Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Στην αντεπίθεση με προμετωπίδα την κριτική για τα Τέμπη – «Άλλα λένε δημοσίως και αλλά κάνουν υπογείως»

ΣΥΡΙΖΑ: Στην αντεπίθεση με προμετωπίδα την κριτική για τα Τέμπη – «Άλλα λένε δημοσίως και αλλά κάνουν υπογείως»

Η τραγωδία με την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη θα αποτελεί προµετωπίδα της κριτικής που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για υποκριτική στάση, επισημαίνοντας ότι «αλλά λένε τα στελέχη της δημοσίως και αλλά κάνουν υπογείως». 

Όπως λένε συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επισήμως τα στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζονται να αναγνωρίζουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τα Τέμπη. Στην συνέχεια όμως επιχειρείται με «ψεύτικα» επιχειρήματα να παγιωθεί η άποψη στους πολίτες ότι όλα ήταν καλά, η τηλεδιάσκεψη υπήρχε και μόνο ο σταθμάρχης δεν έκανε την δουλειά του.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την ομιλία του Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος εκτελεί χρέη υπουργού Μεταφορών στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, καθώς εκεί υποστήριξε ότι υπήρχε σύστημα τηλεδιοίκησης από την Λάρισα μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος εργαζομένων ΟΣΕ Νίκος Τσικαλάκης, του απάντησε ότι «Αυτό που λειτουργεί στη Λάρισα είναι ο τοπικός χειρισμός του σταθμού, έχει εικόνα … 1-2 χλμ. πριν τον σταθμό και 1-2 χλμ. μετά … το επίμαχο κλειδί ήταν εντός των ορίων του τοπικού χειρισμού … αυτό δεν είναι τηλεδιοίκηση, είναι ο τοπικός πίνακας χειρισμού», όπως επανέλαβε.

Μάλιστα ανέφερε ότι «Επειδή είναι καινούργιος στο υπουργείο, ίσως δεν του έχει διευκρινιστεί σωστά από τους κυρίους που τον ενημερώνουν… Η τηλεδιοίκηση, αν λειτουργούσε, θα ήταν από το Παλαιοφάρσαλο έως το Πλατύ», είπε ο κ. Τσικαλάκης, περιγράφοντας το τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου από τα νότια της Λάρισας ως τα δυτικά της Θεσσαλονίκης. «Αυτό σημαίνει ότι θα είχαν και εικόνα του συμβάντος, πριν συμβεί, θα έβλεπαν ότι το τρένο είναι στην άλλη γραμμή … τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει. Υπήρχε, αλλά καταστράφηκε».

Αναφερόμενη στο θέμα αυτό η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου ανέφερε «σε ανακοίνωση που είχε βγάλει ο ίδιος ο ΟΣΕ στις 6 Μαρτίου, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι από τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή το καλοκαίρι του 2019, το σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα καταστράφηκε και έκτοτε δεν λειτουργούσε». «Αντίστοιχη πληροφορία μεταφέρουν και ρεπορτάζ που έχουν γίνει στην περιοχή, αλλά και οι εργαζόμενοι. Το γεγονός ότι δεν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης έχει μεγάλη σημασία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η πορεία των τρένων θα μπορούσε να είναι ορατή και το δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», πρόσθεσε.

«Η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει το έργο της. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην επιχειρεί και σε αυτήν την περίπτωση τη συγκάλυψη», είπε η Πόπη Τσαπανίδου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις