Πολιτική

Συρία: Με την ευρωπαϊκή γραμμή κατά της Τουρκίας συντάσσεται η Ελλάδα

Στο "μικροσκόπιο" της κυβέρνησης βρίσκεται η Τουρκία, εν όψει μιας κρίσιμης εβδομάδας που ξεκινά σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τόσο στη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και Παρασκευή στη Βρυξέλλες, η ελληνική πλευρά θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, αλλά και τη στάση της Άγκυρας ως προς το προσφυγικό/μεταναστευτικό, την ώρα που πανευρωπαϊκά διαμορφώνεται ένα κλίμα για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή στη Συρία.

Η ελληνική θέση παραμένει η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, όπως αποφασίστηκε τον Ιούλιο από τους εταίρους. Επίσης, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η Αθήνα υποστηρίζει ότι ναι μεν πρέπει να εξεταστεί το αίτημα της Άγκυρας για αύξηση της χρηματοδότησης, αλλά μόνον σε περίπτωση πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της «κοινής δήλωσης» ΕΕ – Τουρκίας, η οποία σε κρίσιμα σημεία της θα πρέπει ακόμη και να αναθεωρηθεί, εάν κριθεί ότι δενμπορεί να υπηρετήσει εφεξής το σκοπό για τον οποίο υπογράφηκε το 2016.

Το βέβαιο είναι πως οι εξελίξεις στη Συρία βαραίνουν το κλίμα, παρά το γεγονός ότι αρχικά η Γερμανία είχε αναλάβει ένα ρόλο παρασκηνιακού διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες με αφορμή το προσφυγικό/μεταναστευτικό και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θα μπορούσε να δείξει μεγαλύτερη ανεκτικότητα απέναντι στην Τουρκία. Έτσι, ακόμη και το Βερολίνο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις, όπως έδειξε και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία της Άγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία, ωστόσο, δεν κατέληξε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική θέση για την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε κι επισήμως τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ζητάει συγκεκριμένα τον τερματισμό των εχθροπραξιών και των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη Συρία, εκτιμώντας ότι παραβιάζονται οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των συνόρων και πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το ξέσπασμα μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης που θα επηρεάσει ευρύτερα την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Επίσης, εκτιμά πως οι τουρκικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν δυνητικά στην ανασύνταξη των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους και την αναβίωση του κινδύνου της τρομοκρατίας που απειλεί την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γεωργιάδης σε Ακρίτα: Προετοιμαστείτε να έρθετε στο δικαστήριο για τις ανυπόστατες κατηγορίες που εκστομίζετε
«Η ανάρτηση σας θα μείνει στην νεότερη ελληνική Ιστορία ως μνημείο κυνισμού, αυταρχισμού και κυβερνητικής αυθαιρεσίας», απαντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Άδωνις Γεωργιάδης και Έλενα Ακρίτα 3
Ποινικές κι αστικές συνέπειες για τους δράστες επιθέσεων στα Πανεπιστήμια - Κυρώσεις και στα Ιδρύματα που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο
Μέσα στις επόμενες ημέρες οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια. «Οδηγός» τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στα γήπεδα
Κυριάκος Μητσοτάκης 12
Μαρινάκης για την έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου: Διασπορά fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ
«Η Task Force για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων είναι ολοκληρωμένος θεσμός με μηχανισμό πολιτικής διαβούλευσης, συμμετοχή επαγγελματικών ενώσεων, αστυνομίας, δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων»
Ο Παύλος Μαρινάκης