Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα Τσίπρα στους δυσαρεστημένους της ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Άνοιγμα Τσίπρα στους δυσαρεστημένους της ΝΔ

Με μία φράση που στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής «οι νταβατζήδες τέλος», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει άνοιγμα στο κομμάτι εκείνο της κεντροδεξιάς που εμφανίζεται δυσαρεστημένο από την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Οι πληροφορίες λένε ότι στις αναλύσεις που κάνουν οι δημοσκόποι στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζουν στοιχεία που δείχνουν ότι από εκεί που μπορεί να προσβλέπει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα.

Τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία δύο χρόνια οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες –προβλήματα τα οποία έχουν φουντώσει εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων- εμφανίζουν αυτή την επαγγελματική ομάδα ιδιαίτερα ενοχλημένη με την κυβέρνηση. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι αυτοί θα είναι που θα δώσουν την νίκη ή την ήττα στην ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δημιούργησε έναν μηχανισμό ανακατανομής του δημόσιου χρήματος υπέρ των θολών συμφερόντων και των δικών της παιδιών». Μίλησε ακόμα για ένα «καθεστώς πειρατείας, που διαλύει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την κοινωνική συνοχή» και δηλώνει προς «όλους τους νομείς και διανομείς του δημόσιου χρήματος, ότι μετά τις επόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, το πάρτι θα τελειώσει». «Για να χρησιμοποιήσω μια άκομψη φράση που άλλοι πριν από μένα χρησιμοποίησαν: Οι νταβατζήδες τέλος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα «δεν είναι ούτε 2004 για να κρυφτούν πίσω από την επίπλαστη ευημερία, ούτε 2015 για να επιχειρήσουν ξανά να κρυφτούν πίσω από τη ζεστή αγκαλιά της τρόικα».

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αδύναμο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι να πείσει ότι «η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς» ως προς την κυβερνησιμότητα, τα πρόσωπα και τα «λάθη ή τις αδυναμίες» της προηγούμενης διακυβέρνησης . Γι’ αυτό άλλωστε έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός προγράμματος ρεαλιστικού, που στόχο θα έχει να πείσει την μεσαία τάξη ότι δεν θα πληρώσει και πάλι αυτή το μάρμαρο.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στην ίδια συνέντευξη ο Αλέξη Τσίπρας ανέφερε:

  • Ναι, αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά δεν το κάναμε από καπρίτσιο, ούτε γιατί θέλαμε να φτιάξουμε δικό μας ταμείο με απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε ημετέρους. Δεν ήταν καν επιλογή. Ήταν εξαναγκασμός. Δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να πετύχουμε έναν στόχο εθνικό: Να βγάλουμε τη χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας και την οικονομία από το καθεστώς της χρεοκοπίας.
  • Ακριβώς επειδή εμείς παρά τη θέλησή μας αδικήσαμε τη μεσαία τάξη, είμαστε αυτοί που τώρα ερχόμαστε με βαριά ηθική υποχρέωση και με ισχυρή βούληση να αποκαταστήσουμε την αδικία, δίνοντάς της στήριγμα και σανίδα σωτηρίας από την τρικυμία στην οποία βρίσκεται σήμερα, εξ αιτίας όμως όχι αναγκαστικών επιλογών όπως την εποχή των μνημονίων αλλά συνειδητών επιλογών του κ. Μητσοτάκη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις