Site icon NewsIT

Τα μαζεύει ο Ζάεφ για την “μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα!

04.12.2018 | 16:14
Τα μαζεύει ο Ζάεφ για την “μακεδονική γλώσσα” στην Ελλάδα!

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για την "μακεδονική γλώσσα" στην Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων έσπευσε να τις... μαζέψει.

Το IBNA (βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων) επικοινώνησε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ, Mile Bosnjakovski, ο οποίος δήλωσε:
«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία φιλίας και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών και δίνει την ευκαιρία ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η μακεδονική γλώσσα – η οποία επιβεβαιώνεται από τη Συμφωνία ότι είναι στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών – θα αποτελέσει επίσημη γλώσσα στην ΕΕ ως μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης”.

Και συνέχισε: “Θέλουμε να υπογραμμίσουμε πως με το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας μας δεσμεύει να μην παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας, περιλαμβανομένης και της προστασίας των δικαιωμάτων των ατόμων που δεν είναι πολίτες μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό πως οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία των Πρεσπών”, επισήμανε χαρακτηριστικά η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ερώτημα για το ποιες γλώσσες θα διδαχθούν στην Ελλάδα είναι θέμα εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως δεσμευμένος σε μια πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή της Βαλκανικής (…) Λυπούμαστε εάν τα σχόλιά του κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», κατέληξε.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ

Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα, σύμφωνα με το echedoros-a.gr, ο ΖόρανΖάεφ τόνισε: «Η χώρα παραμένει, φυσικά, η ίδια, η γλώσσα θα αναγνωρίζεται από όλους και η «Μακεδονία» θα γίνει μέρος όλων των διεθνών οργανισμών. Και όσον αφορά τους “Μακεδόνες” στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, γι’ αυτούς, ειδικά για το Αιγαίο, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια- από την ανεξαρτησία της «Μακεδονίας» και ότι με αυτήν τη συμφωνία ενδέχεται (υπάρχει η πιθανότητα) η μακεδονική γλώσσα να διδάσκεται στην Ελλάδα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version