίσουν, θέσεις του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του για αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή -με μοναδική εξαίρεση εάν υπάρχει νομοθέτημα για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη- και στο αίτημα για την άμεση διάλυσή της και διενέργεια εκλογών σε 21 μέρες.

«Ολοκληρωτική η νοοτροπία Τσίπρα»

«Εκφραστής του τραμπισμού α λα γκρέκα ο κ. Τσίπρας» και… «έμπλεος μένους και ολοκληρωτικής νοοτροπίας» ήταν η άμεση αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος καταλογίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι προχωρά σε «κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας: της λαϊκής κυριαρχίας, του Κοινοβουλευτισμού και της συνταγματικής τάξης». «Ο κατήφορός του είναι εκτός κάθε ορίου και έχει γίνει απόλυτα επικίνδυνος» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Ο κ. Τσίπρας δεν αναλογίστηκε ότι όλοι όσοι έβλαψαν τη Δημοκρατία, στη διάρκεια της πολιτικής μας ιστορίας, ξεκίνησαν τα εγχειρήματα εκτροπής με επίθεση στον Κοινοβουλευτισμό και προσπάθεια απονομιμοποίησης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Συνεχιστής τους εμφανίζεται σήμερα ο κ. Τσίπρας» πρόσθεσε με έμφαση.

«Αυθαίρετες οι παραδοχές του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν επίσης με προσοχή το νέο αφήγημα που ξεδιπλώνει η Κουμουνδούρου για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως αποτέλεσμα εκβιασμού του Νίκου Ανδρουλάκη από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Προφανώς υπάρχει απόπειρα εκβιασμού» δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος του, Πόπη Τσαπανίδου, η οποία είχε ανοίξει το θέμα μία ημέρα νωρίτερα.

«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται σε δύο λαθεμένες, εντελώς αυθαίρετες και αναπόδεικτες παραδοχές. Η πρώτη ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση του Πρωθυπουργού με όλη αυτή την υπόθεση των επισυνδέσεων… Και η δεύτερη παραδοχή που κάνει η κυρία Τσαπανίδου είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει ζητήματα για τα οποία μπορεί να εκβιαστεί. Θεωρώ ότι και οι δύο αυτές παραδοχές είναι εντελώς ανυπόστατες και ανούσιες» απάντησε με έμφαση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, επιχειρώντας να αποδομήσει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μήλον της έριδος» το ΠΑΣΟΚ…

Στο Μαξίμου βλέπουν αλλαγή της προεκλογικής στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα ως συνέπεια των δηλώσεων του Νίκου Ανδρουλάκη για «κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή χωρίς παζάρια για υπουργικές θέσεις». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ απέφυγε να κάνει λόγο για προοδευτική διακυβέρνηση, αφήνοντας έτσι όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Η εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κλιμακώσει την επίθεση του στον Ν. Ανδρουλάκη, επιχειρώντας να τον «εκθέσει» ως «αναξιόπιστο» και «δέκτη εκβιασμών» στα μάτια των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Στόχος να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μοναδικό εκφραστή του προοδευτικού χώρου.

Στο βάθος… «φλερτ»;

Όσον αφορά στο ίδιο το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πολλά αυτά τα στελέχη, και όχι μόνο οι λεγόμενοι «Πασοκογενείς», που εκφράζουν τη θέση ότι οι δίαυλοι με τον Νίκο Ανδρουλάκη θα πρέπει να διατηρηθούν ανοικτοί, καθώς, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία της ΝΔ στις εκλογές, «το ΠΑΣΟΚ είναι η λύση».

Οι ίδιες πηγές καταγράφουν μία, κατά την εκτίμηση τους, μικρή αλλά υπαρκτή αλλαγή πλεύση της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη, στην κριτική του σε βασικά θέματα, ακόμη και στην υπόθεση των υποκλοπών.

Από την άλλη πλευρά, δεν περνά απαρατήρητο ότι και τα «γαλάζια» στελέχη στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.

Κοντός ψαλμός… Οι εκλογές είναι κοντά. «Κάποιες σίγουρα θα γίνουν μετά το Πάσχα» ο… χρησμός Μητσοτάκη, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία.

Αν κι εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις για κάλπες στις 9 Απριλίου, εκτιμάται ότι ίσως ο Πρωθυπουργός δείξει ξεκάθαρα τον χρόνο διεξαγωγής τους ως τις 20 Φεβρουαρίου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις