Πολιτική

Σύσκεψη για τη λειψυδρία – Μητσοτάκης: Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, επείγουσα ανάγκη για μεταρρυθμίσεις – Όλα όσα αποφασίστηκαν

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου

Η λειψυδρία αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα (23.07.2025) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες για την αντιμετώπισή του.

Όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου η αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας με έναν εθνικό σχεδιασμό αποτελεί επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη η οποία σε πρώτο χρόνο θα έρθει να απαντήσει στις πιεστικές ανάγκες του σήμερα και, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, να προετοιμάσει τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις των επόμενων 30 ετών.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, λόγω της κλιματικής κρίσης, σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ευρώπη είναι η ταχύτερα θερμαινόμενη ήπειρος παγκοσμίως.

H Ελλάδα στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας

Με βάση τα στοιχεία, η χώρα μας κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ενδεικτικό είναι πως τα αποθέματα στην Αττική έχουν μειωθεί πάνω από 50% σε σχέση με το 2022.

Υπό τα δεδομένα αυτά, αποφασίστηκε ένας ολιστικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος απέναντι στον κατακερματισμό, μεταξυ διαφορετικών φορέων, που υπάρχει σήμερα. Η κυβέρνηση πρόκειται να προχωρήσει σε ριζική αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των υδάτων στη χώρα, σε ένα πιο λειτουργικό σύστημα, με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και περισσότερες επενδύσεις.

Σ’ αυτή την προσπάθεια θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, καθώς και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού, όπως η αφαλάτωση.

Οι πέντε βασικοί άξονες του σχεδιασμού είναι:

– Το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας

– Βιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης, με στόχο αποδεκτό κόστος για όλες τις χρήσεις

– Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των αναγκαίων έργων, μικρών και μεγάλων

– Κατεπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες, σε συνδυασμό με εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών

– Νέες τεχνολογίες και συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση)

Οι παραπάνω άξονες αναμένεται να εξειδικευτούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο σχεδιασμός θα θέσει, επίσης, τις βάσεις για την υλοποίηση έργων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή μελετώνται. Σήμερα είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 1.200 έργα διαχείρισης και αξιοποίησης υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση και 237 την άρδευση.

Σημειώνεται ότι τα έργα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 278 που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα.

Ωστόσο, είναι προφανής η ανάγκη περαιτέρω επενδύσεων και πιο συντεταγμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου, κοινωνικού και εθνικού ζητήματος.

Δείτε ΕΔΩ όλο το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Αήθης επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου στη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είσαι ξεφτιλισμένη»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατηγόρησε τον Κωνσταντίνο Φλώρο ότι συνεχάρη την κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο Κυρανάκη για τον ελληνικό σιδηρόδρομο και αυτός αντέδρασε με χυδαίους χαρακτηρισμούς
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
65
Μαρινάκης για το μπλόκο στην Σύρο σε ισραηλινούς τουρίστες: Είναι εξοργιστικό – Ο αντισημιτισμός δεν θα γίνει ανεκτός στην Ελλάδα
«Υπάρχει διάταξη ξεκάθαρη στον αντιρατσιστικό νόμο, η οποία περιγράφει κάποιες πράξεις όταν στρέφονται κάποιοι κατά πολιτών, λόγω των διαφόρων χαρακτηριστικών ή ταυτοτικών ζητημάτων τα οποία τα προστατεύει ο νόμος»
Συρος
51
Σε εσωτερική περιδίνηση το ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Η παραίτηση Λαμπρόπουλου που άναψε φωτιές
Στις 18 Ιουλίου, ο Λάμπρος  Αντωνόπουλος πήρε την απόφαση, χωρίς να έχει ενημερώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, να στείλει  επιστολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επιστρέφοντας πάνω από 15.000 ευρώ που είχε εισπράξει, επικαλούμενος λόγους «ευθιξίας»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης