Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Αντί για προστασία των συμβάσεων η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό γρήγορων απολύσεων

ΣΥΡΙΖΑ

Πλήρη προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων  εργασίας, και κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος καθώς οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν ζητούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επισημαίνουν  «ότι αντί για προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση θεσμοθετεί μηχανισμό μαζικών και  γρήγορων απολύσεων.»

Η αντίδραση των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έφερε το υπουργείο Εργασίας    και με την οποία  δίνεται η δυνατότητα σε όλες τις ανοιχτές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και σε αυτές που είναι  κερδοφόρες, με μονομερή απόφαση του εργοδότη να απασχολούν από το 50% έως και το 100% του προσωπικού τους ανεξαιρέτως μόνο για δέκα ημέρες.

Η Έφη Αχτσιόγλου , Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς σε κοινή δήλωση τους αναφέρουν ότι  «αντί για πλήρη κάλυψη των μισθών, προβαίνει στη χορήγηση έκτακτου επιδόματος κατώτερου του κατώτατου μισθού μετατρέποντας την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε ανέργους.

 Αντί για προστασία των συμβάσεων εργασίας θεσμοθετεί εν κρυπτώ, γρήγορο κι εύκολο σύστημα εκ περιτροπής εργασίας, όπου για έξι μήνες οι μισοί εργαζόμενοι μιας επιχείρησης θα δουλεύουν τη μια εβδομάδα και οι άλλοι μισοί την άλλη, λαμβάνοντας προφανώς μισό μισθό. Και τούτο ανεξαρτήτως από το αν έχει οικονομικές δυσχέρειες η επιχείρηση.»

Η πρώην υπουργός Εργασίας τόνισε  ακόμα ότι «μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα.

Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις