Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από το μέτωπο των κρουσμάτων

παραλία Θεσσαλονίκης

Θετικά αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρας μας. Το διπλό “μήνυμα” που θέλει να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφτεί το Σάββατο.

Οι πρώτες ενδείξεις για την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων φάνηκαν σαφώς από τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, μολονότι ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, ως απότοκο της επιδημιολογικής κατάστασης των προηγούμενων ημερών.

Η αποκλιμάκωση αυτή, ωστόσο, εξακολουθεί να συντελείται με πιο αργούς ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να επισκεφθεί την πόλη το Σάββατο να έχει πολλαπλούς συμβολισμούς.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και να συνομιλήσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ θα έχει συναντήσεις και με τοπικούς παράγοντες και φορείς. Ούτως ή άλλως, η επικοινωνία του το τελευταίο διάστημα με τον διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας είναι τακτική προκειμένου να έχει άμεση αντίληψη της εικόνας που έχουν τα νοσοκομεία και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ΜΕΘ και γενικότερα το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Το διπλό “μήνυμα” που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός

Με την παρουσία του στην πρώτη γραμμή της μάχης και μάλιστα στην περιοχή της χώρας που εξακολουθεί να «φλέγεται» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να περάσει ένα διπλό μήνυμα: πρώτον, ότι βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό του ΕΣΥ που πρωταγωνιστεί σ’ αυτή τη μάχη, αλλά και ότι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Και δεύτερον, ότι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης – όπως έχει πει δημοσίως και ο ίδιος, κάνοντας την αυτοκριτική του για τα μέτρα που δεν ελήφθησαν εγκαίρως – πρέπει ν’ αποτελέσει οδηγό για το τι ακριβώς είναι αυτό που πρέπει ν’ αποφύγει η κυβέρνηση προκειμένου να φρενάρει την πανδημία.

click4more: Lockdown: Με SMS για… τα ψώνια – Τι θα γίνει με την εστίαση (video)

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή και απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός απάντησε σε προσωπικό τόνο, δηλώνοντας θλιμμένος που χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα αποφασισμένος να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες. Παράλληλα, παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ΜΕΘ αυξήθηκαν κατά 123% σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία και ο προϋπολογισμός για το ΕΣΥ κατά 25% (1 δις ευρώ), ενώ το προσωπικό του ΕΣΥ κατά 14%, ξεπερνώντας σήμερα τα 100.000 άτομα.

Στην αντεπίθεση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

Όπως τόνισε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης, η πορεία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίζει να είναι πτωτικός κι αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν όπου τηρούνται. Μάλιστα, πέρασε στην αντεπίθεση και σε πολύ υψηλούς τόνους κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχουν πει μια κουβέντα» για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων ούτε έχουν οργανώσει κάποια καμπάνια επ’ αυτού, υπαινισσόμενος τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την προσπάθειά της να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κόπωση των πολιτών και τα φαινόμενα απειθαρχίας απέναντι στα μέτρα ή ακόμη και τη συνωμοσιολογία κατά του κορονοϊού.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει, όμως, η κυβέρνηση και στα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, επιδιώκοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία. Ακόμη και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες βράδυ για την ούτως ή άλλως δρομολογημένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 1.1.2021 και το κέρδος που συνεπάγεται αυτή η μείωση για εργαζομένους και επιχειρήσεις, υπηρετεί σαφώς το σκοπό της ανακούφισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προκάλεσε ενόχληση στην κυβέρνηση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις