Σύσκεψη στον απόηχο των επεισοδίων που προκάλεσε στη Νομική του Ε.Κ.Π.Α. ομάδα πέντε ατόμων με κουκούλες και κράνη, και είχαν ως συνέπεια τον τραυματισμό ενός φοιτητή, συγκαλεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργος Κυριάκος Μητσοτάκης.
Της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λαμβάνουν μέρος η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και άλλοι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μία περίοδο κατά την οποία στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν ενεργές καταλήψεις, αυτή η εικόνα της Νομικής την περασμένη Τετάρτη, προκάλεσε έντονη ενόχληση στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Το αίτημα σε υπουργούς και πρυτάνεις
Στη σημερινή σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς προτάσεις για το μεγάλο αυτό “αγκάθι” των καταδρομικών επιθέσεων στα πανεπιστήμια, και να καλέσει παράλληλα τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Παραδοχή… αστοχίας
Το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα που και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως δεν πέτυχε να αντιμετωπιστεί με τη θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Η πανεπιστημιακή αστυνομία, για να μην μασάμε τα λόγια μας, δεν πέτυχε αυτό το εγχείρημα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα ως Κυβέρνηση να παραδεχόμαστε τις αστοχίες μας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης (Action24), και με το επιχείρημα ότι σε πολλές περιπτώσεις όσοι δημιουργούν αυτές τα καταδρομικές επιθέσεις δεν είναι φοιτητές αλλά εγκληματικά στοιχεία, εξέφρασε τη θέση ότι “η δράση τους θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την κανονική Αστυνομία, από αυτούς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το οργανωμένο έγκλημα”.
“Άρα, η πανεπιστημιακή Αστυνομία εκρίθη εκ των υστέρων, ότι δεν θα αντιμετώπιζε το πρόβλημα και επειδή δεν είμαστε δογματικοί, προτιμήσαμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας”, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος..
Τα μέτρα που συζητούνται για φοιτητές και πανεπιστήμια
Ο κ. Μαρινάκης πρότεινε. όταν αυτοί που προκαλούν τέτοια άγρια επεισόδια, όπως της Νομικής, είναι φοιτητές, και εφόσον οι πράξεις τους είναι επαναλαμβανόμενες, πέρα από τις ποινικές συνέπειες να υφίσταται και πειθαρχικές, που θα φτάνουν ακόμη και ως την διαγραφή τους.
Μεταξύ των προτάσεων που είναι στο τραπέζι, είναι και η ενίσχυση της φύλαξης με σεκιούριτι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά η επέκταση των καμερών για τον έλεγχο της εισόδου και άλλων χώρων.
Πειθαρχικά μέτρα φέρεται να συζητούνται και για τα ιδρύματα. Μεταξύ άλλων και η διασύνδεση της χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. με την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου από το 2021 για την κατάρτιση του απαραίτητου σχεδίου ασφαλείας, “τα οποία είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσουν τα πανεπιστήμια με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών” δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης.
“Είναι σαφές ότι για τα συναρμόδια υπουργεία η απόκτηση σχεδίων ασφαλείας από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Η βάρβαρη επίθεση υπενθυμίζει σε όλους μας, πρυτανικές αρχές, φοιτητικούς συλλόγους, κόμματα και πρωτίστως στην ίδια την κυβέρνηση την ανάγκη επικαιροποίησης και αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου για την πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των φοιτητών, των καθηγητών και των άλλων πολιτών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους” προσθέτουν οι ίδιες πηγές.