Πολιτική

Συμφωνία της Ελλάδας με τη Chevron και την Helleniq Energy: Έπεσαν οι υπογραφές παρουσία Μητσοτάκη

«Το εγχείρημα διακρίνεται και από γεωπολιτική διάσταση» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπογράφηκε η συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία της Chevron και με την Helleniq Energy για έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Πελοπόννησο, το μεσημέρι της Δευτέρας (16.2.26).

Η τελετή των υπογραφών για τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και της πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ. «Η χώρα κάνει άλμα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα αναδεικνύεται ως εναλλακτικός κόμβος ενέργειας».

Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνη Στεφάτο. 

Τις συμβάσεις υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της Chevron, Γκάβιν Λιούις, και ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ ENERGY, Ανδρέας Σιάμισης, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, Αριστοφάνης Στεφάτος. 

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
H υπογραφή των συμβάσεων με την κοινοπραξία Chevron - Hellenic Energy
H υπογραφή των συμβάσεων με την κοινοπραξία Chevron – Hellenic Energy / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι άλμα όχι βήμα, τεράστια ώθηση στη στρατηγική μας

«Καλωσορίζουμε και επίσημα τη Chevron στην Ελλάδα. Είχαμε στα συρτάρια ένα πρόγραμμα εξερεύνησης που είχε ξεμείνει και αυτό το αλλάξαμε και κυρώσαμε συμφωνίες που είχαν υπογραφεί αλλά δεν είχαν προχωρήσει. Κάναμε μια έρευνα σε μεγάλο εύρος για να χαρτογραφήσουμε τις προοπτικές που είχαμε και στη συνέχεια ανακοινώσαμε ότι θα προχωρήσουμε με την πρώτη ερευνητική προσπάθεια ανεύρεσης κοιτασμάτων στην Ελλάδα. Είναι άλμα όχι βήμα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του για τις υπογραφές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αμερικανίδα πρέσβη και τους εκπροσώπους της Chevron
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αμερικανίδα πρέσβη και τους εκπροσώπους της Chevron / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

«Τα τέσσερα θαλάσσια μπλοκ καλύπτουν μια μεγάλη περιοχή και έχουμε 48.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μετά τις συμφωνίες θα έχουμε 94.000. Η περιοχή που θα είναι διαθέσιμη θα διπλασιαστεί. Είναι μια τεράστια ώθηση στην στρατηγική μας», υπογράμμισε.

 

«Η Ελλάδα ξέρει τον ρόλο που παίζουν και θα παίξουν οι υδρογονάνθρακες. Γι αυτό έχουμε επενδύσει και όλες αυτές οι επενδύσεις θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να επενδύουμε. Η ιστορική απόφαση που ελήφθη από την ΕΕ να σταματήσει η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο δίνει τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι ο κάθετος διάδρομος θα παίξει σημαντικό ρόλο. Αυτό έχει και γεωπολιτική και οικονομική σημασία», ανέφερε.

Υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία Chevron - Helleniq Energy
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Υπογραφή, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των συμφωνιών μίσθωσης μεταξύ του ελληνικού κράτους και της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq Energy που αφορούν την παραχώρηση αποκλειστικών δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης,  στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026.  Από την ελληνική πλευρά υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Άρης Στεφάτος ενώ για λογαριασμό της Chevron ο Gavin Lewis, αντιπρόεδρος της Global New Ventures καθώς και Ανδρέας Σιάμισης, διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy.  (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι περιλαμβάνουν οι συμβάσεις – Οι τέσσερις περιοχές

Οι συμβάσεις υπογράφονται 18 μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που προκάλεσαν τη διαγωνιστική διαδικασία και λιγότερο από ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (30.4.2025). Δηλαδή σε χρόνο – ρεκόρ καθώς η επιτάχυνση των διαδικασιών και η τήρηση των υπεσχημένων χρονοδιαγραμμάτων αποτέλεσε – όπως έχει επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου – ένα από τα στοιχεία για την προσέλκυση διεθνούς ενδιαφέροντος στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

Ο ίδιος μιλώντας την περασμένη εβδομάδα σε ενεργειακό συνέδριο, τόνισε ότι «ήρθε η ώρα για την πατρίδα μας, χωρίς τυμπανοκρουσίες, με αυτοπεποίθηση, χωρίς μεγαλοϊδεατισμό αλλά με σχέδιο, να ερευνήσει αν είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα μας».

Οι 4 περιοχές που παραχωρούνται για έρευνες έχουν συνολική έκταση 47.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι σεισμικές έρευνες προγραμματίζεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου. Δεν αποκλείεται να συνδυαστούν με έρευνες και σε άλλες περιοχές, κάτι για το οποίο πρόσφατα εκδήλωσε ενδιαφέρον μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των σεισμικών ερευνών.

Σύμφωνα με την πάγια πρακτική, εφόσον από τις έρευνες αυτές προκύψουν ενδιαφέροντες στόχοι, θα ακολουθήσει η εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη και το μέγεθος των κοιτασμάτων πριν αρχίσει η εκμετάλλευση.

Στο στάδιο αυτό, της ερευνητικής γεώτρησης βρίσκεται το οικόπεδο 2 στο Ιόνιο όπου δραστηριοποιείται η επίσης αμερικανική ExxonMobil από κοινού με την Energean και την Helleniq Energy και το γεωτρύπανο αναμένεται στις αρχές του 2027.

Η ExxonMobil από κοινού με την Helleniq Energy, υπενθυμίζεται, έχουν τα δικαιώματα έρευνας σε άλλες δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

chevron ypografi

Η έρευνα και στη συνέχεια η παραγωγή υδρογονανθράκων αποφέρει σημαντικά γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Κατά μέσο όρο (το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος του κοιτάσματος και της παραγωγής), το 40 % της αξίας επιστρέφει στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ η ανακάλυψη κοιτασμάτων θα σημάνει δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς για τη Μέση Ανατολή
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στη Δυτική Όχθη και έθεσε την ανάγκη να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα
Μητσοτάκης και Μαχμούντ Αμπάς
Πλεύρης: Συνάντηση με την Ευρωπαϊκή Εβραϊκή Ένωση – Κεντρικά θέματα η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων στην Ευρώπη
Υπογράμμισε ότι η προστασία της εβραϊκής κοινότητας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των κρατών-μελών
Θάνος Πλεύρης